Ο Σωκράτης Καρασαββίδης από το Σιδηρόκαστρο Σερρών έκανε στοίχημα ζωής να μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα της προσφοράς του πολυτιμότερου δώρου
Μέχρι πριν από 1,5 χρόνο αντιμετώπιζε το ευαίσθητο ζήτημα της δωρεάς οργάνων όπως λίγο – πολύ οι περισσότεροι Έλληνες: χωρίς να δίνει τη δέουσα σημασία. Τότε η νεφρική ανεπάρκεια χτύπησε την πόρτα της οικογενειακής εστίας και αποφάσισε ότι οι συγκεχυμένες πληροφορίες έπαψαν να τον καλύπτουν, οπότε άρχισε να εμβαθύνει και να ενημερώνεται εμπεριστατωμένα για το θέμα.
Ο Σωκράτης Καρασαββίδης από το Σιδηρόκαστρο Σερρών δεν περιορίστηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η οικογένειά του. Έβαλε στοίχημα ζωής να μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα της προσφοράς του πολυτιμότερου δώρου και να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να κάνει τα… τρία κλικ που απαιτούνται για να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο δοτών οργάνων. Η προσπάθεια αυτή πήρε σάρκα και οστά τον περασμένο Μάιο με το πρώτο διήμερο συνέδριο που οργάνωσε στο Νέο Πετρίτσι Σερρών. Αυτό το Σαββατοκύριακο οργανώνει στις Σέρρες δεύτερο διήμερο συνέδριο με τίτλο «Δώρο & Γέφυρα Ζωής: Από την Αιμοκάθαρση στην Μεταμόσχευση – Δωρεά Οργάνων και Μυελού των Οστών», ενώ μαζί με τη ομάδα που έχει δημιουργήσει, η οποία συνεχώς διευρύνεται, έχει βάλει στα σκαριά τη δημιουργία ενός συλλόγου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.
«Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Αύγουστο του ’22, όταν η γυναίκα μου μπήκε στην αιμοκάθαρση. Τότε άρχισα να βλέπω τι αντιμετωπίζει ο κόσμος, την αγωνία τους για το μέλλον, αλλά και κάποια στατιστικά που λένε ότι είμαστε πρώτοι στα τροχαία και τελευταίοι στη δωρεά οργάνων. Επίσης, το ότι στη Ελλάδα στη λίστα του νεφρού, που είναι το πιο εύκολο -εντός εισαγωγικών- όργανο για μεταμόσχευση, η αναμονή είναι 8,5 χρόνια, ενώ στην Ισπανία έξι μήνες. Γνώρισα κάποιους ανθρώπους κι έτσι άρχισα την προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου. Γιατί οι βασικές αιτίες που είμαστε τόσο πίσω ως χώρα στο θέμα αυτό είναι η έλλειψη παιδείας, η έλλειψη ενημέρωσης και μετά η αμέλεια. Πλέον, οργανώνουμε το δεύτερο συνέδριο και στόχος είναι να κάνουμε δύο ανάλογες δράσεις τον χρόνο σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Άμεσα, εξάλλου, θα δημιουργήσουμε και σύλλογο, στον οποίο θα συμμετέχουν μεταμοσχευμένοι και άνθρωποι που βρίσκονται σε λίστες αλλά και γιατροί», είπε στη Voria.gr ο κ. Καρασαββίδης.
Τουλάχιστον 30 νέοι δότες μετά την πρώτη εκδήλωση
Η διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες αντίστοιχες εκδηλώσεις που οργανώνονται κατά καιρούς είναι ότι συνδυάζουν την επιστημονική ενημέρωση με τη βιωματική αφήγηση. Όπως και στην πρώτη εκδήλωση έτσι και στο δεύτερο διήμερο συνέδριο θα συμμετέχουν έγκριτοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτές και δικηγόροι, που θα εξηγήσουν με απλά λόγια τι είναι μεταμόσχευση και συντονισμός μεταμόσχευσης, αλλά και σημαντικά θέματα που δεν είναι κατανοητά από το ευρύ κοινό και προβληματίζουν, όπως ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο κώμα και στον εγκεφαλικό θάνατο. Ομιλήτρια θα είναι και η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του περιφερειακού γραφείου του ΕΟΜ Βορείου Ελλάδος, Δήμητρα Ζαχαρούδη. Παράλληλα, όμως, θα μοιραστούν με το κοινό τις προσωπικές τους εμπειρίες άνθρωποι που έδειξαν μεγαλείο ψυχής και προσφέραν τα όργανα συγγενικών τους προσώπων, αλλά και μεταμοσχευμένοι στους οποίους η δωρεά έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
«Είχα πει από την αρχή της προσπάθειας ότι έστω κι ένας να γίνει δωρητής θα ήμουν ευτυχισμένος. Μετά το συνέδριο του Μαΐου ήρθαν 30 άτομα και μου ζήτησαν να τους δείξω πώς μπορούν να κάνουν εγγραφή. Αυτό ήταν και το έναυσμα να το συνεχίσω. Έτσι, δεν είναι πια μόνο ένα συνέδριο. Είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το Πετρίτσι κι έχει σταθμούς. Ο δεύτερος σταθμός είναι οι Σέρρες και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ήδη, μάλιστα, έχουμε προτάσεις και από άλλες πόλεις να οργανώσουμε κάτι ανάλογο. Πτολεμαΐδα, δήμος Θερμαϊκού, Σκύδρα. Στόχος μας είναι μία με δύο φορές τον χρόνο να γίνεται σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Καρασαββίδης.
Συγκινητικές μαρτυρίες
«Όταν άνοιξα τα μάτια μου και έχοντας συνηθίσει 30 χρόνια μια καρδιά, η οποία υπολειτουργούσε πολύ σοβαρά σε σημείο να μην μπορώ να περπατήσω, να πιω νερό, να αυτοεξυπηρετηθώ -είχα σταματήσει να ζω και απλώς ανέπνεα για λίγο ακόμη- όταν, λοιπόν, άνοιξα τα μάτια μου, αυτή η καρδιά χτυπούσε τόσο δυνατά, η πίεσή μου ήταν πρωτόγνωρα υψηλή κι ένοιωσα πραγματικά να επιστρέφω στη ζωή. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι σήμερα αυτό που αισθάνομαι είναι ότι δεν είμαι ποτέ πια μόνη μου. Είναι ένα συναίσθημα έντονο και μοναδικό που μόνο αυτοί που το έχουν ζήσει μπορούν να το καταλάβουν. Η ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους που μας επέτρεψαν να ζήσουμε αυτό το μοναδικό συναίσθημα είναι παντοτινή και καθημερινή, σε κάθε αναπνοή». Τη μαρτυρία αυτή κατέθεσε στο πρώτο συνέδριο η Κατερίνα Τσάντου, η οποία πριν από 11 χρόνια υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς από 16χρονο δότη. Η Κατερίνα Τσάντου, η οποία έπαθε ανεπάρκεια στη μιτροειδή βαλβίδα σε ηλικία μόλις οχτώ μηνών και επί 30 χρόνια ζούσε με σοβαρά προβλήματα, εκ των οποίων τα τρία τελευταία σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, θα είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
Μαζί της στην ίδια συνεδρία θα βρίσκεται ερχόμενη από την Αμερική η Μαρία Ασλαμάζη, η αναισθησιολόγος που το 2018 υποβλήθηκε στις ΗΠΑ σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, στομάχου, δωδεκαδακτύλου, ήπατος, παγκρέατος και λεπτού εντέρου, χάρη στη δωρεά των οργάνων μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο, ενώ το καλοκαίρι του 2022 έκανε μεταμόσχευση νεφρού, με μόσχευμα που της έδωσε η μητέρα της.
Με χιουμοριστικό τρόπο θα παρουσιάσουν τις προσωπικές τους ιστορίες η Λένα Πολυχρόνη και η Αναστασία Τασούλα, δύο 25χρονες κοπέλες που έπασχαν από κυστική ίνωση και υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση πνευμόνων, με τη δεύτερη να είναι η πρώτη ασθενής της συγκεκριμένης νόσου που έχει κάνει μεταμόσχευση στην Ελλάδα.
Παρών θα είναι και ο Χρήστος Κολοκυθάς, ο οποίος επί μήνες ήταν στη λίστα αναμονής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, ζήτημα που είχε αναδείξει η Voria.gr.
Τη δική της εμπειρία θα καταθέσει η Κέλλυ Καμπάκη, μητέρα της Έμμας, ο τραγικός θάνατος της οποίας πέρσι τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη γενναία απόφαση της οικογένειάς της, έδωσαν σημαντική ώθηση στη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα. Μαζί της θα είναι και άλλες δύο γυναίκες που βρήκαν τη δύναμη να χαρίσουν ζωή μετά τον τραγικό χαμό των ανήλικων παιδιών τους: η Μαρίνα Καλασούντα από το Αγρίνιο, μητέρα του Γιάννη Σπάη που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 13 ετών έπειτα από σοβαρό τραυματισμό που είχε με ποδήλατο και η Βούλα Κολλιοπούλου από το Μεσολόγγι, η οποία πρόσφερε τα όργανα του 16χρονου γιου της, Ντίνου Σιάμου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή χτυπημένος από οξεία εγκεφαλομηνιγγίτιδα.
Το συνέδριο που διοργανώνεται στο Αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ Σερρών με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του νοσοκομείου της πόλης, θα μεταδίδεται και διαδικτυακή από την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας του Σωκράτη Καρασαββίδη «Δώρο Ζωής» και από το αντίστοιχο κανάλι στο YouTube «Γέφυρα Ζωής – Δωρεά Οργάνων», καθώς επίσης και από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.