Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και η Βρετανία πρέπει να λάβει μέρος στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την επιστροφή όλων των ιστορικών αντικειμένων στην Αθήνα, ακόμη και αυτών που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης ώστε να δημιουργηθούν στενότεροι διπλωματικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό ισχυρίζεται ο αρχιτέκτονας του Brexit, ο Ντέιβιντ Φροστ, ο ένας εκ των ηγετών της προσπάθειας της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων, κατέθεσε την άποψή του ότι το Λονδίνο πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς είναι μια ευκαιρία δημιουργίας καλύτερων σχέσεων με την Αθήνα.
Ο Λόρδος Φροστ ζήτησε να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας ώστε να σταματήσει μια για πάντα αυτή η μακροχρόνια διαμάχη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Αθήνα και να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, για πρώτη φορά από τις αρχές του 1800, όταν τα άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν.
«Η προσωπική μου άποψη για αυτό είναι ότι έφτασε η ώρα για μια μεγαλειώδη χειρονομία και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα, αλλά ως μέρος και υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», είπε ο Λόρδος Φροστ στη Βουλή των Λόρδων και μεταδίδει ο Guardian.
Μάλιστα, έκανε λόγο για μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια και ότι η πιθανή συμφωνία Ελλάδας – Βρετανίας θα μπορέσει να ενθαρρύνει και άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, να επιστρέψουν τα δικά τους αντικείμενα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Συμφωνία μόνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι κάτι άλλο
Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εντάθηκε ξανά τον τελευταίο καιρό και απέκτησε χαρακτήρα διπλωματικής διαμάχης, όταν ο Ρίσι Σούνακ αρνήθηκε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα σε μια συνέντευξή του πριν το ραντεβού τους.
Εκτός των Ελλήνων πολιτικών ηγετών και διπλωματών, που φυσικά εκφράζουν τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, αρκετοί Βρετανοί πολιτικοί πήραν θέση στη μακροχρόνια αυτή διαμάχη.
Μεταξύ αυτών και ο Λόρδος Φροστ, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός. Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος ότι η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου θα είναι «μια και έξω» και δεν θα άνοιγε τον… ασκό του Αιόλου με τις διεκδικήσεις άλλων χωρών, όπως τα Χάλκινα του Μπένιν που άρπαξαν οι βρετανικές δυνάμεις το 1897 από τη Νιγηρία.
«Μια τέτοια συνεργασία θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει μια και έξω το ζήτημα και θα πρέπει να κάνει σαφές ότι θα αφορά μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα και δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο ώστε άλλες χώρες να προχωρήσουν σε δικές τους διεκδικήσεις», δήλωσε ο Λόρδος Φροστ.
Με πληροφορίες από Guardian / Φωτογραφίες: Reuters
Πηγή: newsit.gr