Όπως αποδεικνύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια η ενέργεια είναι ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» στον πλανήτη. Μέσω της ενέργειας συχνά αναπτύσσονται διεθνώς παίγνια ισχύος σε επίπεδο υπερδυνάμεων, αλλά και περιφερειακών δυνάμεων, που στην ακραία τους εκδοχή φτάνουν στον πόλεμο. Ασκούνται πολιτικές πιέσεις, στον αναπτυσσόμενο κόσμο ανεβοκατεβαίνουν καθεστώτα και κυβερνήσεις, ενώ παράγεται μεγάλος πλούτος. Εν ολίγοις, όσες περιοχές του πλανήτη καταφέρνουν να παίξουν ενεργειακό ρόλο πέρα από τα σύνορα τους, είτε λόγω αποθεμάτων, είτε λόγω επενδύσεων, βγαίνουν εμφανώς κερδισμένες.
Με αυτά τα δεδομένα, στο συγκεκριμένο πεδίο η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να κοιτάει με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον. Στη χθεσινή ημερίδα της Voria.gr η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε με πάθος γι’ αυτήν την προοπτική. Και όπως διευκρίνισε, όχι επειδή έλκει την καταγωγή της από τη Θεσσαλονίκη, αλλά λόγω των αντικειμενικών δεδομένων. Και αξίζει να την προσέξει -εάν όχι να την πιστέψει- κανείς, επειδή τα πέντε τελευταία χρόνια ασχολείται με την ενεργειακή πολιτική της χώρας από μάχιμες θέσεις. Την προηγούμενη τετραετία ως Γενική Γραμματέας Ενέργειας και τους τελευταίους μήνες ως υφυπουργός Ενέργειας. Ήταν -αν θέλετε- μία από τις αξιοκρατικές αναβαθμίσεις που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στελεχώνοντας το υπουργικό του συμβούλιο μετά την εκλογική του νίκη τον περασμένο Ιούνιο.
Διαβάστε σχετικά: Ημερίδα Voria – Σδούκου: Στη Βόρεια Ελλάδα η μισή ισχύς του εθνικού στόχου για τις ΑΠΕ
Πλην της κ. Σδούκου στο ενεργειακό πάνελ της χθεσινής ημερίδας της Voria.gr συμμετείχαν o καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος και οι Βαγγέλης Παπαδημητρίου (Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής) και Αθανάσιος Πασπαλιάρης (Hellenic Energy).
Διαβάστε: Ημερίδα Voria – Παπαδόπουλος (ΕΥΑΘ): H εποχή της άφθονης και φθηνής ενέργειας έχει περάσει
Διαβάστε επίσης: Ημερίδα Voria – Παπαδημητρίου: Το 2024 ξεκινά η εμπορική λειτουργία της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής
Διαβάστε ακόμη: Ημερίδα Voria – Πασπαλιάρης: 240 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πλάνο της HELLENiQ ENERGY για τη Θεσσαλονίκη στην επόμενη 5ετία
Οι απαντήσεις των ομιλητών, ειδικά για την ενεργειακή προοπτική της Βορείου Ελλάδος κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
Πρώτον, στην περιοχή παράγεται σήμερα το 30% του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 50% σε πολύ λίγα χρόνια -ενδεχομένως και πριν το 2030- όταν στην Ελλάδα οι ΑΠΕ θα παράγουν το 80% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στην Μακεδονία και τη Θράκη λειτουργούν ήδη πάνω από 7.000 σταθμοί ΑΠΕ, που αθροίζουν κοντά στα 3,5 Gigawatt. Υπάρχουν σταθμοί για άλλα 7,5 Gigawatt σε φάση υλοποίησης, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σχέδια για σταθμούς που θα παράγουν μελλοντικά κοντά στα 20 Gigawatt.
Δεύτερον, από την Βόρεια Ελλάδα διέρχεται ήδη ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που υποδέχεται η χώρα. Πρόκειται για το αζέρικο αέριο που διέρχεται από τον αγωγό TAP, ο οποίος καταλήγει στην Ιταλία και με τις κάθετες διακλαδώσεις του τροφοδοτεί ήδη τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Τρίτον, πολύ σύντομα τίθεται σε λειτουργία ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα συνδέεται και με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό στο ύψος της Κομοτηνής.
Τέταρτον, το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα γίνει στη Θράκη, ένα πιλοτικό έργο όπου θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση ανεμογεννήτριες 600 Megawatt.
Πέμπτον, αξιοποιούνται γεωθερμικά πεδία, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία (Σέρρες, Καβάλα, Δράμα) και σε άλλα σημεία του βορειοελλαδικού τόξου.
Έκτο, λειτουργούν ήδη -και θα ενισχυθούν- εξαιρετικά σημαντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις της περιοχής με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Έβδομο, ο αγωγός μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια της HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛ.ΠΕ.), που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 2000 και παραμένει τα τελευταία χρόνια ανενεργός, πολύ σύντομα, στις αρχές του 2024, θα ενεργοποιηθεί και πάλι συμβάλλοντας στην ενεργειακή ισορροπία της Νότιας Βαλκανικής.
Όγδοο, η απολιγνιτοποίηση της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας σηματοδοτεί μεγάλες παρεμβάσεις στη Δυτική Μακεδονία. Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη παράδοση, εμπειρία και τεχνογνωσία σε ενεργειακά θέματα, ενώ οι κυριότερες από τις δράσεις της Δίκαιης Μετάβασης, όπως έχει ονομαστεί το γενναία χρηματοδοτημένο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, σχετίζονται με την «καθαρή ενέργεια».
Όλα αυτά δημιουργούν ένα σύνολο που αποδεικνύει τη δυναμική της περιοχής στο πεδίο της ενέργειας. Πρόκειται για έργα και δραστηριότητες που ίσως μεμονωμένα δεν έχουν θεαματικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει με ορισμένα τεχνικά έργα ή θεσμικές διοργανώσεις, αλλά σε σημαντικό βαθμό συμβάλλουν στη θεμελίωση ενός βιώσιμα αναπτυξιακού μέλλοντος, το οποίο δεν πρέπει -και δεν μπορούμε-να υποτιμούμε.
Πηγή: voria.gr