Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται παραλληλόγραμμη διάταξη του χώρου Αναζωογόνησης με σταθερό ή φορητό εξοπλισμό, ώστε να βελτιστοποιείται η εργονομία και η ταχύτητα των ιατρικών πράξεων
Προ των πυλών είναι το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Τραύματος που θα αναπτυχθούν στο ΕΣΥ προκειμένου να λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα θύματα τροχαίων ατυχημάτων αλλά και τραυματίες από κάθε αιτία.
Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη σύσταση και οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, το σχέδιο του οποίου θα παρουσιάσει ο Υπουργός Υγείας στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.
Με το νομοσχέδιο, θεσμοθετούνται τα Κέντρα Τραύματος και ορίζονται οι προϋποθέσεις της οργανωμένης λειτουργίας τους. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται νέο σχέδιο των χώρων Αναζωογόνησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να πληρούν τις μοντέρνες προδιαγραφές των Κέντρων Τραύματος που θα προβλέπει το νομοσχέδιο. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, δίνεται έμφαση στην ανεμπόδιστη είσοδο – έξοδο φορείων προς και από τον χώρο αναζωογόνησης.
Παράλληλα, σχεδιάζεται παραλληλόγραμμη διάταξη του χώρου Αναζωογόνησης με σταθερό ή φορητό εξοπλισμό, ώστε να βελτιστοποιείται η εργονομία και η ταχύτητα των ιατρικών πράξεων.
Από τα 16 πρώτα Κέντρα Τραύματος του νομοσχεδίου, τα οκτώ είναι ήδη ενταγμένα για χρηματοδότηση ανακαίνισης των ΤΕΠ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη δημιουργία των Κέντρων Τραύματος, ανακαινίζονται ή δημιουργούνται στα νοσοκομεία ΤΕΠ με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει αποφασιστεί η αναδιαμόρφωση του χώρου ΤΕΠ σε 47 – επιπλέον των οκτώ παραπάνω – Νοσοκομεία ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, θα ακολουθήσει μετεκπαίδευση ιατρών στη χειρουργική τραύματος με πόρους και οργανωτική στήριξη από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Ο εξειδικευμένος για το τραύμα σχεδιασμός, όπως και οι ειδικές για τα εγκεφαλικά μονάδες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι δύο από τις κομβικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας έως το τέλος του έτους. Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του πρόσφατα ανακοίνωσε ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια μέχρι το τέλος του 2023 να ψηφιστεί ο νέος νόμος ώστε να δημιουργηθούν Κέντρα Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα που θα βελτιώσουν τη φροντίδα και την αύξηση της επιβίωσης των τραυματιών.
«Θα θεσμοθετήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες και προϋποθέσεις προκειμένου, σε συνδυασμό και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει 6-7 βάσεις ελικοπτέρων για διάσωση, να υπάρξει επιτέλους σύστημα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του τραύματος», ανέφερε. Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό, σε περίπου 90 νοσοκομεία, όπου υλοποιούνται παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, δημιουργούνται και χώροι αναζωογόνησης.
Το χρονικό του σχεδιασμου για το Τραύμα
Την 7-2-2020, με την υπ’ αριθ. Α1β/ΓΠ.οικ.8171 Υπουργική Απόφαση, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Οργάνωσης και Διαχείρισης Τραύματος. Η θητεία των μελών παρατάθηκε έως 10-3-2025 με την υπ’ αριθ. Α1β/Γ.Π. 52728/10-3-2023 ΥΑ. Την 7η-2-2022 θεσμοθετείται το Εθνικό Σύστημα Τραύματος με το άρθρ. 50 του ν. 4950/2022. Βάσει αυτού, καθορίζονται οι 4 βαθμίδες-κατηγορίες τραυματισμού, ανάλογα με τη βαρύτητα.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή προχώρησε σε αξιολογήσεις νοσοκομείων, επιτόπιους ελέγχους χώρων και αντίστοιχες εισηγήσεις προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε να προτείνει ένα σχέδιο υλοποίησης. Τις αξιολογήσεις αυτές έκανε δεκτές και το ΚΕΣΥ, το οποίο την 14η Αυγούστου 2022 υπέβαλε προς τον Υπουργό Υγείας μία πρόταση για σχέδιο νόμου. Με δεδομένη αυτή την πρόταση ετοιμάζεται το σχέδιο νόμου, που επιδιώκεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους.
Πηγή: ygeiamou.gr