Συνεχίζει να επενδύει στην βιομηχανία όπλων και εξοπλισμών η Τουρκία, υποστηρίζοντας εγχώριες βιομηχανίες…
Η εξέλιξη των μη επανδρωμένων οχημάτων στον στρατιωτικό τομέα είναι μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας.
Η Τουρκία, ως ένα από τα κράτη που επενδύουν δυναμικά στην αμυντική τους βιομηχανία, δεν αποτελεί εξαίρεση. Σειρά παίρνει λοιπόν ένα μη επανδρωμένο άρμα μάχης, το οποίο καλοβλέπει περιοχές όπως του Έβρου, αφού τα χαρακτηριστικά του και οι δυνατότητες του ταιριάζουν -σύμφωνα με τους ειδικούς- στις ιδιαιτερότητες εδαφων, όπως αυτές των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας …
Πρόκειται για το Alpar της Otokar του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε. Εχει δυνατότητες και μη επανδρωμένου άρματος και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Ευελιξία: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Alpar είναι η ευελιξία του. Ο σχεδιασμός του επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε ποικίλες αποστολές, είτε ως εμπρόθετο είτε ως προστατευτικό όχημα.
Τεχνολογικές δυνατότητες: Η δυνατότητα ταχείας αλλαγής μπαταριών, καθώς και η ενσωμάτωση υβριδικού κινητήρα, υποδεικνύει μία προσπάθεια να γίνει το όχημα όσο το δυνατόν πιο αειφόρο και αποδοτικό.
Αυτονομία: Εκτός από την τηλεχειριζόμενη λειτουργία, το Alpar ενσωματώνει συστήματα αισθητήρων και αλγόριθμους για αυτόνομη κίνηση, με δυνατότητα προκαθορισμένων διαδρομών ή αποφυγής εμποδίων, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά πρακτικό σε πεδία μάχης όπου η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Επιπλέον, η ενσωμάτωση ενός μικροσκοπικού ερπυστριοφόρου για κατόπτευση πεδίου δείχνει το πόσο μπορεί να εξελιχθεί η τεχνολογία στον στρατιωτικό τομέα, όπου η πληροφόρηση και η αναγνώριση του εχθρικού πεδίου μάχης είναι κρίσιμης σημασίας.