Ο λόγος για τα επιδόματα των (τέως) ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών ταμείων τα οποία έχουν εδώ και 6 χρόνια ενσωματωθεί στον e-ΕΦΚΑ (και όχι τα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ τα οποία δίδονται με εισοδηματικά κριτήρια και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ). Δηλαδή τις παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία.
Κεντρικός άξονας της σχεδιαζόμενης αλλαγής στον ευρύτερο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης (ο οποίος περιλαμβάνει και τα προαναφερθέντα επιδόματα και όχι μόνο τις συντάξεις) θα είναι ο εξής: Κάθε ασφαλισμένος θα λαμβάνει το ίδιο ύψος παροχής από τον e-ΕΦΚΑ για τον αντίστοιχο λόγο (π.χ. ασθένεια, ατύχημα κλπ.) και όχι διαφορετικό ύψος (ανάλογα με το ειδικό καθεστώς που ισχύει ακόμα σε κάθε τέως ταμείο) όπως ισχύει έως σήμερα.
Αυξομειώσεις με στόχο τον μέσο όρο
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να ενιαιοποιηθούν οι κανόνες των παραπάνω παροχών -οι οποίες αφορούν όλους τους ασφαλισμένους (συνταξιούχους και οικονομικά ενεργούς)- με δίκαιο αλλά δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή χωρίς να μειωθεί η υφιστάμενη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημαίνει πως όσοι ασφαλισμένοι έχουν παροχές (π.χ. σε περίπτωση ασθένειας, έξοδα κηδείας), οι οποίες είναι πάνω από το μέσο όρο θα δουν το ύψος τους να μειώνεται, ενώ όσοι ασφαλισμένοι έχουν παροχές κάτω από το μέσο όρο θα τις δουν να αυξάνονται.
Η αυξομείωση αυτή εξαρτάται περισσότερο από την παροχή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Για παράδειγμα, έστω ένας ασφαλισμένος από ένα ταμείο δικαιούται μία παροχή ασθενείας πάνω από το μέσο όρο της παροχής αυτής, όπως αυτός προκύπτει από τις καταβολές τις οποίες δίδουν όλα τα ταμεία. Η παροχή ασθενείας προς τον ασφαλισμένο αυτό θα πέσει στο επίπεδο του μέσου όρου. Αν ένας ασφαλισμένος ενός άλλου ταμείου δικαιούται σήμερα μία παροχή ασθενείας κάτω από το μέσο όρο ίδιας παροχής, θα τη δει να αυξάνεται ως το επίπεδο του μέσου όρου.
Υπενθυμίζεται πως η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων παροχών και στις μη συνταξιοδοτικές παροχές του e-ΕΦΚΑ(και όχι μόνο στις συντάξεις) εκκρεμεί από το 2017, οπότε βρέθηκαν όλα τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά ταμεία υπό την ίδια «στέγη».
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπεγράφησαν από το Υπουργείο Εργασίας, οι αποφάσεις συγκρότησης των Ομάδων Εργασίας για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Ασθένειας και τους Ενιαίους Κανόνες για τις συντάξεις και τις παροχές αναπηρίας.
Σε πρώτη φάση, καλούνται να καταγράψουν το πλήθος των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων:
– Για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η αποτύπωση των διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής των ανωτέρω παροχών.
– Για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι ομάδες εργασίας καλούνται να παραδώσουν πλήρες πόρισμα το οποίο θα ενσωματώνει ολοκληρωμένες προτάσεις ενιαιοποίησης των κανόνων και θα προτείνει νέους, ομοιογενείς κανόνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να υπάρξει νομοθέτηση στα παραπάνω πεδία μετά τα μέσα του 2024 και να ισχύσουν αμέσως μετά οι αλλαγές που προβλέπουν οι επερχόμενες διατάξεις.
Πηγή: newsit.gr