Έφαγε χαλασμένη πίτσα και πέθaνε ακαρıαία: Νεκρń «απó το πoυθενά» 46χρονη, μπροστά στα μάτια του συζύγου της- Τραγική κατάληξη είχε η κατανάλωση μιας πίτσας από ένα ζευγάρι, καθώς η ανυποψίαστη γευστική εμπειρία κατέληξε σε ένα θλιβερό δυστύχημα.
Το ζευγάρι, που είχε απολαύσει την πίτσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Αριάνο Ιρπίνο, ούτε φαντάστηκε τι τραγωδία θα ακολουθούσε.
Αφού επέστρεψαν στο σπίτι τους, αρχικά δεν αντιλήφθηκαν καμία αλλαγή στην κατάστασή τους. Ωστόσο, το επόμενο πρωί, αρρώστησαν αμφότεροι και άρχισαν να αισθάνονται αδιαθεσία. Τα συμπτώματα επιδείνωνταν συνεχώς, με σπασμούς μάλιστα να κάνουν την εμφάνισή τους, και τελικά εισήχθησαν σε νοσοκομείο.
Θλιβερό δυστύχημα με πίτσα: Τροφική δηλητηρίαση από αλλαντική τοξίνη
Η συζυγική τους ευτυχία διαλύθηκε με τον χαμό της 46χρονης Τσεραλντίνα Κορσάνο, η οποία υπέκυψε σε τροφική δηλητηρίαση από αλλαντική τοξίνη. Η αλλαντική τοξίνη παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και βρέθηκε στη σάλτσα της πίτσας.
Ο άνδρας, 52 ετών, νοσηλεύεται ακόμη σε σοβαρή κατάσταση. Το εστιατόριο που προμήθευσε την επικίνδυνη πίτσα έκλεισε προσωρινά κατόπιν εντολής της εισαγγελίας της περιοχής. Οι αρχές έχουν αναλάβει τη διερεύνηση του περιστατικού και εξετάζουν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην πίτσα, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς μολύνθηκαν από την επικίνδυνη τοξίνη.
H αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από μια τοξίνη που επιτίθεται στα νεύρα και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, παράλυση, ακόμη και θάνατο. Η τοξίνη παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και ακόμη και μια μικρή μπουκιά τροφίμου που την περιέχει μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες
Τρόφιμα σε κονσέρβα, τρόφιμα ζύμωσης που δεν έχουν ακολουθήσει τις κατάλληλες διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του βακτηρίου που δημιουργεί την τοξίνη. Ακόμη οι σπιτικές σάλτσες εκτός ψυγείου, οι ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο, τα καπνιστά ψάρια ή μη μαγειρεμένα σωστά και γενικά παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, το μέλι (πρωταρχική αιτία αλλαντίασης σε μωρά), το χοιρομέρι, το λουκάνικο και συνολικά τροφές σε αεροστεγή συσκευασία μπορεί να προκαλέσουν υπό συνθήκες τη νόσο. Τα ωμά ψάρια μπορεί επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο. Αν ωστόσο είναι φρέσκα, οι πιθανότητες είναι πιο μικρές. Σημειώστε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό στους 85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο, ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο.