Είναι η δεύτερη φορά που συνομιλώ με τον Στέλιο Κούλογλου. Ο λόγος απλός: είναι δημοσιογράφος, επομένως εκπαιδευμένος να τηρεί κάποιες αποστάσεις.
Τον βρήκα στις Βρυξέλλες και όταν έκλεισα το τηλέφωνο και διάβασα τις απόψεις του, έπεσα πάνω στο πιο απαισιόδοξο, το πιο εφιαλτικό σενάριο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Με εκτιμήσεις όπως «η μεγάλη παρακμή». Οπως «ο Τσίπρας ο βασικός υπαίτιος». Οπως «ο Τσίπρας είναι πολύ καλός ταβλαδόρος». Οπως «η εκλογή Κασσελάκη μεγάλη πολιτική ανωμαλία, τέτοια δεν συμβαίνουν ούτε σε κυνηγετικούς συλλόγους της επαρχίας». Οπως «όλοι έχουν φθαρεί». Οπως και η πρόβλεψη ότι «το κόμμα θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερη ήττα, θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση και στο τέλος».
Σκηνή 1: Η μεγάλη παρακμή
– Θέλω να κάνεις μια αποτίμηση της κατάστασης σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο μπορείς πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά.
«Οσα συμβαίνουν αυτή την εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδείξεις μιας πολύ μεγάλης παρακμής. Αυτή η βαθιά κρίση σχετίζεται με το γεγονός ότι από το 2015 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τον προσανατολισμό του. Πήρε την εξουσία με ένα πρόγραμμα εναντίον των μνημονίων και αμέσως μετά εφάρμοσε ένα μνημόνιο. Αυτό αποτελεί μια πολύ βίαιη αλλαγή στον τρόπο σκέψης και στην ιδεολογία οποιουδήποτε κόμματος. Το 2019 υφίσταται μία σημαντική ήττα, αλλά δεν κάθεται ποτέ να συζητήσει τι ακριβώς έχει γίνει, και τι έγινε το 2015».
– Πες μου ποια είναι τα αίτια της ήττας, και το ’19 και το ’23
«Εχει δημιουργηθεί ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα του 2019 και λιγότερο το 2023. Επίσης, δεν κάθισε ποτέ το κόμμα να εξετάσει γιατί δημιουργήθηκε το μέτωπο αυτό, πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει και να προσπαθήσει να το διασπάσει. Δεν έγινε ποτέ απόλυτα. Το 2019 η ήττα οφείλεται, κυρίως, στο ότι άλλα είχε υποσχεθεί το 2015. Επειδή η εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν πολύ νωπή, η αποδοκιμασία των πολιτών για τη στροφή δεν εκφράστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά το 2019».
– Μήπως η αποτυχία οφείλεται στην αριστερή του ιδεοληψία, το ότι δεν μετακινήθηκε προς το Κέντρο;
«Δεν ξέρω τι σημαίνει ιδεοληψία. Στην πραγματικότητα ιδεοληψία θα ήταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμενε σε θέσεις που είχε παλιότερα. Το 2015 εφαρμόζει μια πολιτική, μετά το μνημόνιο εννοώ, που δεν έχει καμία σχέση με ιδεοληψία. Ισα-ίσα, είναι η κατάργηση οποιασδήποτε ιδεολογίας. Ο τρόπος συμπεριφοράς, το στυλ, είχε κάτι το δογματικό, κάτι από το “Πρώτη Φορά Αριστερά” που απώθησε μια μερίδα κόσμου. Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε, ακόμα και αν υποχρεώθηκε να εφαρμόσει το μνημόνιο, να κοιτάξει να αλλάξει την καθημερινότητα των ανθρώπων σε εκείνα τα πράγματα που μπορούσε να το κάνει. Αυτό που έκανε ο Πιερρακάκης, παραδείγματος χάριν. Δεν έκανε τίποτα, παρόλο που υπήρχαν σχέδια και προτάσεις ανάλογες».
– Πάμε λοιπόν στο σήμερα. Η ευθύνη του Τσίπρα, του πρώην αρχηγού, είναι μεγάλη ή μικρή, κατά τη γνώμη σου; Επρεπε να παραιτηθεί;
«Ο Τσίπρας μετά από τρεις διαδοχικές εκλογικές ήττες ήθελε να φύγει, να παραιτηθεί. Ο Τσίπρας πήρε μόνος του τις βασικές αποφάσεις για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη στρατηγική ή καλύτερα για την έλλειψη στρατηγικής, για το υπαρξιακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 μέχρι το 2023. Για όλα αυτά είναι βασικός υπαίτιος. Είναι υπεύθυνος και για τον θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και για την πανωλεθρία του. Ολα τα άλλα που λέγονται, ότι τον υπονόμευαν και λοιπά, είναι βλακείες. Κανείς δεν τον υπονόμευε. Εντάξει, υπήρχε μια ομάδα που είχε αντίθετες απόψεις, σιγά. Δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά κανένα όργανο να αποφασίσει για κεντρικές πολιτικές. Του Τσίπρα μέχρι ενός σημείου του βγαίνανε οι κινήσεις που έκανε, από ένα σημείο και πέρα δεν του έβγαινε καμία. Αυτή είναι η αλήθεια».
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ