Empisteutiko.gr
25.03.26 || 12:45
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Έξαρση βίας στη Σουηδία! «Οι εγκληματίες είναι αδυσώπητοι» – Παιδιά ζητούν από συμμορίες να κάνουν φόνους – Στη μάχη ο στρατός

30.09.2023
in Κόσμος
Έξαρση βίας στη Σουηδία! «Οι εγκληματίες είναι αδυσώπητοι» – Παιδιά ζητούν από συμμορίες να κάνουν φόνους – Στη μάχη ο στρατός
Share TweetShareEmail

Συναγερμός για πολύ σοβαρή έξαρση βίας έχει σημάνει στη Σουηδία, όπου ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται σε πόλεμο συμμοριών. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά μέσα σε 24 ώρες.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία παιδιά επικοινωνούν μόνα τους με εγκληματικές οργανώσεις», ζητώντας να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο Άντερς Θόρνμπεργκ επικεφαλής της αστυνομίας της Σουηδίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις επικίνδυνες συμμορίες και τα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας, προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

Η Σουηδία είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με τη βία που συνδέεται με τις συγκρούσεις αντίπαλων οργανώσεων και συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Γιατί προσλαμβάνονται 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τους καταυλισμούς

«Εφιάλτης» οι συμμορίες Ρομά στα Βόρεια Προάστια

28.09.2025
Έκαναν τους συντηρητές ασανσέρ και κατέβαζαν στο ισόγειο ηλικιωμένους – Οι συνεργοί τους άδειαζαν τα σπίτια [βίντεο]

Έκαναν τους συντηρητές ασανσέρ και κατέβαζαν στο ισόγειο ηλικιωμένους – Οι συνεργοί τους άδειαζαν τα σπίτια [βίντεο]

02.05.2025

Η βία αυτή κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μίας από αυτές τις συμμορίες. Τα περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

«Οι εγκληματίες είναι αδυσώπητοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ περιγράφοντας το σύστημα που ακολουθούν όταν θέλουν να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους: χρησιμοποιούν ανθρώπους εκτός των συμμοριών, συχνά ανήλικους. «Τους δίνουν όπλα και τη διεύθυνση» που πρέπει να πάνε για την επίθεση.

Τα θύματα είναι επίσης νέοι, τις περισσότερες φορές.

Ματωμένος Σεπτέμβριος

Σύμφωνα με απολογισμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη καταγράφηκαν τρεις ανθρωποκτονίες, θύματα των οποίων ήταν μεταξύ άλλων ένας νεαρός 18 ετών και μία 25χρονη γυναίκα.

«Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα έπρεπε να θέλουν να γίνουν δολοφόνοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ.

Ο Ματς Λίντστρεμ, αστυνομικός στην περιοχή της Στοκχόλμης που έχει εξετάσει πολλά μηνύματα μέσω των οποίων δίνονται οι εντολές για τους φόνους, επιβεβαίωσε ότι συχνά οι νέοι είναι αυτοί που ζητούν να αναλάβουν αυτά τα «συμβόλαια».

«Βλέπουμε ότι γράφουν: ‘Υπάρχουν συμβόλαια; Εγώ και ο φίλος μου είμαστε διαθέσιμοι για 200.000 κορώνες’», εξήγησε. Το κάνουν «για να αποκτήσουν στάτους, να γίνουν κάποιοι, για να έχουν ‘τον αέρα του δολοφόνου’», όπως του αποκάλυψε ένας νεαρός στη διάρκεια έρευνας.

Τον Αύγουστο του 2023, 69 ανήλικοι ήταν προφυλακισμένοι στη Σουηδία, έναντι 14 τον ίδιο μήνα το 2021.

Στη μάχη κατά της βίας ο στρατός

Την Πέμπτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της και να τερματιστεί η βία.

«Βρίσκομαι στο πλευρό σας, θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε. Θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Κρίστερσον στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το σουηδικό δίκαιο δεν έχει προβλέψεις για τον πόλεμο συμμοριών και τα παιδιά- στρατιώτες, αλλά έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να το αλλάξουμε».

Οι Σοσιαλδημοκράτες (αριστερά) και οι Σουηδοί Δημοκράτες (άκρα δεξιά) πρότειναν την κινητοποίηση του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της.

«Έχω καλέσει τον επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας και τον επικεφαλής του στρατού για να δούμε πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις συμμορίες», επεσήμανε ο Κρίστερσον.

«Αποτυχία της ενσωμάτωσης»

«Η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Ουψάλα και σε όλη τη χώρα», εκτίμησε η Καταρίνα Μπόγουαλ αξιωματούχος της Ουψάλας.

«Είναι πιθανό αυτό να συνδέεται με τη διαμάχη» σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών, πρόσθεσε.

Ο Κρίστερσον καταφέρθηκε εξάλλου κατά «της αφέλειας και της απερισκεψίας που μας οδήγησε εδώ. Η αλόγιστη μετανάστευση και η αποτυχία ενσωμάτωσης μας οδήγησαν» σε αυτή την κατάσταση, εκτίμησε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής των Μετριοπαθών, κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τους ακροδεξιούς για να ανέλθει στην εξουσία. Στο κοινοβούλιο έχει συμμαχήσει με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣΣΥΜΜΟΡΙΕΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

«Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους», απαντά το Ιράν στον Τραμπ
Επιλογές Συντακτών

«Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους», απαντά το Ιράν στον Τραμπ

25.03.2026
Μεγάλη ουκρανική επίθεση με drones στη ρωσική ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ – Βίντεο
Κόσμος

Πλήγμα στην καπνοδόχο ενεργειακού σταθμού στην Εσθονία από ρωσικό drone

25.03.2026
Next Post
ΟΑΚΑ: «Δομικό» πρόβλημα δείχνει πρώτη μελέτη από το 2004 – «Φτωχή» και η συντήρηση

ΟΑΚΑ: «Δομικό» πρόβλημα δείχνει πρώτη μελέτη από το 2004 - «Φτωχή» και η συντήρηση

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ανακαλούνται προϊόντα της Coca-Cola στην Κροατία – Κρούσματα δηλητηρίασης σε 3 πόλεις

«Βουτιά» στις πωλήσεις της Coca-Cola: Γιατί μποΐκοτάρουν τον κολοσσό καταναλωτές σε Δανία και Μεξικό

30.04.2025

Αδειάζει η κλεψύδρα – Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα – Προς αναβολή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

03.12.2020
Συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 40 νεκροί – Βίντεο από τις τελευταίες στιγμές

Συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 40 νεκροί – Βίντεο από τις τελευταίες στιγμές

15.01.2023

ΤΑΣΗ_

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

03.03.2026
Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved