Όλα όσα έχουν δει τα μάτια μας τις τελευταίες ημέρες, ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Daniel, είναι πραγματικά σοκαριστικά για όλους μας.
Από τη μία βλέπουμε το πως η φύση εκδικείται και από την άλλη συνειδητοποιούμε πως ζούμε σε μια ανοχύρωτη πολιτεία.
Τις περισσότερες φορές, όσα καταστροφικά συμβαίνουν αποδίδονται σε «πρωτοφανείς συνθήκες» και εσχάτως στην κλιματική αλλαγή.
Μέχρις ενός σημείου αυτό μπορεί να στέκει, αλλά η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία για την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, δικαιολογία που συνήθως εκστομίζεται όταν αρχίζει η «κολοκυθιά» της αναζήτησης ευθυνών.
Είναι γνωστό σε όσους έχουν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο, ότι η Ελλάδα «μαστίζεται» από αλληλοεπικαλύψεις ευθυνών και αρμοδιοτήτων, τερατόμορφες συνενώσεις δήμων, δίχως ομοιογενή χαρακτηριστικά και με δυσανάλογη έκταση, που συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητες της όποιας παρέμβασης, περιφέρειες που εισπράττουν δισεκατομμύρια και που κανείς δεν ξέρει πώς τα αξιοποιούν και πάνω από όλα μια κεντρική κυβέρνηση που παρακολουθεί απαθώς τα δρώμενα και όποτε συμβαίνει το κακό αναρωτιέται τι πήγε στραβά και υπόσχεται λύσεις, κατόπιν εορτής.
Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι υπόλογη για την ανεπαρκή προετοιμασία του κράτους ενόψει της κακοκαιρίας Daniel, για την παραδειγματική καθυστέρηση ενεργοποίησης του Στρατού, την ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν μετά τον Ιανό αλλά και όσα δεν έκανε καθιστώντας την χώρα κατά συρροή απολογούμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ήδη από το 2020 και μετά τον Ιανό, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δώσει το πράσινο φως για αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομών, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ο προϋπολογισμός αυτός αυξήθηκε στην πορεία σε 350 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τον Ιανουάριο του 2021 είχε κατατεθεί τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, βάσει της οποίας το Υπουργείο έπαιρνε συναρμοδιότητες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο δε Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας, πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση και δηλώνει πως δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει τόσο μεγάλα έργα, κάτι το οποίο μόνο η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να πραγματοποιήσει.
Μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που έβγαλε από το ταμείο ανάκαμψης αντιπλημμυρικά έργα, προτιμώντας ενεργειακά έργα πράσινης ανάπτυξης.
Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και οι περιοχές της Θεσσαλίας ήταν απροετοίμαστες στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα έπρεπε να γίνουν προς ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών της περιοχής, ποια εξαγγέλθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, γιατί αγνοήθηκαν οι σχετικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ποιο λόγο η πολιτική προστασία λειτούργησε όχι προληπτικά αλλά σε δεύτερο χρόνο, όταν η καταστροφή ήταν πλέον ολική.
Καθώς περνούν οι μέρες είναι βέβαιο ότι ολοένα και περισσότερα ερωτήματα θα ανακύπτουν, όπως και ότι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάσανε τη ζωή τους αυξήθηκε, με το «γιατί» να πλανάται στις σκέψεις όλων μας.
Η αλήθεια πρέπει να λάμψει και η εθνική τραγωδία αυτή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες.