Σχεδόν ομόφωνα, με δύο “παρών”, εγκρίθηκαν οι πέντε υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος. Σημειώνεται πως απουσιάζει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την τοποθέτηση από τους Γραμματείς του κόμματος και αμέσως απήυθυναν τις ομιλίες τους με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι Πρόεδροι: Αχτσιόγλου, Κασσελάκης, Παππάς, Τζουμάκας, Τσακαλώτος.
Στις εργασίες συμμετέχουν 3.100 σύνεδροι συνολικά, εκ των οποίων 1.400 διαδικτυακά, 1.200 στην αίθουσα και 500 στο φουαγιέ.
Η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι-ες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας (10 Σεπτεμβρίου), όπως έγινε και στις 15/5/2022.
Να σημειωθεί ότι στον β’ γύρο των προεδρικών δεν θα μπορεί κάποιος να εγγραφεί μέλος και να ψηφίσει. μόνο όσοι εγγράφηκαν μέλη μέχρι την πρώτη Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της ΠΓ είναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) να έχει Πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο. Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας ώστε να οριστικοποιήσει τα βήματα για το Έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου.
Η εμφάνιση των αρχηγών και η πρώτη αποτίμηση
Τα χαρτιά τους μπροστά στους μέλη του διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξαν οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, παρουσιάζοντας τις δικές τους πολιτικές πλατφόρμες, αλλά και το σχέδιο τους για την επιστροφή της Κουμουνδούρου σε κυβερνητική τροχιά.
Όταν το κόμμα που στηρίζεις έχει υποστεί όχι μία, αλλά δύο συντριπτικές ήττες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, όταν ο ιστορικός αρχηγός του έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του και όταν αυτό σπαράζεται από «εμφύλιες» μικροδιαμάχες, τότε δεν είναι εύκολο να μην απογοητευτείς.
Όμως, παρά τα όσα στραβά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, 3.100 σύνεδροι, είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε διαδικτυακά, «θυσίασαν» το ηλιόλουστο Σάββατο τους για να παρακολουθήσουν το τι ακριβώς έχουν να που οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμα «σφυγμός» στο κόμμα.
Αρχηγική εμφάνιση Αχτσιόγλου
Όπως ήταν απολύτως λογικό, τα φώτα τις δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο ακλόνητο φαβορί, την Έφη Αχτσιόγλου. Όλοι αντιλήφθηκαν ότι η πρώην υπουργός Εργασίας έκανε μια ηγετική εμφάνιση, μια πρόβα τζεναράλε για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που είναι εκείνη η επόμενη πρόεδρος.
Παρουσίασε ένα σαφές και συνεκτικό πολιτικό σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις, αφήνοντας στην άκρη την θεωρητική συζήτηση και εστίασε στο πως οι προτάσεις της μπορούν να γίνουν πράξη. Η ομιλία της είχε και σημεία με έντονη συγκινησιακή φόρτιση και έδειξε πως ικανή να φτάσει μέχρι το τέλος.
Στροφή προς το Κέντρο από Παππά
Η τοποθέτηση του Νίκου Παππά, ήταν δομημένη με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Μίλησε ανοιχτά για το σχέδιο του, εστίασε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ κράτησε ιδιαιτέρως σκληρή στάση στα εθνικά θέματα, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην φέρει μια συμφωνία πέρα από τις πάγιες ελληνικές θέσεις, τότε θα βρει απέναντι του τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί κάποιοι «παλιόφιλοι» (Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Θεοδώρα Τζάκρη) να του γύρισαν την πλάτη για χάρη του ουρανοκατέβατου Κασσελάκη, όμως θεωρείται δεδομένο ότι διατηρεί μεγάλα ερείσματα στη βάση, όπως φάνηκε και από το θερμό χειροκρότημα που απέσπασε.
Ιδεολογική «καθαρότητα» Τσακαλώτου
Η αλήθεια είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν εντυπωσίασε. Σοβαρός, πολιτικά ξεκάθαρος, φρόντισε να απαντήσει πολιτικά, αν και αιχμηρά, σε όλους τους συνυποψηφίους του.
Κασσελάκης, με γραμμή από… Πολάκη
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε «ταξικός αποστάτης». Κάτι που προφανώς δεν ισχύει, ούτε φυσικά του ζήτησε κανείς να το πράξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, ούτε είναι κατά της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Άρα, μάλλον κάτι δεν κατάλαβε καλά.
Φρόντισε, ωστόσο, να κινηθεί σε γραμμή Πολάκη, βάζοντας τα με τη Μέσα Ενημέρωσης και τα «συμφέροντα», που τάχα τον πολεμάνε.
Αναλυτικά:
Αιχμές Αχτσιόγλου κατά Πολάκη-Παππά
Σαφείς αιχμές εναντίον του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά -χωρίς να τους ονοματίζει, αλλά φωτογραφίζοντας τους ξεκάθαρα- άφησε η Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της στο διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πολλές φορές απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωκομματικού διαλόγου», τόνισε η πρώην υπουργός Εργασίας. Στη συνέχεια, έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη, υπογραμμίζοντας πως «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας ή η προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τον άνθρωπο της διαπλοκής μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, από διάφορα σοσιαλμιντιακά και μιντιακά κέντρα, με προσβάσεις και μέσα στο κόμμα δεν με έκανε να αλλάξω γνώμη».
Είναι προφανές πως η υποψήφια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν στο πρώτο σκέλος στον Παύλο Πολάκη, καθώς υπενθυμίζουμε ότι ο Κρητικός βουλευτής είχε πει δημόσια ότι «δεν πρέπει να εκλέξουμε αρχηγό με τη λογική των καλλιστείων», κάτι που πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου εξέλαβαν ως σεξιστική επίθεση εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου.
Στο δεύτερο σκέλος, αναφέρθηκε σε σειρά δημοσιευμάτων από συγκεκριμένη ιστοσελίδα, της οποία ο ιδιοκτήτης εμφανίζεται ως υποστηριχτής του Νίκου Παππά, αν και δεν είχαν ή έχουν κάποια άλλη σχέση. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα εκείνα τα στελέχη του κόμματος που εξοργίστηκαν με τα εν λόγω δημοσιεύματα, υπογράφοντας κείμενο στήριξης της Αχτσιόγλου.
Η τοποθέτηση Αχτσιόγλου: Η ευθύνη της ήττας βαραίνει όλους μας
Κατά την τοποθέτηση της η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, μίλησε με θερμά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εκεί που άλλοι έβλεπαν αδιέξοδα ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες.
Στον λόγο της η κ. Αχτσιόγλου άσκησε κριτική και ανέλυσε τους λόγους ήττας αποδίδοντας την σε «προβληματική εσωστρέφεια». Σημείωσε ότι βρίσκονται κοντά στους πολλούς εννοώντας στον εργαζόμενο, τον άνεργο, τους νέους, τους επιστήμονες, τους μεσαίους επιχειρηματίες. Όχι όμως στους ολιγάρχες και τα τζάκια.
Κασσελάκης: Δεν θα δεχθώ καμία κηδεμονία ή υπονόμευση
«Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον γνωρίζω από τα γεννοφάσκια μου. Γνωρίζω όμως ότι την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν τα κόμματα του άλλοτε κραταιού δικομματισμού» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης και ανέφερε πως «είδα ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το «δεξιά απόκλιση». Δεξιά απόκλιση θεωρούν οι ίδιοι σήμερα και τη δίκη μου υποψηφιότητα. Εμένα τον ίδιο». «Δεξιά απόκλιση είναι ό,τι θα κρατήσει τον Μητσοτάκη στην εξουσία και τον ΣΥΡΙΖΑ ακίνδυνο κομπάρσο», ενώ «η δίκη μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν», παρατήρησε.
Μίλησε ιδιαίτερα θερμά για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας «εγώ θα είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη. Όσα δεν τον άφησαν. Όχι για να αποκαθηλώσω τον Αλέξη».
Για δύο διορθώσεις που υπήρξαν αναφορικά με τη λίστα των 30 υπογραφών που κατέθεσε στην έναρξη ο Στέφανος Κασσελάκης για την υποψηφιότητα του, ενημέρωσε η πρόεδρος του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδριακής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε, στη θέση της Κλειώς Αγγουράκη υπογράφει ο Γιάννης Βουλγαράκης και στη θέση της Γεωργίας Ρανέλα, η ‘Αννα Κωνσταντινίδου.
Παππάς: Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη
«Για να ανακάμψουμε και να κερδίσουμε, υπάρχουν σαφείς πολιτικές, προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Πρόσθεσε δε, πως «όσο η αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη δεξιά δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Για να κερδίσουμε λοιπόν τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Στέφανος Τζουμάκας: Χρειαζόμαστε ηγεσία νίκης
Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο Στέφανος Τζουμάκας, υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στο Διαρκές Συνέδριο που διεξάγεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελλήνισμου.
Ο Στέφανος Τζουμάκας αρχικά αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που νοιώθει ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του προοδευτικού κινήματος γενικότερα. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή για την παρουσίαση ενός πολιτικού πλαισίου ως υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος. Είμαι αισιόδοξος. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης.
Όλοι μαζί με τη θέληση του λαού και της νεολαίας μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση. Είμαστε πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων.
Μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν οι ιδεολογικές και πολιτικές μας αρχές, οι πολιτικές μας δυνατότητες, η θέληση για συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Έχουμε θέσεις και σχέδιο, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πολιτική μας κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα για να αποτελέσουμε την προοδευτική και δημοκρατική λύση στη χώρα», ανέφερε αρχικά ο Στέφανος Τζουμάκας.
Μπορούμε να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα στις εκλογές
Στη συνέχεια μίλησε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις Ευρωεκλογές, «Οι εκλογές στις 8 Οκτώβρη για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα. Μπορούμε να έχουμε το πολιτικό προβάδισμα και να οδηγήσουμε τους υποψήφιους των συντηρητικών ψηφοδελτίων σε ήττα. Η Περιφέρεια έχει ισχύ και πόρους που έχουν σχέση και με παρασιτικά συμφέροντα. Μπορούμε επίσης, στα δημοκρατικά ψηφοδέλτια για την ανάδειξη σε κάθε δήμο της χώρας νέων Δημάρχων και Δημοτικής Αρχής να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα. Τόσο οι Περιφερειακές όσο και οι Δημοτικές εκλογές να αποτελέσουν στροφή προς την επόμενη πολιτική αναμέτρηση για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.
Το κρίσιμο θέμα στις Ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υποταχθεί σε στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον. Διέρχεται κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή. Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης του 21ου αι. Με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, Γερουσία και πολιτική αυτονομία. Ενδιάμεση δύναμη Ειρήνης, Συνεργασίας και Ανάπτυξης και δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει».
Η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε τις ευθύνες τις για τις πυρκαγιές
Σχετικά με τις πυρκαγιές τόνισε: «Βιώνουμε σήμερα στον Έβρο τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή με συνολική καμένη έκταση σχεδόν 1.000.000 στρέμματα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Μεσογείου σε καμένες εκτάσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο η καμένη έκταση στην Ελλάδα για το 2023 καταγράφει αύξηση 195%.
Η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε τις ευθύνες της παρά μόνο προέβη σε γενικόλογες αναφορές για την κλιματική κρίση και τα περάσματα μεταναστών(!) προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα με το ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει την αποκατάσταση και διαχείριση των δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες.
Στις πυρκαγιές κύριο ζήτημα είναι οι αλλαγές χρήσης γης. Γιατί είναι άλλο η κήρυξη ως αναδασωτέας μίας καμένης έκτασης και άλλο η διάθεση κονδυλίων και ενεργειών για την αναδάσωση της.
Τις πυρκαγιές τις βάζουν άνθρωποι σε περιοχές που η γη έχει αξία για την αλλαγή χρήσης της γης, για κατοικίες, ξενοδοχεία, εργοστάσια και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες, δεν αναδασώνονται με αποτέλεσμα αργότερα να περιέλθουν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση κι έτσι να αλλάζει η χρήση τους. Ενώ αντίθετα χρειάζονται άμεσες προσλήψεις και αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.
Είναι προφανές ότι έχουν ευθύνη και Κυβερνήσεις που δεν χρηματοδοτούν τις αναγκαίες δαπάνες για έργα υποδομής και προστασίας των Δασών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η απορρόφηση των αντίστοιχων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία είναι μόλις 0,5%!
Η Δασική Υπηρεσία έχει την ευθύνη για την πρόληψη, την προστασία, την αναδάσωση και τη γενικότερη φροντίδα των Δασών και των Δασικών εκτάσεων.
Από τα αρνητικά αποτελέσματα και τις καταστροφικές πυρκαγιές έχει προκύψει ότι Κυβερνήσεις δεν έδωσαν προτεραιότητα και δε χρηματοδότησαν, αυτό το σημαντικό εθνικό έργο της πρόληψης, με συνέπεια και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν. Αυτό αφορά επίσης, και την απουσία εθνικού διαλόγου και δημόσιας προβολής αυτού του σημαντικού θέματος. Αν είχαμε υλοποίηση πολιτικών πρόληψης και αναδάσωσης από τις δασικές υπηρεσίες θα είχαμε και φυτώρια στη χώρα και «αθόρυβα» έργα υποδομής. Θα είχαμε επίσης, εφαρμογή του Συντάγματος για τη μη αλλαγή χρήσης γης.
Είναι διατεθειμένες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε μια νομοθετική ρύθμιση ότι δε θα επιτρέπεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο καμία εγκατάσταση εντός καμένων περιοχών; Το ζήτημα λοιπόν, της πρόληψης συνδέεται και με τη σύνταξη του τοπογραφικού για την έκταση των καταστροφών. Πώς προέκυψαν χιλιάδες οικόπεδα και κατοικίες εκτός σχεδίου; Για παράδειγμα στην Αττική έχουν αναπτυχθεί 130 οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ορισμένοι εξ αυτών διεκδικούν 25000 στρέμματα στην Πεντέλη. Γιατί μέχρι τώρα Κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε χωροθέτηση και χωροταξικό σχέδιο για να αποκλείουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία;
Η σημασία της πρόληψης
Το δεύτερο θέμα μετά την πρόληψη είναι η κατάσβεση και η διαχρονική διεκδίκηση της «μάνικας» αντί της πρόληψης.
Η ευθύνη της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης ανήκει στο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, που σήμερα με ευθύνη της Κυβέρνησης έχει αποψιλωθεί με 3.600 κενά σε οργανικές θέσεις.
Ορισμένοι που ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, έχουν κλαδικές επιδιώξεις και ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη «μάνικα» και όχι για την πρόληψη, επαναφέρουν κατά καιρούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς για να αποσιωπήσουν τις ευθύνες Κυβερνήσεων αλλά και φορέων του δημοσίου.
Είναι γνωστό ότι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ότι η αρμοδιότητα και της πρόληψης και της κατάσβεσης έχει περιέλθει στους Δήμους και στις Περιφέρειες των κρατών για να υπάρχει άμεση ευθύνη και έλεγχος. Γιατί ορισμένοι κλάδοι επιδιώκουν στην Ελλάδα το αντίθετο; Μα για λόγους άσκησης εξουσιών και όχι υλοποίησης των απαιτούμενων έργων».