Ένας Ρώσος φοιτητής αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο που φοιτούσε, κατηγορούμενος πως προωθούσε τη «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα», επειδή ανέβαζε στο διαδίκτυο συμβουλές για μακιγιάζ.
Ο Μαξ αποτελεί ακόμα ένα θύμα της καταστολής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη Ρωσία καθώς αποβλήθηκε από τη σχολή όπου φοιτούσε αρχιτεκτονική και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.
Μάλιστα, ο 21χρονος, μιλώντας στο PinkNews, δήλωσε «τρομοκρατημένος» γιατί είναι «επικίνδυνα» για εκείνον στη Ρωσία, μία χώρα που είναι ανοιχτά εχθρική προς τους queer ανθρώπους, και ότι οι αρχές τον αναζητούν.
Σημειώνεται εδώ πως το 2013, η Ρωσία ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα», περιορίζοντας τη διανομή πληροφοριών για τα queer άτομα μεταξύ ανηλίκων. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε ένα βήμα παραπάνω απαγορεύοντας συνολικά οποιαδήποτε αναφορά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο, ψηφίστηκε ένας ακόμη ομοφοβικός νόμος, ο οποίος εμποδίζει τα τρανς άτομα να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που θα επιβεβαιώνει το φύλο που έχουν επιλέξει, να αλλάζουν το φύλο τους στα επίσημα έγγραφα και να λαμβάνονται διαζύγια επειδή ένας από τους συντρόφους άλλαξε φύλο.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία το 2022. Πολλοί ήταν νέοι όπως ο Μαξ.
Ο Μαξ σπούδαζε αρχιτεκτονική και πολεοδομία για τρία χρόνια σε δημόσιο πανεπιστήμιο στο Κράσνονταρ, μια πόλη στη νότια Ρωσία. Στον ελεύθερο χρόνο του, μοιραζόταν το πάθος του για την τέχνη του μακιγιάζ στο Instagram και στο YouTube.
«Μου είπαν ότι προωθούσα τη ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα»
Το τελευταίο του βίντεο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο πριν από περίπου ένα χρόνο επειδή ήθελε να επικεντρωθεί στις σπουδές του, αλλά τα σχέδιά του να τελειώσει το πανεπιστήμιο τερματίστηκαν πρόωρα όταν αποβλήθηκε μετά από καταγγελία στην αστυνομία για υποτιθέμενη προώθηση της ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας.
Στις 16 Ιουνίου, ο Μαξ βρήκε αστυνομικούς έξω από το σπίτι του ενώ γυρνούσε από τις εξετάσεις, οι οποίοι και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου ανακρίθηκε για το περιεχόμενο που ανέβαζε στο διαδίκτυο.
«Δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο στα βίντεο», λέει ο νεαρός στο PinkNews. «Απλώς πώς μπαίνει το concealer, λίγη ενυδατική κρέμα, πώς φτιάχνονται τα φρύδια, τίποτα το ασυνήθιστο. Απλά έδειχνα το συνηθισμένο καθημερινό μακιγιάζ» ανέφερε ο Μαξ.
«Μου είπαν ότι προωθούσα την αλλαγή φύλου στους ανηλίκους επειδή μερικά από τα μακιγιάζ που παρουσίαζα στα εκπαιδευτικά μου βίντεο ήταν κάπως πιο καλλιτεχνικά. Σε μερικά από αυτά τα βίντεο εμφανιζόμουν περίπου σαν drag γιατί φορούσα περούκες και αξεσουάρ».
«Βασικά, όπως μου είπαν οι αστυνομικοί προωθούσα την αλλαγή φύλου επειδή είμαι άνδρας και ντυνόμουν σαν γυναίκα και αυτό απαγορεύεται στη Ρωσία και το να το ανεβάσεις στο διαδίκτυο σημαίνει ότι το προωθείς σε ανηλίκους».
«Σε ένα βίντεο είχα ένα Q&A με τους συνδρομητές μου και απάντησα στις ερωτήσεις τους. Εκεί υπήρχαν κάποιες βασικές ερωτήσεις σχετικά με τους ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά κάποιες ήταν λίγο πιο προκλητικές σχετικά με το σεξ ή το φιλί μεταξύ ανδρών. Δεν απάντησα ευθέως όπως: “Ναι, έχω κάνει σεξ ή έχω φιλήσει άνδρα”, αλλά απλώς αστειεύτηκα, με ασαφείς ατάκες του στυλ “Αν ξέρεις, ξέρεις”, τέτοια πράγματα. Εξαιτίας αυτού του βίντεο, με κατηγόρησαν ότι κάνω προπαγάνδα για τους ΛΟΑΤΚΙ+».
Προσβολές, βρισιές και αποβολή από τους αντί-ΛΟΑΤΚΙ+
Ενώ ήταν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα, ο Μαξ δέχθηκε ομοφοβικές προσβολές και «συναισθηματικά βασανιστήρια», καθώς άνθρωποι από άλλα τμήματα έρχονταν και τον έβριζαν.
Όταν αφέθηκε ελεύθερος, ο Μαξ βρέθηκε αντιμέτωπος με τους υπεύθυνους στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη σύλληψή του από μια εφημερίδα, στις 21 Ιουνίου. Το άρθρο ισχυριζόταν ότι ο Μαξ «προωθούσε την ομοφυλοφιλία».
Μάλιστα, ο γκέι beauty blogger σημειώνει ότι τον ρώτησαν και πράγματα σχετικά με άλλη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου «ευχόταν στους Ουκρανούς να είναι ελεύθεροι», τι πίστευε για τη ρωσική κυβέρνηση και τη σύλληψή του. «Εκεί κατάλαβα ότι κάτι “μαγείρευαν” και μάλλον [ήθελαν] να με διωξουν από το πανεπιστήμιο», θυμάται ο Μαξ. «Αλλά στην πραγματικότητα ήμουν πολύ καλός φοιτητής. Τα πήγαινα καλά σε όλα τα μαθήματα».
«Συνήθως, στην αρχή, λαμβάνεις κάποια προειδοποίηση κάτι που εγώ δεν είχα. Σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν μάλλον μια προειδοποίηση. Έτσι, προσπάθησα να γράψω μια δήλωση που μου ζήτησαν, όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη, ώστε να μην μπω σε μπελάδες και να μπορέσω να συνεχίσω τις σπουδές μου».
Μόλις λίγες μέρες αργότερα, ο Μαξ έλαβε μια κλήση από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, όπου τον ρωτούσαν αν επρόκειτο να επιστρέψει κάποια βιβλία που είχε δανειστεί επειδή «είχε αποβληθεί».
Η ιστορία του Μαξ τράβηξε την προσοχή των ειδησεογραφικών πρακτορείων στη Ρωσία και εκεί ένιωσε ότι «οι άνθρωποι θα τον έδειχναν με το δάχτυλο». Η προβολή που είχε η ιστορία του ήταν κάτι «πραγματικά αγχωτικό» και ο Μαξ φοβήθηκε ότι η αστυνομία θα μπορούσε να τον βρει και να τον συλλάβει απλώς επειδή ήταν queer.
«Υπήρχε η πιθανότητα κάποιος να με καταγγείλει ξανά στην αστυνομία και αν συνέβαινε ξανά, τότε θα ήμουν εγκληματίας», εξηγεί ο Μαξ.
«Στη Ρωσία, στην αρχή είναι σαν μια προειδοποίηση, λέγεται διοικητική ποινή, κάτι που δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα. Αλλά αν συμβεί το ίδιο πράγμα μερικές φορές, μπορείς πραγματικά να καταλήξεις στη φυλακή. Ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο για μένα αυτό. Έτσι το να βρίσκομαι στη χώρα μου και να με ψάχνουν οι αστυνομικοί, ήταν κάτι πολύ τρομακτικό».
Ρωσία, μία χώρα ακατάλληλη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Οι ομοφοβικοί νόμοι στη Ρωσία έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα κακοποίησης προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με queer άτομα να δηλώνουν στο PinkNews ότι έχουν υποστεί ομοφοβική και ρατσιστική κακοποίηση από τις αρχές. Ωστόσο, οι πολιτικοί παραμένουν σιωπηλοί.
Το Κρεμλίνο προσπάθησε ακόμη και να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία προωθώντας το αφήγημα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς ισχυρίστηκε πως πρέπει η Ρωσία να υπερασπιστεί τις αρχές της ενάντια στη δυτική «προπαγάνδα» και την επίθεσή της στις «παραδοσιακές αξίες».
Ο Μαξ, από την πλευρά του, αν και στοχοποιήθηκε από ομοφοβικούς, εξακολουθεί να λατρεύει το μακιγιάζ εν μέσω μιας ταραγμένης και τρομακτικής περιόδου για την queer κοινότητα στη Ρωσία.
«Λατρεύω το μακιγιάζ. Μου αρέσει πολύ να εκφράζομαι με το μέικ απ, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Φτιάχνω κοσμήματα και μου αρέσουν διάφορα στυλ μουσικής, από τον Έλβις Πρίσλεϊ μέχρι την Cardi Β». Αλλά ο Μαξ στοιχειώνεται από τις επιθέσεις που δέχθηκε μετά τις κατηγορίες της αστυνομίας, που επιδεινώνονται από τα αυξανόμενα περιστατικά μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+.
Φοβόταν επίσης ότι θα στρατολογηθεί στον ρωσικό στρατό καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αναπληρώσει τις δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με αφορμή όλα αυτά ο Μαξ αποφάσισε να φύγει από τη Ρωσία και ελπίζει ότι, μιας που είναι ακόμη νέος, θα καταφέρει να προσαρμοστεί σε ένα νέο σπίτι στο εξωτερικό. «Ήταν μία δύσκολη απόφαση, αλλά έπρεπε να γίνει», ανέφερε.
Με πληροφορίες από Pink News
Πηγή: lifo.gr