Τρίτη μέρα που η Αλεξανδρούπολη καίγεται… Στη μάχη με το πρώτο φως της ημέρας και τα εναέρια μέσα. Δύσκολη η κατάσταση στη Νίψα, το Δωρικό και το ανατολικό κομμάτι κοντά στο Μοναστηράκι. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί.
Συνεχίζει για τρίτη μέρα να καίει η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη η οποία μαίνεται εκτός ελέγχου σε αρκετά μέτωπα.
Συγκεκριμένα, τα δυσκολότερα μέτωπα παρουσιάζονται στη Νίψα, το Δωρισκό στην περιοχή και το ανατολικό κομμάτι πλησίον του οικισμού Μοναστηράκι, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φλόγες σε Απαλό, Μαΐστρο και Άβαντα.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις για δεύτερο βράδυ έδιναν μάχη με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από αέρος. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής σήμερα επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα: 214 πυροσβέστες με 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στο έργο κατάσβεσης βοηθούν ο Ελληνικός Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως μεταδίδει το OPEN τα εναέρια έχουν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της πυρκαγιάς καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει την Εγνατία Οδό.
Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν κατά τη διάρκεια της Κυριακής 20/8 νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Στο νοσοκομείο Πυροσβέστες και εθελοντής
Επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.
Κλειστή η Εγνατία – Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με τον Έβρο
Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης διακόπτεται κατά διαστήματα, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.
Την ίδια ώρα η νομαρχία της Αδριανούπολης γνωστοποιεί πως η συνοριακή πύλη των Ιψάλων προς την Ελλάδα στον Έβρο θα παραμείνει κλειστή λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι έξοδοι από τη συνοριακή πύλη των Ιψάλων διακόπτονται μέχρι νεωτέρας και αναφέρεται το εξής: «Είναι σημαντικό οι επιβάτες μας που θέλουν να βγουν να προτιμήσουν τη συνοριακή πύλη Kapkule και άλλες συνοριακές πύλες για να αποφύγουν τυχόν κίνδυνο».
Ενεργοποιείται η υπηρεσία Copernicus – Συγκλονιστική δορυφορική εικόνα
Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Νωρίτερα, η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης «Copernicus» παρουσίασε δορυφορική εικόνα από τις καμένες εκτάσεις και τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς.
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στη χώρα – Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 5) προβλέπεται για σήμερα Δευτέρα σε Αττική, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Βορειανατολική Πελοπόννησο, θέτοντας σε συναγερμό όλον τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές αυτές.
Ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας προβάλλεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορίας 4).
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
- Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)