Ένα προϊόν που βρίσκεται σε κάθε σπίτι και το χρησιμοποιούμε όλοι μας σε καθημερινή βάση μπορεί να μας απαλλάξει από τις γρατζουνιές.
Μόνο ευχάριστη δεν είναι για έναν ιδιοκτήτη η ύπαρξη γρατζουνιών στο αμάξωμα του αυτοκινήτου του, ειδικά εφόσον αυτό είναι καινούργιο. Ο ενδεδειγμένος τρόπος να εξαφανιστούν αυτές οι ενοχλητικές μικροφθορές είναι να επισκεφτούμε έναν εξειδικευμένο τεχνικό που κατέχει τα απαραίτητα εργαλεία.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι γρατζουνιές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κυκλοφορούντων επί ελληνικού εδάφους αυτοκινήτων, κρίνεται ασύμφορο για την τσέπη μας να επισκεπτόμαστε ένα συνεργείο κάθε λίγο και λιγάκι.
«Και είναι λύση να αφήνουμε το αμάξωμα του αυτοκινήτου μας χαραγμένο και ταλαιπωρημένο;», θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς. Σίγουρα το να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας στο έλεος των μικροφθορών δεν είναι κάτι που συστήνεται. Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν κάποια τρικ τα οποία υπόσχονται ότι μπορούν να κάνουν το ΙΧ μας σαν καινούργιο χωρίς να βάλουμε το χέρι μας βαθιά στην τσέπη.
Ειδικότερα για την εξαφάνισή των γρατζουνιών μπορεί να φροντίσει ένα προϊόν που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά. Πρόκειται για την οδοντόκρεμα, η οποία προκειμένου να λειτουργήσει ως αντίδοτο των γρατζουνιών πρέπει οι τελευταίες να είναι «ρηχές» δηλαδή να μην πιάνεται επάνω τους το νύχι μας κατά το πέρασμά του από την επιφάνεια.
Η οδοντόκρεμα πρέπει επίσης να είναι λευκαντική με χαμηλό δείκτη RDA (Relative Dentin Abrasivity/ Σχετική Αποτριπτικότητα Οδοντίνης). Αυτές που έχουν υψηλό δείκτη αποτριβής έχουν μεγαλύτερη καθαριστική ικανότητα, αλλά είναι πιθανόν να φθείρουν το χρώμα του αμαξώματος.
Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε με νερό την επιφάνεια της γρατσουνιάς ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη και τυχόν βρωμιά. Εν συνεχεία περνάμε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα οδοντόκρεμας σε ένα πανάκι, την απλώνουμε στην επιφάνεια και τρίβουμε με κυκλικές κινήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες που κατέφυγαν στη λύση της οδοντόκρεμας για την επούλωση βαθύτερων γρατζουνιών, δηλαδή αυτών που φτάνουν μέχρι το αστάρι (στη βαφή μονής επίστρωσης) ή την επίστρωση χρώματος (στη βαφή διπλής επίστρωσης), όχι μόνο δεν διόρθωσαν τη ζημιά, αλλά προκάλεσαν την επιδείνωσή της.
Επομένως, σε περίπτωση που η γρατζουνιά έχει μεγάλο βάθος, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα ειδικά κιτ επιδιόρθωσης.
Πηγή: carandmotor.gr