Την ώρα που οι συζητήσεις για το σερβίρισμα μέσα στη θάλασσα, στη Ρόδο, δε λένε να τελειώσουν, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι άνθρωποι που περπατούν μέσα στη θάλασσα με τις παραγγελίες στα χέρια, απορούν: «Τι πρόβλημα υπάρχει»;
Είναι τέτοιο το concept του καταστήματος εδώ και πέντε χρόνια, είπε στο MEGA ο ιδιοκτήτης του beach bar. ενώ το θέμα βρίσκεται ήδη στα χέρια εισαγγελέα.
«Παρακαλούν να δουλέψουν εδώ»
«Εμείς πληρώνουμε για να δουλεύει το Δημόσιο. Τα παιδιά για να δουλεύουν τόσα χρόνια στην επιχείρηση δεν δουλεύουν τυχαία. Τον έναν τον έχω 5 χρόνια, τον άλλον τον έχω 10 χρόνια, άλλον 15. Παρακαλούν να δουλέψουν εδώ. Οι μισθοί είναι καλοί», είπε ο ιδιοκτήτης του beach bar στο MEGA.
Μάλιστα, βλέπει πίσω από τον σάλο που προκλήθηκε, ανταγωνιστές της επιχείρησής του.
«27 χρόνια έχω το beach bar. Τόσα χρόνια δεν είναι γίνει κάποιο παράπονο, τώρα ξαφνικά ξεκίνησαν όλα, γιατί κάποιοι ήρθαν από Αθήνα και θέλουν να πάρουν τις παραλίες εδώ και δημιουργούν προβλήματα. Δεν έχω καμία καταγγελία στο εργατικό κέντρο. Δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν, ούτε σε υπάλληλό μου, ούτε σε έμπορο, ούτε πουθενά».
«Τι πρόβλημα υπάρχει;»
Σε ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι του beach bar υποστηρίζουν ότι ουδέποτε κάποιος τους εξανάγκασε για να πάνε τις παραγγελίες από τη θάλασσα. Ένας από αυτούς λέει στο LIVE NEWS ότι το κάνουν με χαρά αφού τα πουρμπουάρ που κερδίζουν είναι δελεαστικά.
«Οι λασπολογίες και οι υπονομεύσεις, δεν έχουν καμία δουλειά στο μαγευτικό μας νησί. Απορώ με την υπομονή του, πώς δεν έχουν σταλεί μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση. Αφού το concept μας είναι αυτό και μας βρίσκει όλους σύμφωνους αφού τα ‘τυχερά’ που βγάζουμε μας καλύπτουν τον μήνα μας και την μισθοδοσία μας την κρύβουμε στην άκρη για να κάνουμε καλή ζωή τον χειμώνα. Τι πρόβλημα υπάρχει;».
Όσο για τον νεαρό που φαίνεται στο βίντεο να κάνει ασκήσεις ισορροπίας με μια φρουτοσαλάτα στα χέρια, τηρεί σιγή ιχθύος.
«Το παιδί στεναχωρήθηκε, γιατί το έκανε για χαβαλέ. Αντί να πάει από την κανονική πλευρά, πήγε από εκεί για να την σπάσει στον συνάδελφό του. Το νερό είναι μέχρι 1 μέτρο. Παίζουν τα παιδιά. Είναι παιδιά 22, 23 ετών. Τι να κάνω εγώ; Αυτός πήγε από εκεί για να του την κάνει, για να πάει πιο γρήγορα από τον άλλον», είπε ο ιδιοκτήτης του beach bar.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στο επίμαχο beach bar, λένε ότι τα χρήματα που κερδίζουν οι σερβιτόροι φτάνουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ τον μήνα.
«Οι σερβιτόροι τσακώνονται ποιος θα πάει να πάρει τα ‘τυχερά’. Ο μικρός πήγε από την άλλη πλευρά, που ήταν πιο κοντά για να πάει την φρουτοσαλάτα στον πελάτη. Είναι 23, 24 ετών, παίζουν μεταξύ τους τώρα».
Στο μεταξύ, το πρωί κατέθεσαν στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου και ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Και οι δύο καταδίκασαν αυτές τις πρακτικές και έκαναν λόγο για μεμονωμένα περιστατικά.
«Ο εν λόγω επιχειρηματίας με μεγάλωσε και ανδρώθηκα δίπλα του επαγγελματικά. Είναι ο άνθρωπός μας. Σε περίοδο Covid ήταν δίπλα μας, χωρίς να έχει κέρδος καθώς ο νόμος επέβαλε το lockdown. Όλοι μας που έχουμε εργαστεί και τα παιδιά που συνεχίζουν να εργάζονται για αυτόν τον μεγάλο όμιλο επιχειρήσεων, πίνουμε νερό στο όνομά του», είπε υπάλληλος του καταστήματος στο LIVE NEWS.
«Δεν ξέρω αν χρειάζεται άδεια» για τις πλατφόρμες
Ο ιδιοκτήτης του beach bar μάλιστα, δηλώνει άγνοια για τα περί προστίμων στην επιχείρησή του, αν και όπως λέει, ουδέποτε ζήτησε άδεια γι’ αυτές τις ξύλινες πλατφόρμες.
«Ακόμα δεν γνωρίζω αν μας έκοψαν κάποιο πρόστιμο. Αυτές τις ξαπλώστρες εμείς τις βάζουμε το πρωί τις βγάζουμε το βράδυ, γιατί φοβόμαστε τα κύματα μη μας τα πάρουν μέσα. Η παραλία είναι 2 μέτρα, γι’ αυτό τις βάζουμε για να δουλέψουμε. Δεν έχει χώρο, είναι μικρή η παραλία. Δεν ξέρω αν χρειάζεται κάποια άδεια».
Διχασμένοι οι νομικοί
Προκαταρκτική εξέταση θα γίνει με εντολή τού εισαγγελέα Ρόδου για το περιστατικό που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Ρόδο και αφορούσε τις συνθήκες εργασίας εργαζομένου σε beach bar.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η εξέλιξη σημειώθηκε μετά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί για το περιστατικό αλλά και την επίσκεψη κλιμακίου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος και παράγγειλε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
«Δεν υπάρχει κανένα νομικό ζήτημα»
Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει νομικό ζήτημα στη συγκεκριμένη υπόθεση.
«Δεν αποτελεί νομικό ζήτημα. Το ότι ενεπλάκη η εισαγγελία θα δούμε τι θα παράξει η προκαταρκτική. Εγώ έχω διαφορετική άποψη».
«Θα ελεγχθεί ο εργοδότης για το αν φορούσε πλατύγυρο καπέλο ο νεαρούλης;», είπε ο κ. Μαρακάκης, συμπληρώνοντας:
«Το ζήτημα του κινδύνου είναι αστείο, δεν είναι άξιο λόγου, δεν τίθεται ζήτημα επικινδυνότητας. Δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα μεσαιωνικών συνθήκων δουλειάς για έναν άνθρωπο που μπήκε στο νερό για 2 λεπτά. Για μένα είναι αστείο».
«Παράβαση νόμου υγιεινής & ασφάλειας»
Διαφορετική είναι η άποψη του εργατολόγου, Γιάννη Καρούζου, ο οποίος μιλά για παράβαση του νόμου υγιεινής και ασφάλειας.