Θα αποδεσμευτεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών που θα απασχοληθούν στην καλύτερη αστυνόμευση της πόλης, αναφέρει η ΕΑΥΘ
*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”
Μόνο για τα έτη 2021 και 2022 10.000 βάρδιες αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν σε φυλάξεις ανηλίκων σε νοσοκομεία. Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, η απόφαση που ελήφθη χθες για παύση των προστατευτικών φυλάξεων ανηλίκων από την αστυνομία, στο πλαίσιο της συνάντησης της Προϊσταμένης του Τμήματος Ανηλίκων και Ενδοοικογενειακής Βίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Λευκοθέας Τερζητάνου με διοικητές και εκπρόσωπους του συνόλου των Νοσοκομείων της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας κ. Ευάγγελο Μουρτζίνο και εκπρόσωπους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, έρχεται να ανακουφίσει τους εργαζόμενους της Γ.Α.Δ.Θ..
Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Χατζόπουλος «πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών τις Αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, δεσμεύοντας εξαιρετικά αυξημένο αριθμό αστυνομικών. Είχαμε προσπαθήσει επανειλημμένα με έγγραφα και με παρεμβάσεις τόσο ως ΕΑΥΘ όσο και μέσω της Διοίκησης της Διεύθυνσης Αστυνομίας να αλλάξει η κατάσταση και να αποδεσμευτούν οι συνάδερφοί μας από την φύλαξη ανηλίκων σε νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν να απασχοληθούν με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Συνάδερφοί μας που απασχολούνταν στην φύλαξη ανηλίκων δεν μπορούσαν να βγουν έξω σε περιπολίες,
ενώ ταυτόχρονα και το υπάρχον προσωπικό που έκανε περιπολίες είχε λιγότερα διαθέσιμα άτομα. Παράλληλα η λέξη ξεκούραση πολλές φορές ήταν άγνωστη για αυτούς τους εργαζόμενους. Ευελπιστούμε να εφαρμοστεί η απόφαση. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση για το προσωπικό της αστυνομίας. Θα υπάρξει εξοικονόμηση εργαζομένων που θα μπορούν να κάνουν περιπολίες και να εργάζονται σε πιο ανθρώπινους ρυθμούς».
Η κα Εισαγγελέας αποσαφήνισε κατηγορηματικά προς όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή ότι «η παραμονή των Αστυνομικών Αρχών εντός των νοσοκομειακών ιδρυμάτων για την φύλαξη ανηλίκων, δεν αποτελεί μέρος της θεσμικής τους αποστολής, και ως εκ τούτου δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί».
Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι «η συμμετοχή των Αστυνομικών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο κατόπιν δικής της παρέμβασης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες αποδεδειγμένα θα συντρέχουν αντικειμενικοί και ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας που επιβάλλουν την φύλαξη των ανηλίκων».
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω φυλάξεις αφορούν ανηλίκους οι οποίοι προέρχονται από ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, δεν έχουν τελέσει οποιοδήποτε αδίκημα και εισάγονται στα Νοσοκομεία για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και να παραμείνουν σε επωφελές για την ευαίσθητη προσωπικότητά τους περιβάλλον, μέχρις ότου απορροφηθούν – οδηγηθούν σε κάποια εξειδικευμένη δομή.
Ανάγκη για επιπλέον προσωπικό – Προβληματισμός ενόψει αδειών
Και μπορεί η παραπάνω εξέλιξη να έγινε δεκτή με αισιοδοξία από τους εργαζομένους, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Χατζόπουλος στο «ΤyposThes», το θέμα της έλλειψης προσωπικού προβληματίζει, ειδικά με δεδομένο ότι αρχίζουν οι θερινές άδειες.
«Δεν υπάρχει επάρκεια σε πολλές υπηρεσίες. Αστυνομικοί χρειάζεται να πάνε άλλους νομούς και σε νησιά που έχουν αυξημένο τουρισμό και αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης, αλλά και στον Έβρο όπου υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ανάγκη για αστυνόμευση. Με τις άδειες θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση γιατί θα μειωθεί ο αριθμός συναδέλφων που μπορούν να κάνουν υπηρεσίες. Παράλληλα δημιουργούνται νέες υπηρεσίες όπως πχ το γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου και στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, όμως στελεχώνονται με το υπάρχον προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι κάποια άλλη υπηρεσία θα δουλεύει με λιγότερους εργαζομένους.
Την ίδια ώρα πολύτιμη βοήθεια αναμένεται να δώσουν οι δυνάμεις των ΟΠΠΙ που δεν θα χρησιμοποιηθούν στα πανεπιστήμια και θα απορροφηθούν σε άλλα τμήματα της αστυνομίας», πρόσθεσε ο Γεν. Γραμματέας της ΕΑΥΘ. Όπως ανέφερε το θέμα της ανάγκης επιπλέον προσωπικού έχει ήδη τεθεί στους αρμόδιους φορείς, ενώ σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. «Γίνονται προσπάθειες για εκσυγχρονισμό των οχημάτων μας. Σκεφτείτε πως έχουμε λεωφορεία των δυνάμεων της ΥΑΤ που έχουν αγοραστεί από το 2004 και έχουν χαλάσει ή παρουσιάσει προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσο για την εγκληματικότητα σχολίασε πως σημειώνονται αρκετά περιστατικά στην περιοχή του Ευόσμου κοντά στο δημαρχείο, ή σε άλλα σημεία, και τις περισσότερες φορές είναι οπαδικά ή ομάδων νεαρών και εφήβων.