Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς τα σκληρά παζάρια στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεγάλο «αγκάθι» του μεταναστευτικού. Στις διαπραγματεύσεις βάζουν «φωτιά» η Ουγγαρία και η Πολωνία, που διαφωνούν με το χρηματικό «πέναλτι» των 20.000 ευρώ σε όσες χώρες δεν δέχονται μετανάστες στο έδαφός τους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες σήμερα, Παρασκευή (30.06.23) για το μεταναστευτικό, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας παραμένουν αμετακίνητες, μπλοκάροντας τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες επέμειναν στις αντιρρήσεις τους για την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη πριν από μερικές ημέρες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ και η οποία προβλέπει μετά από επτά χρόνια πλήρους ακινησίας στο ζήτημα των προσφύγων/μεταναστών:
-1ον Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα)
– 2ον Έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, όποιο κράτος μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες/πρόσφυγες από άλλο κράτος – μέλος (πχ η Ουγγαρία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα) τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ.
Εντείνεται το πρέσινγκ για συμβιβαστική λύση
Το πρέσινγκ για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης ολοένα και εντείνεται. Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Όπως σημειώνει το Politico, η Μελόνι είναι κοντά και στους δύο συναδέλφους της, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία είπε «ναι» στη συμφωνία για το μεταναστευτικό που φαίνεται να έχει εξοργίσει Βουδαπέστη και Βαρσοβία.
«Χθες αυτό που ζήτησα είναι να αναφέρεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Και τι άκουσα από την άλλη πλευρά; Ότι αυτό δεν μπορεί να αναφέρεται. Αν αυτό δεν γίνεται τότε αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλει να κάνει υποχρεωτική την διαδικασία αυτή», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Η Ουγγαρία «στήλωσε τα πόδια» – Τα σενάρια για το κείμενο συμπερασμάτων
Την ίδια ώρα, δεν βλέπει να βγαίνει «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση την Παρασκευή, είπε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι αντί για κείμενο συμπερασμάτων με αναφορά στο μεταναστευτικό, θα επιλεγεί μια δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Όπως προέβλεψε ο ίδιος, στη δήλωση αυτή ο Μισέλ θα αναφέρεται κυρίως στην συνεργασία με τις χώρες που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να μειωθούν τα κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη, άποψη με την οποία κανείς δεν διαφωνεί στους «27».
Αναφερόμενος δε στο «θρίλερ» των προηγούμενων ωρών, ο Γκολόμπ είπε στο Politico ότι «η Ουγγαρία ήταν απόλυτα αποφασισμένη λέγοντας ότι δεν ψηφίσω κανένα κείμενο συμπερασμάτων. Δεν είχε, δηλαδή, στάση “ας το κάνουμε με κάποιον τρόπο” αλλά ήταν δεν θέλουμε καμία αναφορά στο μεταναστευτικό.
Τι προβλέπει το προσχέδιο των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό.
Αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών , συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφεύγεται η επιβίβαση των ανθρώπων σε τέτοια επικίνδυνα ταξίδια, προστίθεται.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης.
Η προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του της 9ης Φεβρουαρίου 2023, με έμφαση στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και στους μηχανισμούς χρηματοδότησής τους.
Μετά την πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής, και με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης, κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών οδών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η προεδρία καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων του και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει τις εργασίες αυτές.
Πολωνία και Ουγγαρία έχουν ταχθεί κατά της πολιτικής συμφωνίας σε δύο πυλώνες του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις αρχές Ιουνίου.
Νωρίτερα, υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Ουκρανία.
Πηγή: newsit.gr