Επιστροφή στην τιμολόγηση ρεύματος χωρίς μηχανισμούς και πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ετοιμάζεται να κάνει η αγορά ηλεκτρισμού από την 1η Οκτωβρίου. Το χρονικό ορόσημο συνδέεται με το τέλος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου του 2022 και μετά την παράταση που έδωσε τον Μάιο η απερχόμενη κυβέρνηση, θα επεκταθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Συνοδεύονται παράλληλα με το τέλος των επιδοτήσεων αφού οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί και μένει να αποδειχτεί αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για νέα άνοδο τιμών τους επόμενους μήνες, με ποια μέτρα η ΕΕ θα απλώσει το πέπλο προστασίας στους καταναλωτές.
Η σχετική προετοιμασία έχει ξεκινήσει στα επιτελεία των προμηθευτών ενέργειας αλλά και στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία χθες και μέχρι τις 19 Ιουνίου έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και κατευθυντήριες γραμμές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς και θέτει νέους κανόνες στην αγορά.
Επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα
Τα καλά νέα για τους καταναλωτές είναι ότι η μετάβαση στην ομαλότητα θα γίνει χωρίς να ανατραπεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής προμηθευτή που κερδήθηκε με τα έκτακτα μέτρα του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις, θα μπορούν να μετακινούνται στα δίκτυα προμήθειας δίχως οικονομική επιβάρυνση όπως γινόταν στο παρελθόν. Οι εταιρείες επομένως δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τέλη τερματισμού σύμβασης για συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας με κυμαινόμενα τιμολόγια. Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης θα θεωρείται καταχρηστική.
Επιπλέον οι εταιρείας δεν επιτρέπεται να χρεώνουν την αποστολή έγχαρτων λογαριασμών καθώς η έκδοση γίνεται δωρεάν και στην αντίθετη περίπτωση η στάση των προμηθευτών θα θεωρείται παράτυπη.
Ποια είδη τιμολογίων θα εμφανιστούν
Τα τιμολόγια που ήταν σε ισχύ κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων, δεν μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρονται στους καταναλωτές με την ίδια μορφή μετά την 1 Οκτωβρίου καθώς για αυτά δεν έχουν πληροφόρηση για τις παραμέτρους βάσει των οποίων διαμορφώθηκαν. Παρόλα αυτά η ΡΑΑΕΥ, κρίνει σκόπιμο να συνεχίσει να αναρτά σε μηνιαία βάση τα τιμολόγια των εταιρειών προμήθειας καθώς εκτιμάται ότι το σύστημα αυτό στηρίζει και ενδυναμώνει τις αρχές διαφάνειας.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney