Η υποστελέχωση των νησιών, σε συνδυασμό με τα τελευταία απανωτά περιστατικά με ασθενείς που δεν έλαβαν την αναμενόμενη περίθαλψη λόγω των ασθενοφόρων που άργησαν ή δεν πήγαν ποτέ, απασχολούν ιδιαίτερα την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και την υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, δεκάδες υπάλληλοι του Νοσοκομείου Σαντορίνης αναγκάζονται να μείνουν όλοι μαζί στο παροπλισμένο παλιό Κέντρο Υγείας, λόγω χαμηλών μισθών και έλλειψης διαθέσιμων σπιτιών.
Παρά τη βραχύβια θητεία της, η σημερινή κυβέρνηση αναζητά λύσεις. Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση -έστω και προσωρινών λύσεων- για την στελέχωση των υγειονομικών μονάδων κυρίως στα νησιά.
Την εβδομάδα αυτή, αναμένεται να προχωρήσουν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αποφάσεις για την παράταση του χρόνου παραμονής στο ΕΣΥ γιατρών των οποίων η θητεία λήγει στα τέλη Ιουνίου.
Πρόκειται για συνταξιούχους γιατρούς, διευθυντές στο ΕΣΥ, που έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67) έτος της ηλικίας τους και παραμένουν στην υπηρεσία τους με τρίμηνες παρατάσεις, (Ν. 5041/2023, άρθρο 95), καθώς καλύπτουν σημαντικές ανάγκες.
Με ΠΝΠ -όπως επιτρέπει το Σύνταγμα στην περίπτωση υπηρεσιακής κυβέρνησης- θα δοθεί τρίμηνη παράταση σε γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε οποιονδήποτε φορέα, με ειδικότητα την αναισθησιολογία, την ακτινολογία, την ιατρική βιοπαθολογία / εργαστηριακή ιατρική και γενική / οικογενειακή ιατρική.
Οι παρατάσεις, μάλιστα, αναμένεται -εκτός από τις προαναφερόμενες- να επεκταθούν και σε άλλες ειδικότητες που λείπουν από το ΕΣΥ, ενώ με τη ίδια διαδικασία θα παραμείνουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και γιατροί που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ωστόσο, οι παραπάνω γιατροί -αν και σημαντικοί αυτή τη στιγμή για το σύστημα- δεν ξεπερνούν τους 150, ενώ οι ανάγκες του ΕΣΥ είναι πολύ μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο.
Να σημειωθεί πως με ΠΝΠ θα γίνουν και παραγγελίες αντιιικών φαρμάκων για την νόσο COVID-19, ώστε να ενισχυθούν τα αποθέματα της χώρας.
Υπουργείο Υγείας: Αναζητείται τρόπος ενίσχυσης των νησιών
Τα απανωτά περιστατικά που ανέδειξαν τις ελλείψεις στο σύστημα διακομιδών των ασθενών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ανάγκασαν την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, να αναζητήσει με τους συνεργάτες της τρόπους να ενισχύσει τα νησιά με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κατά τη θερινή περίοδο.
Ωστόσο, για τις μετακινήσεις προσωπικού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απαιτείται ειδική άδεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, εντός των επόμενων ημερών το ΣτΕ δεν αποκλείεται να δώσει «πράσινο φως» ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετακινήσεις και να καλυφθούν βασικές ανάγκες.
Ωστόσο, η υποστελέχωση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είναι πολύ μεγάλη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για το ΕΚΑΒ εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 200 διασώστες, ώστε τα υπάρχοντα ασθενοφόρα στα νησιά να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Δεκάδες υπάλληλοι του Νοσοκομείου Σαντορίνης μένουν σε… κοινόβιο
Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναδεικνύει το «δράμα» της διαμονής των υγειονομικών στα νησιά.
Δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικές φωτογραφίες, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπογραμμίζει πως στο Κέντρο Υγείας Θήρας το οποίο έχει κλείσει, διαμένουν οι δεκάδες υγειονομικοί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Σαντορίνης.
«Από το 2016 που λειτούργησε το νοσοκομείο, το κλειστό Κέντρο Υγείας μετατράπηκε σε σπίτι διαμονής δεκάδων εργαζόμενων του νοσοκομείου με καταγωγή εκτός του νησιού. Πάνω από 40 με 50 εργαζόμενοι διαμένουν στο κτίριο που στεγάζονταν το κέντρο Υγείας. Οι συνθήκες είναι αποτρεπτικές για να προσελκύσουν εργαζόμενους.
Τους επισκέπτονται οι οικογένειες τους και μένουν όλοι μαζί εκεί. Και πάλι καλά. Στα άλλα νησιά δεν υπάρχει ούτε τέτοιο κτίριο για να μείνουν. Δείτε εικόνες, που διαμένουν για να τα βγάζουν πέρα με το πενιχρό μισθό. Που είναι τα κίνητρα; Που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει το κόστος διαβίωσης; Με την πρώτη ευκαιρία θα φύγουν και όσοι έχουν απομείνει!», σχολιάζει.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες δεν επιθυμούν να εργαστούν στα νησιά και προτιμούν να αναζητήσουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, ή στον ιδιωτικό τομέα.
«Πως θα τα βγάλουν πέρα; Ο γιατρός με 1850 ευρώ το μήνα, ο νοσηλευτής, ο διασώστης με 800 ευρώ το μήνα. Ο τραυματιοφορέας με 650 ευρώ το μήνα. Συνεχώς έχουμε παραιτήσεις υγειονομικών για να πάνε με καλύτερους όρους να δουλέψουν στο εξωτερικό», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Να σημειωθεί πως τα οικονομικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία (μπόνους 1.800 ευρώ για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για τους νοσηλευτές) για εργασία σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων και φθηνών καταλυμάτων.
Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη