Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή επισημαίνουν επιστήμονες. Μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή – Επιπτώσεις στην Παράκτια Ζώνη – Αντιπλημμυρική θωράκιση Θεσσαλονίκης» ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως κινδυνεύουμε ειδικά στην πόλη μας από 5-8 πλημμυρικά επεισόδια ανά έτος για την επόμενη δεκαετία.
«Ένα ακραίο σενάριο αναφέρει πως σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία αν η κλιματική αλλαγή επιταχυνθεί και ανεβεί η θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς στον πλανήτη τότε είναι πιθανό να δούμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1.5 μέτρο. Από αυτό φυσικά και θα πληγεί και η χώρα μας. Ειδικά για την Θεσσαλονίκη θα επηρεαστεί αφού η θάλασσα θα προχωρήσει προς την στεριά. Είναι πιθανό να δούμε μεγάλες εκτάσεις πέριξ του σημερινού Δέλτα του Αξιού, βυθισμένες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε βάθος 50-100 ετών, αλλά και την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, βυθισμένη μέχρι και το ύψος της οδού Τσιμισκή.
Στο σύνολο της χώρας θα δούμε μεγάλες αλλαγές στα νησιά, την Κρήτη και σε όλη την ακτογραμμή», σημείωσε ο κ. Σιούτας μιλώντας στο «ΤyposThes».
Στόχος η μείωση των εκπομπών καυσαερίων
Παράλληλα πρόσθεσε πως για να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να λάβουν συντονισμένη δράση όλες οι χώρες με βασικό στόχο την μείωση των εκπομπών καυσαερίων στην ατμόσφαιρα. «Οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί τελευταία. Γι’ αυτό και έχει αλλοιωθεί το κλίμα. Επίσης γίνεται εδώ και χρόνια άναρχη δόμηση, μπαζώνονται ρέματα, ενώ και το αποχετευτικό δίκτυο για το βρόχινο νερό είναι απαρχαιωμένο, δεν είναι φτιαγμένο για τόσο πολυπληθείς πόλεις», σημείωσε ο κ. Σιούτας. Μάλιστα συμπλήρωσε πως πλέον «τριπλασιάστηκαν τα ακραία και σφοδρά καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι συνέπειες τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εξαιτίας των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και της ανυπαρξίας των αντιπλημμυρικών μέτρων» και ότι «αν διατηρηθούν οι σημερινές συνθήκες, με βάση το πιθανότερο σενάριο προβλέπεται να εμφανισθούν από πέντε έως οκτώ πλημμυρικά επεισόδια ανά έτος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης την προσεχή δεκαετία, 2023-33».
Μάλιστα ανέφερε πως τα μεγαλύτερα πλημμυρικά επεισόδια γίνονται κυρίως τον Σεπτέμβριο και τον Ιούνιο. «Φέτος είχαμε κάποια επεισόδια τον Μάιο στην ανατολική κυρίως Θεσσαλονίκη όμως τα πιο έντονα θα τα περιμένουμε αυτό το μήνα και στις αρχές φθινοπώρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως είναι αναγκαίο να γίνουν όπου είναι δυνατό, παρεμβάσεις πχ για το αποχετευτικό δίκτυο, να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη τυχόν φερτών υλικών και καλύτερος καθαρισμός αγωγών.
Εξάλλου σχολίασε πως πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, ανέδειξε τα εξής: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή τα τελευταία 50 χρόνια, στοίχισαν τη ζωή σε δύο εκατομ. ανθρώπους κι έχουν προξενήσει ζημιές 4,3 τρισ. δολ. την περίοδο 1976-21. Στην περίοδο 1976-21 σημειώθηκαν 11.778 μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στη διετία 2020-21 οι θάνατοι που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν 22.607 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά θα ήταν γύρω στις 50.000 αν δεν υπήρχαν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις, που σώζουν ζωές».
Ο ίδιος τόνισε πως, περισσότερο από το 90% των θανάτων από τα φαινόμενα αυτά συνέβησαν στις φτωχότερες, αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πλούσιες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο σε οικονομικές, νομισματικές ζημιές. Οι θάνατοι μειώνονται, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις από καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι οικονομικές απώλειες είχαν 7πλασιαστεί από το 1970 έως το 2019, αυξανόμενες από 49 εκατομ. δολ. την ημέρα στη δεκαετία 1970-80 σε 383 εκατομ. δολ. την ημέρα στην τελευταία δεκαετία 2010-20.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε και τις εικόνες από το μέλλον που έφτιαξε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα.
Οι παραθαλάσσιες πόλεις θα χρειαστεί να υιοθετήσουν πρωτοφανή μέτρα, για να αποτρέψουν τα νερά της θάλασσας από το να «καταπιούν» τις πιο κατοικημένες περιοχές τους, τονίζει η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Princeton University και το Potsdam Institute for Climate Impact Research.
Από την έρευνα του Climate Central, επίσης, προκύπτει ότι μικρά νησιωτικά κράτη θα χάσουν σχεδόν όλη τη γη τους, ενώ 8 στις 10 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας βρίσκονται στην Ασία.
Στο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, οι πλημμύρες θα επηρεάσουν περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.