Empisteutiko.gr
02.10.25 || 10:19
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τουρκία: «Κόλαφος» για Ερντογάν το Economist – «Πρέπει να χάσει τις εκλογές και να φύγει»

05.05.2023
in Κόσμος
Τουρκία: «Κόλαφος» για Ερντογάν το Economist – «Πρέπει να χάσει τις εκλογές και να φύγει»
Share TweetShareEmail

Το περιοδικό Economist δημοσίευσε ένα άρθρο κόλαφο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία τονίζοντας ότι πρέπει να χάσει και «να φύγει» από την εξουσία, επισημαίνοντας ότι η αποχώρησή του θα φέρει πολλά καλά στην χώρα και θα βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Δύση, αλλά και τους γείτονές της (στην περίπτωσή μας την Ελλάδα).

Επίσης το Economist αποθέωνε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Τουρκίας και Νο 1 αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ανέφερε ότι μπορεί να αλλάξει την χώρα αν κερδίσει τις εκλογές.

Μάλιστα το βρετανικό περιοδικό είχε αφιερώσει και το εξώφυλλό του στο θέμα. Ο τίτλος ήταν: «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023», ενώ εκεί τονιζόταν: «Πρέπει να φύγει, σώστε την δημοκρατία», ενώ καλούσε τους πολίτες της Τουρκίας να πάνε να «ψηφίσουν».

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

«Δεν πήραμε τίποτα» – Τούρκος δημοσιογράφος έξω από τον Λευκό Οίκο αποκαλύπτει άθελά του το φιάσκο στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

«Δεν πήραμε τίποτα» – Τούρκος δημοσιογράφος έξω από τον Λευκό Οίκο αποκαλύπτει άθελά του το φιάσκο στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

01.10.2025
Ερντογάν: «Θα πάρουμε το μερίδιό μας στη Μεσόγειο και θα έχουμε συνεργασία καζάν καζάν με τους γείτονες»

Ερντογάν: «Θα πάρουμε το μερίδιό μας στη Μεσόγειο και θα έχουμε συνεργασία καζάν καζάν με τους γείτονες»

26.09.2025

«Ολοένα και πιο αυταρχικό στυλ»

Το Economist ανέφερε ότι οι εκλογές της Τουρκίας είναι οι πιο σημαντικές φέτος στον κόσμο, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας το Anadolu και επιχειρεί μ’ αυτό να κερδίσει πατριώτες ψηφοφόρους, ενώ τον κατηγόρησε ότι κυβερνάει τη χώρα από το 2003 με όλο και πιο αυταρχικό στυλ.

«Το Anadolu, το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής της Τουρκίας, παραγγέλθηκε στον Βόσπορο τον περασμένο μήνα, καθώς η χώρα ετοιμαζόταν να ψηφίσει σε εκλογές στις 14 Μαΐου, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές πουθενά στον κόσμο φέτος. Επιδεικνύοντας το πολεμικό πλοίο, το οποίο πραγματοποιεί εκστρατεία στην ακτή, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να πυροδοτήσει πατριώτες ψηφοφόρους. Αλλά το χάρισμα, οι μεγάλες χειρονομίες και τα δώρα του μπορεί να μην είναι αρκετά. Ο άνθρωπος που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, με ολοένα και πιο αυταρχικό στυλ, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ήττα», ανέφερε το Economist.

«Ο κόσμος θα ήταν πιο ελεύθερος»

Το περιοδικό ανέφερε ότι μια πιθανή ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, ενώ ο φοβισμένος κόσμος της Τουρκίας θα ήταν πιο ελεύθερος.
«Αν έχανε, θα ήταν μια εκπληκτική πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και με τον καιρό θα ευημερούσε. Μια νέα κυβέρνηση θα επανορθώσει τις κακοποιημένες σχέσεις με τη Δύση. Η εκδίωξη του κ. Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ότι οι ισχυροί μπορούν να ηττηθούν».

Τα σκάνδαλα

Το έντυπο έκανε αναφορά και στα σκάνδαλα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι απέλυσε 2 διοικητές κεντρικών τραπεζών μέσα σε 2 χρόνια και έκανε τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών ενώ τονίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ανάγκασε από τότε την κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική.

Το Economist ανέφερε ότι κάποιες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να κράτησαν την ανάπτυξη της Τουρκίας ψηλά σε κάποιους τομείς, ωστόσο η πολιτική του προκάλεσε πληθωρισμό που κορυφώθηκε στο 86% πέρυσι και τώρα είναι πάνω από 40%,.

Επίσης κάνει αναφορά στην υπόσχεση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο εάν κερδίσει τις εκλογές.

«Νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης»

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάσει τη εξουσία τότε η ήττα αυτή «θα βελτιώσει τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία, κάτι που υποσχέθηκε επίσης, και ο Κιλιτσντάρογλου στην προεκλογική του εκστρατεία».

Το έντυπο ανέφερε ότι μια ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν καλή για τους γείτονές της (βλέπε: Ελλάδα), ενώ ίσως να άνοιγε και τις πόρτες της ΕΕ για τη χώρα. 

«Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα ήταν καλή για τους γείτονες της Τουρκίας και θα είχε τεράστια γεωπολιτική αξία για τη Δύση», αναφέρει χαρακτηριστικά το Economist.

Και συνέχισε: «Η Τουρκία είναι σήμερα σχεδόν τελείως αποξενωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα χαρτιά, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά εάν ο Κιλιτσντάρογλου γίνει πρόεδρος, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με την αναβίωση ενός προγράμματος βίζας για τους Τούρκους που έχει ανασταλεί εδώ και καιρό, να βελτιώσει την πρόσβαση της Τουρκίας στην κοινή αγορά της ΕΕ και να συνεργαστεί στενότερα στην εξωτερική πολιτική».

«Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τον Κιλιτσντάρογλου»

Το Economist έδειχνε και την προτίμησή του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ανέφερε ότι αν κερδίσει τις εκλογές οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να βελτιωθούν και τόνιζε ότι μια νίκη της αντιπολίτευσης, «θα είναι μια τεράστια στιγμή για την Τουρκία, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο αγώνα για αληθινή δημοκρατία».

Επίσης επισήμαινε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί έκανε κάποια καλά πράγματα στα πρώτα του χρόνια στην εξουσία, αλλά η συνεχιζόμενη συσσώρευση εξουσίας επισκίασε την κρίση του.

Στο άρθρο τονιζόταν επίσης ότι γι’ αυτό το περιοδικό «υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου». 

Η αντίδραση της πλευράς Ερντογάν

Το άρθρο του Economist προκάλεσε φυσικά οργή στο στρατόπεδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρώτη αντίδραση έγινε μέσω του στενού συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν. Ο τουρκικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο με την ψήφο του».

 

 

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Η στιγμή που ο ισραηλινός στρατός κάνει ρεσάλτο στο ελληνικό «Οξυγόνο» (Βίντεο)
Επιλογές Συντακτών

Η στιγμή που ο ισραηλινός στρατός κάνει ρεσάλτο στο ελληνικό «Οξυγόνο» (Βίντεο)

02.10.2025
Η πρόταση Τραμπ προς τους στρατηγούς αναζωπυρώνει τους χειρότερους φόβους
Επιλογές Συντακτών

Η πρόταση Τραμπ προς τους στρατηγούς αναζωπυρώνει τους χειρότερους φόβους

01.10.2025
Next Post

Απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Άφησαν το μωρό μόνο του στο αυτοκίνητο και πήγαν για ψώνια!

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Καταστήματα – Σούπερ μάρκετ: Τι ώρες θα είναι ανοιχτά την Παραμονή των Χριστουγέννων

24.12.2022
Κρήτη: Ναυαγοσώστης επανέφερε στη ζωή 20χρονο που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του

Κρήτη: Ναυαγοσώστης επανέφερε στη ζωή 20χρονο που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του

05.08.2025
Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» μπήκαν οι υπογραφές για 3 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» μπήκαν οι υπογραφές για 3 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale

24.03.2022

ΤΑΣΗ_

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

08.09.2025
Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Πρόστιμο 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε Σκλαβενίτη και Lidl από το υπουργείο Ανάπτυξης

24.09.2025
Χανιά: Κουμπάρος του ηθοποιού Στράτου Τζώρτζογλου ο «εγκέφαλος» της μαφίας

Χανιά: Κουμπάρος του ηθοποιού Στράτου Τζώρτζογλου ο «εγκέφαλος» της μαφίας

03.09.2025
ΑΑΔΕ: Στα “σκαριά” το ψηφιακό πελατολόγιο – Ποιους ελεύθερους επαγγελματίες αφορά

ΑΑΔΕ: Παγίδευσε γνωστό trapper, ο οποίος αγόρασε πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια μέσω… μη κερδοσκοπικής

06.09.2025
Μεγάλη επιχείρηση ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη – Προσαγωγές Τούρκων για τους πυροβολισμούς

Για δύο ώρες κυνηγούσαν τον γιο του επιχειρηματία οι αστυνομικοί: Οι κόντρες στην Αττική Οδό, το κρυμμένο supercar και το αλκοόλ

08.09.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved