Νέες «πατέντες» για «πόρτα με πόρτα» φοροδιαφυγή, φέρνουν στο φως έρευνες της ΑΑΔΕ. Αν και οι εξ αποστάσεως πωλήσεις έδωσαν μεγάλη ανάσα στην αγορά κατά την περίοδο της πανδημίας, η σύγχρονη μόδα των αγορών μέσω Διαδικτύου εξελίσσεται σε γάγγραινα για τα φορολογικά έσοδα.
Εταιρείες τύπου ΙΚΕ που ιδρύθηκαν με κεφάλαιο ένα (1) ευρώ και χωρίς να διαθέτουν καν φυσικό κατάστημα για πωλήσεις των ειδών που εμπορεύονται, θεωρούν ότι έτσι μπορούν να ξεγλιστρήσουν από τους επιτόπιους ελέγχους των Αρχών στην αγορά για αποδείξεις, αποφεύγοντας έτσι να καταβάλουν σχεδόν το 50% των εισπράξεων που θα απέδιδαν για φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ.
«Αλλα κόλπα»…
Οπως δείχνουν στοιχεία της Υπηρεσίας Είσπραξης και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, εκατομμύρια είδη διακινούνται καθημερινά μέσω κούριερ (είτε επίσημων εταιρειών είτε και με απλά Ι.Χ.) χωρίς να έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά, αποφεύγοντας να δηλώσουν και να πληρώσουν φόρους για τις πωλήσεις τους.
Τα ρεκόρ στο άθλημα της φοροδιαφυγής έσπασαν κυρίως μικρές εταιρείες που διαφημίζονται μέσω Ιντερνετ και πωλούν αθλητικά είδη. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΑΑΔΕ, «τέτοιες εταιρείες φυτρώνουν σαν μανιτάρια» στο Διαδίκτυο. Με αμφιβόλου προελεύσεως προϊόντα, χωρίς εμφανείς αποθήκες και σταθερά σημεία πώλησης, ξεπετάγονται καθημερινά μέσω Facebook ή διαφημίσεων smart εφαρμογών στις οθόνες κινητών και υπολογιστών εκατομμυρίων χρηστών.
Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr