Με το δεξί μπαίνει η άνοιξη, καθώς από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός ο οποίος θα αρχίσει να καταβάλλεται από την 1η Απριλίου στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Έτσι, αναμένεται το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) να παραδώσει το υπόμνημά του στον υπουργό εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη (μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου), ο οποίος με τη σειρά του, θα φέρει την πρόταση για τον νέο κατώτατο μισθό προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο ώστε αυτή να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου. Μέσα στον Μάρτιο θα δοθούν τα αναδρομικά των επικουρικών και το μπόνους προσωπικής διαφοράς.
Κατώτατος μισθός – Τι πρότειναν οι εργοδοτικοί φορείς
Οι εργοδοτικοί φορείς μέσω των υπομνημάτων τους πρότειναν αυξήσεις από 4% έως 10%.
Από την άλλη η ΓΣΕΕ προτείνει 15% (826 ευρώ), ενώ αύξηση 3%-5% εισηγήθηκε η ΤτΕ, με το ΚΕΠΕ να κινείται στο ίδιο πλαίσιο καθώς και αυτό προτείνει αύξηση από 3%-4% επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από αυτό το ποσοστό θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας και θα παγιδεύσει στο δόκανο της εφορίας μισθωτούς που μέχρι σήμερα ήταν εντός του αφορολόγητου ορίου.
Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προτείνει αύξηση έως 5%, ενώ το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Eλληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) προτείνει αύξηση 5,5%.
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), προτείνει αύξηση 8% με 10% (770 – 784 ευρώ).
Αύξηση κατώτατου μισθού – Πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση
Συνεκτιμώντας τις προτάσεις ινστιτούτων και φορέων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, τουλάχιστον στο όριο του προβλεπόμενου πληθωρισμού 5,5% (752 ευρώ). Ωστόσο πληροφορίες θέλουν αυτό το σενάριο να αποκλείεται.
Το δεύτερο σενάριο αφορά αύξηση κατά 7%-8% (763-770 ευρώ) και το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με αύξηση έως και 10%, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει ο κατώτατος μισθός γύρω στα 800 ευρώ.
Αναδρομικά συνταξιούχων
Σχετικά με τους συνταξιούχους, την Παρασκευή (24/02) θα λάβουν τα αναδρομικά από την αύξηση Ιανουαρίου 1,7 εκατ. δικαιούχοι. Συνολικά θα καταβληθούν 845 εκατ. ευρώ σε 2.530.000 δικαιούχους. Σε αυτό το ποσό συγκαταλέγεται η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8, αλλά και στις αυξήσεις συντάξεων για το μήνα Ιανουάριο για όλους τους δικαιούχους.
Αυτό σημαίνει πως όσοι είδαν αύξηση στην σύνταξη τους στα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να υπολογίζουν πως θα λάβουν επιπλέον ποσό στις 24 Φεβρουαρίου.
Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων
Αναδρομικά αναμένεται να δοθούν, κατά το το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, από 100 έως και πάνω από 7.000 ευρώ σε περίπου 40.000 συνταξιούχους που περιμένουν αρκετούς μήνες ή και χρόνια την επικουρική σύνταξή τους και έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022) θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ, μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Ακόμα 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν επίσης την επικουρική τους θα δουν την σύνταξη τους να εκδίδεται. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.
Πρόκειται δηλαδή για συνταξιούχους που έχουν πάρει την κύρια σύνταξη τους και περιμένουν την επικουρική. Θα λάβουν αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023. Για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, τα έναντι αναδρομικά θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα.
Μπόνους προσωπικής διαφοράς
Στους λογαριασμούς 1.112.000 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν πήραν αύξηση ή αυτή ήταν κάτω του 7% λόγω της προσωπικής διαφοράς η έξτρα ενίσχυσης 200- 300 ευρώ, θα πιστωθεί το δεύτερο 15ημερο του Μαρτίου και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα.
Τα κριτήρια καθορισμού του ύψους του επιδόματος είναι τρία:
- Το ύψος της σύνταξης
- Η αύξηση που χορηγήθηκε, δηλαδή μικρή η μηδενική και
- Οι τυχόν άλλες ενισχύσεις που πήρε ο συνταξιούχος το προηγούμενο διάστημα. Το συνολικό κόστος της παροχής ανέρχεται σε 280 εκ. ευρώ.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης, σύμφωνα με τα κριτήρια, που ορίστηκαν, οι συνταξιούχοι αυτοί επιμερίζονται σε πέντε κατηγορίες.
- Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται 120.000 συνταξιούχοι (το 5% του συνόλου των συνταξιούχων) με συντάξεις από 800 έως 1000 ευρώ που δεν πήραν καθόλου αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πάρουν το υψηλό μπόνους των 300 ευρώ.
- Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται 370.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ οι οποίοι έλαβαν μεν την επιταγή ακρίβειας των Χριστουγέννων ύψους 250 ευρώ αλλά δεν πήραν καθόλου αύξηση καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά. Και αυτή η κατηγορία θα λάβει το υψηλό μπόνους των 300 ευρώ για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας
- Στη τρίτη κατηγορία εντάσσονται 70.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.000 έως 1.100 ευρώ που επίσης δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Είχα ωστόσο μηδαμινή ωφέλεια 36 ευρώ το χρόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και αυτό το πλήθος των συνταξιούχων θα λάβει επίδομα 300 ευρώ.
- Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν 300.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ οι οποίοι δεν έλαβαν αυξήσεις και είχαν ωφέλεια από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης περίπου 111 ευρώ ετησίως. Αυτό το πλήθος των συνταξιούχων θα λάβει επίδομα 250 ευρώ.
- Στην πέμπτη κατηγορία εντάσσονται 94.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ που δεν είδαν ακέρια την αύξηση του 7.75% αλλά πήραν μικρότερη αύξηση έως 3.49% . Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr