Εδώ και καιρό το Βρετανικό Μουσείο επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα αφορά μόνο δανεισμό, ωστόσο η Ελλάδα αγωνίζεται για την μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι εικασίες εντείνονται τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων από τα μαρμάρινα γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την αμφιλεγόμενη απογύμνωση του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό διπλωμάτη.
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη από μια συμφωνία. Ενώ σχετικά με δημοσιεύματα που ήθελαν τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει κάπου, ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε στον Guardian την Τετάρτη: «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία».
Το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».
Η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θέλει τα Γλυπτά να επιστραφούν μόνιμα. Ωστόσο, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα αφορά μόνο δανεισμό. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, που εμποδίζει το μουσείο να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Το μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα λεπτομέρειες για ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισ. λιρών που ονομάζεται Rosetta Project, στο οποίο θα υπάρξει «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και μια σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις γκαλερί του.