Δημοσίευμα της «La Repubblica», με τίτλο «Η ομολογία της Εύας Καϊλή: “Ήξερα για τις δραστηριότητες του Panzeri και τις βαλίτσες με τα χρήματα”», παρουσιάζει αποσπάσματα από την ομολογία της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, τα καθήκοντα της οποίας έχουν ανασταλεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς με το Κατάρ. Η γνωστή ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι η 44χρονη πολιτικός ενώπιον των βελγικών αρχών γνώριζε για τόσο για τις δραστηρίοτητες του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όσο και για του Αντόνιο Παντσέρι. «Είναι αλήθεια, ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και ήξερα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα» αναφέρουν τα πρακτικά.
Η Εύα Καϊλή μπροστά στον ανακριτή Michel Claise, τον άνθρωπο που αποκάλυψε το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με το Κατάρ, προσπάθησε – σύμφωνα με την «La Repubblica» – να περιορίσει τις δικές της ευθύνες. Κάτι που βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τον σύντροφό της Francesco Giorgi, ο οποίος στην ομολογία του τόνισε ότι εκείνη δεν είχε σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους.
Τις ίδιες πληροφορίες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση παρουσιάζει και η γνωστή γαλλική εφημερίδα «Le soir», η οποία μάλιστα αναφέρει ότι όταν η βελγική αστυνομία βρέθηκε στο σπίτι της Εύας Καϊλή, εκείνη τηλεφώνησε στον πατέρα της και του έδωσε εντολή να κρύψει τα χρήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της 44χρονης πολιτικού εντοπίστηκε σε γνωστό ξενοδοχείο των Βρυξελλών με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά.
Μετά την σύλληψη του συντρόφου της, η Εύα Καϊλή – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα – επιχείρησε να προειδοποιήσει τον φερόμενο ενορχηστρωτή του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι, αλλά και δύο ευρωβουλευτές. Αυτό εξηγεί, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους «La Repubblica» και «Le soir», γιατί οι βελγικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή της.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην εισαγγελία είναι πεπεισμένοι ότι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι δεν έχουν πει ακόμα όλα όσα ξέρουν. Οι βελγικές αρχές φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι το επίκεντρο, ίσως και παρά τη θέλησή της, στις δραστηριότητες του κυκλώματος του Αντόνιο Παντσέρι. Υποστηρίζεται δε ότι η ομάδα «επένδυσε» εν γνώσει της Καϊλή: «Για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Μαρόκου και του Κατάρ – λένε – ο Panzeri και ο Giorgi επηρέασαν τους διορισμούς των μελών των επιτροπών αλλά και του αντιπροέδρου».
Με πληροφορίες από La Repubblica και Le Soir