Κάθε σκύλος, ανεξάρτητα από τη ράτσα του, θα μπορούσε να έχει επιθετική συμπεριφορά εφόσον έχει εκπαιδευτεί ανάλογα ή αν έχει βιώματα κακοποίησης και άλλων προβληματικών καταστάσεων. Επιπλέον, οι εκπαιδευτές λένε ότι τον χαρακτήρα ενός σκύλου μπορεί να επηρεάσει η γενετική κληρονομιά αλλά και η κοινωνικοποίησή του ως κουταβιού.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ράτσες όπως το Ντόγκο Αρτζεντίνο, που επιτέθηκε και σκότωσε με τα δόντια του το μικρόσωμο Κοκόνι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Κεφαλάρι, οι οποίες περιλαμβάνονται σε λίστα με τις δέκα πιο επικίνδυνες ράτσες στον κόσμο, αν και εκπαιδευτές και εκτροφείς επιμένουν πως η συμπεριφορά ενός σκύλου δεν καθορίζεται από τη φυλή του. Στη λίστα υπάρχουν σε περίοπτη θέση κι άλλες ράτσες σκύλων όπως τα Πίτ- μπουλ, τα Ροτβάιλερ, τα Fila Brasileiro, τα Dogo Canario, η κατοχή και αναπαραγωγή των οποίων είναι παράνομη σε κάποιες χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου δεν υφίστανται περιορισμοί σε καμία ράτσα.
Στη χώρα μας επικίνδυνο ζώο συντροφιάς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θεωρείται αυτό που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, όπως και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος το οποίο μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.
Το Ντόγκο Αρτζεντίνο που κατασπάραξε το Κοκόνι κάλλιστα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα, καθώς, όπως είπε σε ανάρτησή της φίλη της οικογένειας του μικρού κατοικιδίου και έμπειρη εκπαιδεύτρια σκύλων, αυτό το σκυλί φάνηκε να ήξερε πώς να κατασπαράζει ένα άλλο ζώο. Θα μπορούσε δε να το κάνει και σε ένα μικρό παιδί, πρόσθεσε.
«Παρ’ όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης του δεν το περιόρισε στο σπίτι του. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο άνθρωπο που ζει ανάμεσά μας. Αυτοί που απλά πήγαν το σκυλάκι τους βόλτα δεν έκαναν τίποτα λάθος, κι όμως έχασαν τον Πάκο», συμπλήρωσε.
Οι πρόγονοι του Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι τα εξαφανισμένα πλέον Perros de pelea Cordobes, τα οποία ήταν πολύ δημοφιλή στις μάχες σκυλιών στην επαρχία Κόρδοβα της Αργεντινής στις αρχές του 20ού αιώνα. Παρ’ όλα αυτά, ο δρ Αντόνιο Νόρες Μαρτίνες αποφάσισε να τα διασταυρώσει με άλλες φυλές με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τη δύναμή τους και την αντοχή τους, αλλά και να βελτιώσουν τη σταθερότητα του χαρακτήρα τους. Αυτή η φυλή υποτίθεται ότι επηρεάζεται από τον Μεγάλο Δανό, το Μπουλ Τεριέ, το Μπόξερ και το Αγγλικό Μπουλντόγκ, μεταξύ άλλων.
Στα χέρια υπεύθυνων ανθρώπων θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό ζώο συντροφιάς με αναπτυγμένο το αίσθημα της προστασίας του ιδιοκτήτη του. Στα χέρια όμως κάποιου ανεύθυνου, το Ντόγκο Αρτζεντίνο θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε φονικό όπλο, όπως συνέβη άλλωστε στο Κεφαλάρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σκυλί είχε κομμένα αυτιά, κάτι που ανέφερε στο «ΘΕΜΑ» η ιδιοκτήτρια του Πάκο.
Οσοι ιδιοκτήτες σκύλων τάσσονται υπέρ της κοπής των αυτιών υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο τα προφυλάσσουν από πιθανές μολύνσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Πολλοί ειδικοί, όμως, κάνουν λόγο για κακομεταχείριση των ζώων. Οπως λένε, ο πραγματικός λόγος πίσω από τις επεμβάσεις είναι η επιθυμία των ιδιοκτητών για ωραιοποίηση των ζώων και η νίκη τους σε διαγωνισμούς ομορφιάς σκύλων ή ακόμα και σε κυνομαχίες. Στην Ελλάδα η νομοθεσία δεν επιτρέπει τις χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται για να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς, όπως το κόψιμο οποιουδήποτε τμήματος της ουράς, το κόψιμο των αυτιών, την τομή των φωνητικών χορδών, την αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών, ή χειρουργικές επεμβάσεις οποιουδήποτε άλλου είδους που προορίζονται για μη θεραπευτικούς σκοπούς. Σε περίπτωση παραβάσεων του νόμου, προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως έξι μήνες ή χρηματικό πρόστιμο.
Με τραύμα στη ράχη
Στις 6 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το Κέντρο της Αμεσης Δράσης λαμβάνει σήμα για πυροβολημένο τετράποδο από έναν άνδρα που είχε μόλις αποχωρήσει από το σημείο. Συγκεκριμένα, στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Κορώνης στην Κηφισιά. Εκεί βρισκόταν ένας υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι, επιφορτισμένος με την ασφάλεια της γειτονιάς. Εκείνος ήταν που υπέδειξε στους αστυνομικούς τον νεκρό σκύλο, λευκού χρώματος, ράτσας Ντόγκο Αρτζεντίνο, που έφερε τραύμα στη ράχη του από πυροβόλο όπλο.
Ο σεκιουριτάς είπε στην Αστυνομία ότι το θηριώδες σκυλί βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση και ότι επιτέθηκε και κατασπάραξε με τα δόντια του το μικρό Κοκόνι που ανήκε σε γυναίκα επιχειρηματία. Είπε ακόμη ότι είδε ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας BMW με δύο επιβαίνοντες να σταματάει την ώρα της συμπλοκής και τον οδηγό του να βγαίνει απ’ αυτό με πρόθεση να τραβήξει το Ντόγκο Αρτζεντίνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το μικρό Κοκόνι από τα κοφτερά του δόντια. Δεν τα κατάφερε όμως διότι ο μαινόμενος σκύλος γύρισε και τον δάγκωσε στο πόδι, με αποτέλεσμα αυτός να βγάλει το όπλο του και να τον πυροβολήσει. Εν συνεχεία, ο οπλισμένος οδηγός του Ι.Χ. τράπηκε σε φυγή, όπως αναφέρεται στο προανακριτικό υλικό που συλλέχτηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς.
Στη συνέχεια, η ιδιοκτήτρια του Πάκο κατέθεσε μήνυση κατά του φερόμενου ιδιοκτήτη του σκύλου που κατοικεί στην Κηφισιά για σωματική βλάβη από αμέλεια σε συνδυασμό με τον Ν.4830/2021 «Περί ζώων», με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν λίγη ώρα αργότερα. Ο φερόμενος ιδιοκτήτης του Ντόγκο Αρτζεντίνο υπέβαλε μήνυση κατά του άγνωστου δράστη που πυροβόλησε τον σκύλο. Προανάκριση για το αδίκημα της ζωοκτονίας του τετράποδου διενεργεί το Τ.Α. Κηφισιάς.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το Ντόγκο Αρτζεντίνο φιλοξενούνταν στο σπίτι του 30χρονου άνδρα και ιδιοκτήτριά του ήταν μια γυναίκα τα στοιχεία της οποίας έγιναν γνωστά αργότερα. Γι’ αυτό και η επιχειρηματίας επέστρεψε τέσσερις ημέρες μετά το άγριο σκηνικό στο Τ.Α. Κηφισιάς και υπέβαλε μήνυση εις βάρος της νόμιμης ιδιοκτήτριας του σκύλου.
Η μαρτυρία
Οπως ανέφερε στους αστυνομικούς η επιχειρηματίας και ιδιοκτήτρια του μικρού κατοικιδίου, «όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. To Ντόγκο Αρτζεντίνο σε επιθετικό αμόκ όρμηξε στον σκύλο μου και άρχισε να τον δαγκώνει με μανία. Τα ’χασα. Προσπάθησα να αντιδράσω για να σώσω το σκύλο μου. Αρχισα να τραβάω από το λουρί το Ντόγκο Αρτζεντίνο και να το χτυπάω με κλωτσιές, όμως εκείνο ήταν αφηνιασμένο, δεν σταματούσε με τίποτα».
Τις αγωνιώδεις φωνές της άκουσε ο ιδιωτικός φύλακας που αναφέρεται και στη δικογραφία. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ο σεκιουριτάς προσπάθησε να βοηθήσει δίνοντας και εκείνος μάχη με τη σειρά του για να απομακρύνει το Ντόγκο Αρτζεντίνο, όμως τελικά ήταν αδύνατον. Το μικρό Κοκόνι είχε εγκλωβιστεί μέσα στο όχημά του μαζί με το Ντόγκο Αρτζεντίνο που δάγκωνε όποιον το πλησίαζε σαν να ήταν λυσσασμένο.
«Κάποια στιγμή, ο σεκιούριτι κατάφερε να ανοίξει το αυτοκίνητό του για να σώσουμε τον σκύλο μου από τα δόντια του Ντόγκο Αρτζεντίνο, δυστυχώς χωρίς να τα καταφέρουμε, αφού το εκτός ελέγχου σκυλί μπήκε μέσα στο όχημα και άρχισε να κατασπαράζει το δικό μου», κατέθεσε η ιδιοκτήτρια του μικρού κατοικίδιου ζώου.
«Aυτά τα σκυλιά να μην καταλήγουν σε ακατάλληλους ανθρώπους» – Τι αναφέρει στη δήλωσή του μέλος της οικογένειας του Πάκο
Μέλος της οικογένειας του μικρόσωμου κατοικιδίου μίλησε στο «ΘΕΜΑ» και δήλωσε πως θα προχωρήσει σε μια σειρά από νομικές ενέργειες προκειμένου να θεσπιστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα που θα διασφαλίζει ότι τα σκυλιά-θηρευτές δεν θα καταλήγουν σε ακατάλληλους ιδιοκτήτες. «Αισθάνομαι μεγάλο πόνο και σοκ που χάθηκε με αυτό τον άδικο και βάναυσο τρόπο ο Πάκο μας, το σκυλάκι που τόσο αγαπούσαμε, ήταν μέλος της οικογένειάς μας και είχε πολλά χρόνια ακόμα να ζήσει μαζί μας με αγάπη. Θα περίμενε κανείς άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους τέτοια σκυλιά, όπως ο Ντόγκο Αρτζεντίνο, να δείχνουν την ανάλογη υπευθυνότητα.
Μέσα στο σοκ και το πένθος μας αισθανόμαστε και ως οικογένεια την ανάγκη και την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι ένα τέτοιο συμβάν, με τόση βία και πόνο, δεν θα ξανασυμβεί σε κανένα κατοικίδιο συντροφιάς, πόσο μάλλον δε σε κανέναν άνθρωπο με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Εχουμε κινηθεί νομικά ενάντια στους άμεσα εμπλεκομένους, αλλά δεν αρκεί αυτό. Υπάρχει κενό στη νομοθεσία. Οφείλει το κράτος να θεσπίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα, όπως υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, το οποίο να διασφαλίζει ότι σκυλιά-θηρευτές δεν θα καταλήγουν σε ανθρώπους ακατάλληλους.
Δεν φταίνε τα σκυλιά αν επιτίθενται σε άλλα σκυλιά ή ακόμα και σε ανθρώπους. Φταίνε οι άνθρωποι που τα κάνουν επιθετικά ή αυτοί που τα επιλέγουν χωρίς ευθύνη, φταίνε οι εκτροφείς που δεν ελέγχονται και τα πωλούν σε ανθρώπους χωρίς κανένα κριτήριο». Και συμπλήρωσε: «Οσο θρηνούμε τον Πάκο μας τόσο αισθανόμαστε άσχημα και για τον άλλον σκύλο, ένα πλάσμα που μετατράπηκε σε φονικό όπλο στα χέρια των ανθρώπων. Ελπίζουμε το ατυχές αυτό γεγονός, η θυσία του Πάκο μας, να πιάσει τόπο».