Στα πολλά πρόσωπα της γυναικείας κακοποίησης είναι αφιερωμένο το δεύτερο Συνέδριο του προγράμματος «Μαζί πιο δυνατές», που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της ΝΔ και Βουλευτή Σερρών κ. Φωτεινής Αραμπατζή από μια ομάδα επιστημόνων – γυναικών με επικεφαλής την δημιουργό του NowLetsPlay ® ™ Μαριάννα Αντωνακάκη και έχει στόχο την Ενδυνάμωση και Ενθάρρυνση των γυναικών.
Μετά τη μοναδική, ενθουσιώδη και ιδιαίτερα δυναμική συμμετοχή των γυναικών στο 1ο Συνέδριο του Προγράμματος «Μαζί πιο δυνατές», που διοργανώθηκε στις Σέρρες στις 16 Μαΐου, με θέμα «Γυναίκα – Μητέρα: η ηρωίδα με τους χίλιους ρόλους», το δεύτερο συνέδριο έρχεται να ρίξει φως στα πολλά πρόσωπα της γυναικείας κακοποίησης.
Στην ενδοοικογενειακή βία, στη λεκτική βία, στην υποτίμηση, στην οικονομική αποστέρηση της γυναίκας, στις σύγχρονες μορφές κακοποίησης μέσα από το διαδίκτυο και στα φαινόμενα της εκδικητικής πορνογραφίας και του sex tortion, στην κακοποίηση στο χώρο εργασίας και της ανέλιξης μιας γυναίκας καριέρας.
«Φως» για επαγρύπνηση, ενημέρωση, διάγνωση, πρόληψη, αντιμετώπιση
ενός κοινωνικού φαινομένου που, δυστυχώς, τα περιστατικά του ολοένα και αυξάνονται, σε μια κοινωνία, που συνήθισε να κοιτά και να ανέχεται, χωρίς να καταγγέλλει τη βία γύρω της. Και μετά το έγκλημα, να παραδέχεται ότι γνώριζε, αλλά αδιαφόρησε, δεν το περίμενε ή δεν ήθελε να μπλέξει…
Και καθώς η σιωπή είναι η δύναμη του θύτη, το Συνέδριο μαζί με την ενημερωτική του διάσταση, έχει μία ακόμη αποστολή: να «ξυπνήσει» σε όλες και όλους το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης απέναντι σε περιστατικά, που συμβαίνουν δίπλα μας, γύρω μας και να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την κακοποιημένη γυναίκα, που πρέπει να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνη της, ώστε να νικήσει τον φόβο και να μιλήσει, για να λυτρωθεί…
Το Συνέδριο
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο ELPIDA RESORT & SPA, στις 6 μ.μ. και προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:
1. Ελεονώρα Μελέτη Δημοσιογράφος – συγγραφέας του βιβλίου «Γυναίκα ψάχνει»
· Θέμα ομιλίας: «Οδηγός “επιβίωσης” γυναικών στη λάμψη της δημόσιας σφαίρας. Άμυνες σε “κακοποιητικά” περιβάλλοντα»
2. Μανώλης Σφακιανάκης – Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας – Ειδικός Ερευνητής Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
· Θέμα ομιλίας: «Κακοποίηση της γυναίκας και πώς επηρεάζεται από τη μετάλλαξη εγκληματικών συμπεριφορών στις σύγχρονες κοινωνίες (εκδικητική πορνογραφία- sex tortion)»
3. Μέμα Σιμωνετάτου – Δικηγόρος
· Θέμα ομιλίας: «Ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία σύμφωνα με τον νέο Π.Κ.»
4. Μαριάννα Αντωνακάκη – Δημιουργός του Nowletsplay Ψυχοθεραπεύτρια, Παιγνιοθεραπεύτρια:
· Θέμα ομιλίας: «Οι αντιξοότητες, οι κακοποιήσεις, η παραμέληση και η βία… από τη βρεφική ηλικία στην εφηβεία. Μια ανηφορική ευθεία ή ένας φαύλος κύκλος;»
και βέβαια η
5. Άννα Κανδαράκη – Κλινική Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών, που συμμετείχε και ενθουσίασε το κοινό και στο 1ο Συνέδριο της πρωτοβουλίας με
· θέμα ομιλίας αυτή τη φορά : «Τα πολλά πρόσωπα της βίας: Πώς να μάθουμε να κλείνουμε τις πληγές μας»
«Η σκληρή και κλιμακούμενη, δυστυχώς, επικαιρότητα, τα μηνύματα προς την Ομάδα Εργασίας της πρωτοβουλίας “Μαζί πιο δυνατές”, οι προτροπές και τα ακούσματα, μας καλούν να πραγματευτούμε ένα θέμα δύσκολο και επώδυνο.
Στο Συνέδριο, μέσα από τις εισηγήσεις των ειδικών, τις βιωματικές καταθέσεις αλλά και τον διάλογο που θα ακολουθήσει στόχο έχουμε: να εντοπιστούν και να προληφθούν συμπεριφορές, να υποδειχθούν τρόποι αντίδρασης και αντιμετώπισης, να καταστεί σαφές το νέο νομικό οπλοστάσιο, να παρασχεθούν εργαλεία ψυχικής ενδυνάμωσης και να παρουσιαστούν οι δυνατότητες, που έχουν οι γυναίκες, οι μητέρες, τα κορίτσια να αντιμετωπίσουν μέσα από αρμόδιες δομές, πάσης φύσεως κακοποιητικές συμπεριφορές. Και όλα αυτά υπό την ομπρέλα του αισθήματος της ενθάρρυνσης, της ενδυνάμωσης, της αλληλεγγύης, που φιλοδοξεί να παράσχει μια κοινότητα, όπως το “ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ”» σημειώνει η Φωτεινή Αραμπατζή.
Το Πρόγραμμα «ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ»
Το Πρόγραμμα «Μαζί πιο δυνατές» περιλαμβάνει σεμινάρια, ομιλίες, εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης, παιγνιοδράση με σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο στήριξης για την γυναίκα, την μητέρα, την αγρότισσα, την επιχειρηματία, την εργαζόμενη, την φοιτήτρια, την μαθήτρια, την κάθε γυναίκα.
Ενδεικτική θεματολογία συνολικού Προγράμματος:
· Δράσεις συλλεκτικής νοημοσύνης, όλες οι Σερραίες μαζί, η μία για την άλλη
· Γυναικεία ηγεσία της επόμενης γενιάς
· Σεμινάρια Αποτελεσματικής Επικοινωνίας
· Παιγνιόδραση, η τέχνη του παιχνιδιού ως αυτογνωσιακό εργαλείο
· Storytelling in life & business mentoring: Πως από το να λέω την ιστορία που ζω, ζω την ιστορία που λέω.
Σημείωμα της Φωτεινής Αραμπατζή για την πρωτοβουλία «ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ»
«Η Δημοκρατία είναι το δικαίωμα των άνισων να είναι ίσοι. Σε κάθε κοινωνία, από τις απαρχές η γυναίκα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο. Ακόμη παίζει. Και έτσι θα συνεχίσει.
Τι άλλαξε;
Η γυναίκα μετά από πολλούς αγώνες, ακούστηκε, απέκτησε φωνή, κέρδισε αυτά που της οφείλονταν στην κοινωνία, στην εργασία, στο δημόσιο βίο. Πήγαμε πολλά βήματα εμπρός.
Ωστόσο, όση απόσταση κι αν έχει καλυφθεί, όταν ακόμη και σήμερα έστω και μια γυναίκα αντιμετωπίζεται άνισα, άδικα, εχθρικά, τα βήματα που πρέπει να μετρήσουμε είναι εκείνα, που οφείλουμε να διανύσουμε.
Αυτή η διαδρομή ορισμένες στιγμές γίνεται αντίξοη. Όμως, όταν γυναίκες στηρίζουν γυναίκες γίνονται θαύματα. Καμία μας δεν μπορεί να επηρεάσει πιο πολλά και πιο πολλούς από ότι όλες μαζί.
Στην κοινωνία των Σερρών, θα δουλέψουμε μαζί, στηρίζοντας τη Γυναίκα, την Μάνα, την Εργαζόμενη, την Φοιτήτρια, την Αγρότισσα, την Άνεργη.
Αν νομίζεις πως είσαι πολύ μικρή για να αλλάξεις τα δεδομένα σκέψου πώς αλλάζει τον κόσμο ένα παιδί. Αν νομίζεις πως είσαι μόνη, σκέψου πώς ο ήλιος στέλνει μόνος του ζωή. Αν νομίζεις πως το “μαζί” είναι μια λέξη μόνο, σκέψου τι συμβαίνει στην αλυσίδα αν σπάσει ένας κρίκος…».