Αν το καλοσκεφτείς, το τάβλι είναι σαν τη ζωή. Έχει και ασσόδυο, αλλά έχει και εξάρες. Εσύ αποφασίζεις πώς θα τις παίξεις.
Πολλοί ισχυρίζονται πως το σκάκι είναι το παιχνίδι που μοιάζει περισσότερο με τη ζωή. Δύο αντίπαλοι στέλνουν τα «στρατεύματά» τους για μάχη και αυτός με την καλύτερη στρατηγική φεύγει νικητής. Παρόλα αυτά από το συγκεκριμένο παιχνίδι λείπει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της καθημερινότητάς μας. Η τύχη!
Σε αντίθεση με το σκάκι, στο τάβλι υπάρχει και η τύχη, αλλά και η στρατηγική. Όποιο σχέδιο κι αν έχεις στο μυαλό σου, με δύο τρεις κακές ή καλές ζαριές, θα κληθείς να αναπροσαρμόσεις το πλάνο σου. Έχεις να αντιμετωπίσεις καλές, αλλά και παράξενες ημέρες που τίποτα δεν πάει καλά. Αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει και στη ζωή μας;
Δεν είναι τυχαίο πως το τάβλι αποτελεί ίσως το αρχαιότερο παιχνίδι που επιζεί μέχρι και τις ημέρες μας, αφού η πρώτη του εμφάνιση μαρτυρείται στη Μεσοποταμία, την περίοδο περίπου 2900 με 1800 π.Χ. Ο Άγγλος αρχαιολόγος Σερ Λέοναρντ Γούλεϋ ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ουρ της Χαλδαίας ένα στολισμένο ταμπλό παιχνιδιού, το οποίο φαίνεται πως είναι το αρχαιότερο ταμπλό τάβλι.
Κάτι θα ήξεραν κι αυτοί οι αρχαίοι και εμπνεύστηκαν ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια του πλανήτη.
Μην το βάζεις ποτέ κάτω
Ένα από τα βασικά (αν όχι το πιο βασικό) μαθήματα που μπορεί να σου δώσει το τάβλι είναι πως δεν πρέπει να τα παρατάς ποτέ. Όσο δύσκολα κι αν γίνουν τα πράγματα, όσο κι αν ζοριστείς, πρέπει να πιστέψεις στις δυνάμεις σου και να έχεις ταυτόχρονα την αυτοπεποίθηση πως μπορείς να καταφέρεις να γυρίσεις τις πιθανότητες με το μέρος σου.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως όσο ικανός κι αν είναι ο αντίπαλος, η θεά τύχη δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να σου χαμογελάσει εκεί που δεν το περιμένεις και όλα να ανατραπούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Αν έχεις τύχη, διάβαινε
Κανονικά η παραπάνω φράση αποτελεί μέρος της παροιμίας «αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει». Η παροιμία αυτή σημαίνει πως ο τυχερός άνθρωπος πάντα πετυχαίνει στη ζωή του, όποια πορεία κι αν ακολουθήσει. Το ίδιο συμβαίνει και σε μια παρτίδα τάβλι. Αν ο αντίπαλός σου φέρνει συνεχώς διπλές, πώς να τον αντιμετωπίσεις;
Αν θέλει πολύ κάτι, θα το πετύχεις
Ή όπως λέει και ο Πάουλο Κοέλιο «όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις». Σε ποιον παίκτη στο τάβλι δεν έχει τύχει άλλωστε να σκέφτεται πάρα πολύ ένα συγκεκριμένο συνδυασμό αριθμών για να «πλακώσει» ένα πούλι του αντιπάλου και τελικά να τον φέρνει;
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν το τάβλι
Εδώ πάμε σε ένα πιο «μεγάλο μάθημα» που μας δίνει το τάβλι γύρω από τον έρωτα και τις σχέσεις. Υπάρχουν οι Πόρτες, το Πλακωτό και το Φεύγα.
Τα παιχνίδια του ταβλιού εναλλάσσονται ανάλογα με τη φάση της σχέσης και τα άτομα που την απαρτίζουν. Όμως όπως σε κάθε παιχνίδι, ένα πράγμα είναι βέβαιο, κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει.
Μάνα είναι μόνο μία
Στο τάβλι, όπως και στη ζωή, τη μάνα πρέπει να την προσέχεις σαν τα μάτια σου. Αν τη «χάσεις», το παιχνίδι θα καταλήξει στον αντίπαλο διπλό, επομένως «τη μάνα και τα μάτια σου». Το ίδιο βέβαια στην περίπτωση του ταβλιού ισχύει και για την παραμάνα.
Mη βιάζεσαι
Καταλαβαίνουμε, μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να «πλακώσεις» ένα πούλι του αντιπάλου σου κοντά στην περιοχή του, είναι όμως σοφό το να αφήσεις τα δικά σου πούλια ακάλυπτα για να το πετύχεις;
Μια καλή συμβουλή, τόσο για το τάβλι όσο και για τη ζωή είναι να έχεις υπομονή, καθώς όλα τα πράγματα έχουν τον σωστό χρόνο. Αν δείξεις πως έχεις υπομονή, αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθείς.
Μάθε από τους άλλους
Σε κάθε πράγμα εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που είναι καλύτεροι από εμάς. Γιατί λοιπόν να μην καθίσεις δίπλα τους, να ακούσεις τις ιστορίες τους και να μάθεις από αυτούς; Μια καλή πρακτική είναι να παρακολουθήσεις συγγενείς ή φίλους να παίζουν τάβλι και να κρατήσεις σημειώσεις. Από την άλλη, αν θες κάτι πιο διαδραστικό, μπορείς να κατεβάσεις το «Τάβλι: Lord of Board» (δωρεάν σε Play Store και App Store ή να παίξεις online μέσω Facebook), τη νούμερο ένα εφαρμογή για τάβλι παγκοσμίως, να αντιμετωπίσεις παίκτες από όλο τον πλανήτη και να γίνεις ο καλύτερος εκεί έξω.
Η ζωή έχει εξάρες, αλλά έχει και ασσόδυο
«Ρίξε μια ζαριά καλή και για μένα βρε ζωή. Φέρε και καμιά εξάρες, φτάνουν πια ντόρτια και δυάρες. Φτάνουν πια τόσοι καημοί», τραγουδούσε κάποτε ο Γρηγόρη Μπιθικώτσης σε στίχους του Κώστα Βίρβου.
Βλέπεις, μια παρτίδα δεν έχει μόνο εξάρες και εύκολες ζαριές. Έχει ασσόδυα, έχει και δυάρες. Θα πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις κάθε δυσκολία, όσο κι αν σε ζορίζει. Μόνο τότε θα έχει αξία η καλή ζαριά που θα σε βοηθήσει να κερδίσεις το παιχνίδι. Τι νόημα θα είχε αλλιώς;
Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση
Γιατί να κάθεσαι και να περιμένεις τον αντίπαλο, όταν μπορείς να τον στριμώξεις και να τον περιορίσεις από την αρχή του παιχνιδιού. Η συγκεκριμένη τακτική συναντάται και σε άλλα δημοφιλή σπορ, όπως στο ποδόσφαιρο. Τόσοι προπονητές την ακολουθούν πιστά εδώ και χρόνια. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν.
Αν δεν τα καταφέρεις, ξαναπροσπάθησε
Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς. Έτσι και στο τάβλι δεν τελειώνουν όλα με μια ήττα. Κι αυτή μέσα στη ζωή είναι. Αν χάσεις, συγκεντρώσου, ζήτα ρεβάνς από τον αντίπαλο και ετοιμάσου για μια νέα παρτίδα. Εκεί όλα ξεκινούν από την αρχή, οι πιθανότητες είναι και πάλι στο 50-50 και έχεις κάθε δικαίωμα να ελπίζεις στη νίκη. Είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις.
ΠΗΓΗ: gazzetta.gr