Οι ειδικοί επικρίνουν το εργαστήριο της Βοστώνης όπου οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο θανατηφόρο στέλεχος Covid με ποσοστό θανάτων 80%
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης λένε ότι ανέπτυξαν ένα νέο στέλεχος COVID που έχει ποσοστό θνησιμότητας 80%, εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας που αρχικά υπήρξε η φημολογία ότι σχετιζόταν με επιστημονικά πειράματα στην Κίνα.
Η παραλλαγή του κορωνοϊού που υποστηρίζουν πως ανέπτυξαν οι επιστήμονες είναι ένας συνδυασμός της Omicron και του αρχικού ιού στη Γουχάν και σκότωσε το 80% των ποντικών που μολύνθηκαν με αυτόν, όπως ανέφερε το πανεπιστήμιο. Όταν τα ποντίκια εκτέθηκαν μόνο στο Omicron, παρουσίασαν ήπια συμπτώματα.
Η έρευνα, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο FOX, διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων από τη Φλόριντα και τη Βοστώνη στα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του πανεπιστημίου.
Οι επιστήμονες εξήγαγαν την πρωτεΐνη ακίδας από την Omicron και την προσάρτησαν με το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην έναρξη της πανδημίας που ξεκίνησε στο Wuhan της Κίνας. Στη συνέχεια τεκμηρίωσαν πώς αντέδρασαν τα ποντίκια στο υβριδικό στέλεχος.
«Στα ποντίκια, ενώ η Omicron προκαλεί ήπια, μη θανατηφόρα μόλυνση, ο ιός που μεταφέρει το Omicron S (σ.σ. παραλλαγή που ανέπτυξαν) προκαλεί σοβαρή ασθένεια με ποσοστό θνησιμότητας 80 τοις εκατό», έγραψαν σε μια ερευνητική τους εργασία.
Το νέο στέλεχος έχει πέντε φορές περισσότερα μολυσματικά σωματίδια ιού από την παραλλαγή Omicron, είπαν οι ερευνητές, εξ ου και είναι πολύ πιο μεταδοτικό.
Ο καθηγητής Shmuel Shapira, κορυφαίος επιστήμονας της ισραηλινής κυβέρνησης, μίλησε στην βρετανική Daily Mail για το ζήτημα και είπε: «Αυτό (σ.σ. τα εν λόγω πειράματα) πρέπει να απαγορεύεται εντελώς, παίζουμε με τη φωτιά».
Υπενθυμίζεται πως ένα κινεζικό εργαστήριο που βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα από την πρώτη συστάδα κρουσμάτων του κορωνοϊού, είχε πραγματοποίησε παρόμοια έρευνα για κορωνοϊούς νυχτερίδων, με τις ΗΠΑ να περιορίζουν την έρευνα από το 2017.
Από την πλευρά του ο Δρ Richard Ebright, χημικός στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick, στο New Jersey, είπε στην DailyMail.com ότι: «Εάν θέλουμε να αποφύγουμε μια επόμενη πανδημία που θα δημιουργηθεί από εργαστήριο, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η εποπτεία της ενισχυμένης έρευνας για πιθανά πανδημικά παθογόνα».