Στην Ελλάδα πάρα το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν ιατρεία long Covid στα δημόσια νοσοκομεία, δεν υπάρχει ακόμη επίσημο μητρώο καταγραφής αυτών των ασθενών, αναφέρει ο Τσιόδρας
Στη μεγάλη, λιγότερο ορατή ακόμη, επιδημία του συνδρόμου Long Covid αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογιας Λοιμωξιολογιας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για τις «Επιδημίες-Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωποτητα» που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε, τουλάχιστον 17 εκατομμύρια άνθρωποι
στην Ευρώπη έχουν εμφανίσει το σύνδρομο long Covid το πρώτο τρίμηνο μετά τη μόλυνση και νόσηση τους με λοίμωξη covid-19.
Στην Ελλάδα πάρα το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν ιατρεία long Covid στα δημόσια νοσοκομεία, δεν υπάρχει ακόμη επίσημο μητρώο καταγραφής αυτών των ασθενών.
Οι μελέτες που επικαλέστηκε ο καθηγητής, δείχνουν ότι ο γυναίκες ηλικίας άνω των 20 χρόνων προσβάλλονται συχνότερα από το σύνδρομο, με την επιστημονική κοινότητα να εστιάζει σε αυτό και να διερευνά τους λόγους που το long Covid πλήττει περισσότερο τον γυναικείο πληθυσμό.
Αναφέρθηκε επίσης στα συμπτώματα που κυριαρχούν στο σύνδρομο long Covid βάσει μελέτης που έγινε σε δείγμα 160.000 ασθενών. Σε πάνω από το 50% των ασθενών τα τρία εμμένοντα συμπτώματα είναι τα εξής: αναπνευστική δυσχέρεια, χρόνια κόπωση, διανοητική και ψυχική επιβάρυνση.