Το απόλυτο σενάριο τρόμου είναι «εδώ» και έχει αρχίσει να λαμβάνει «σάρκα και οστά» μπροστά στα έντρομα μάτια ολόκληρου του πλανήτη. Μετράμε αντίστροφα τις ώρες πριν από ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας; Αν επαληθευτούν τα όσα γράφει η βρετανική Daily Mail τότε ναι! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάλιστα, το ΝΑΤΟ φέρεται ήδη να έχει ειδοποιήσει τα μέλη του πως αυτό το χτύπημα έχει αποφασιστεί ήδη από το Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος βρίσκεται σε ένα πυρηνικό καταφύγιο έξω από τη Μόσχα. Εκεί δηλαδή απ’ όπου θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις!
Το σενάριο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό καθώς ο Πούτιν (ο οποίος έχει γενέθλια την Παρασκευή) έχει προειδοποιήσει τον στενό οικογενειακό του κύκλο – συμπεριλαμβανομένης και της Αλίνα Καμπέεβα – πως ίσως σύντομα λάβουν εντολή ταχείας εκκένωσης από τις περιοχές στις οποίες διαμένουν με τελικό προορισμό το καταφύο που βρίσκεται ο ίδιος. Το ίδιο θα συμβεί και με μέλη της Ρωσικής κυβέρνησης. Το δημοσίευμα της Daily Mail τονίζει, μάλιστα, πως είναι πιθανό το καταφύγιο αυτό να βρίσκεται στη Σιβηρία εκεί δηλαδή όπου πέρασε τις πρώτες ώρες (ή και μέρες) μετά την ανακοίνωση της προσάρτησης στη Ρωσία τεσσάρων πριοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Πιστεύεται ότι ο Πούτιν έχει πολλά καταφύγια στη Σιβηρία, το ένα εκ των οποίων φέρεται να συνδέεται με τον τεράστιο νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης ενέργειας στη Σαμπέτα, στη χερσόνησο Γιαμάλ, και το άλλο στα βουνά Αλτάι.
Το Κρεμλίνο προσπαθεί να καταστήσει σαφές στους αντιπάλους του στο ΝΑΤΟ ότι είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει ένα από τα τελευταία του ατού, καθώς ο ρωσικός στρατός υφίσταται τη μία ήττα μετά την άλλη στην Ουκρανία. Ανώτερη πηγή από τον τομέα της άμυνας, ωστόσο, είπε ότι μια πιο πιθανή επίδειξη της ετοιμότητας του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να γίνει στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τους «Times».
Αυτό που ίσως έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως, όπως πάντα αναφέρει η Daily Mail, σύμφωνα με το κανάλι του Telegram, General SVR,δεν ήταν όλοι από την ηγεσία της Ρωσίας εξίσου τυχεροί. «Για παράδειγμα, ο Πούτιν διέταξε, σε περίπτωση πυρηνικής απειλής, να απομακρυνθεί το ελάχιστο απαραίτητο των Ρώσων αξιωματούχων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αυτό θα περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Γιάροσλαβ Βολοντίν. Θέση στο καταφύγιο του Πούτιν θα έχουν ο γενικός εισαγγελέας, η ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά όχι ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και βασικοί αξιωματούχοι από την προεδρική διοίκηση και τρεις υπηρεσίες ασφαλείας και κατασκοπείας (FSB, FSO, SVR) με τις οικογένειές τους. Όσο για τα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αυτά μπορούν να καταφύγουν στα μπάνκερ του υπουργείου, κάποια από τα οποία βρίσκονται στα Ουράλια Όρη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές. Ωστόσο, περίπου 1.500 έχουν αποσυρθεί και πρόκειται να αποσυναρμολογηθούν, αλλά και πάλι η Ρωσία πιστεύεται ότι διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Forbes: Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν επιτεθεί με πυρηνικά στην Ουκρανία;
Παράλληλα, όπως δήλωσαν ειδικοί στο Forbes, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξη ενός πυρηνικού χτυπήματος της Ρωσίας, η Μόσχα κατά πάσα πιθανότητα σε μία τέτοια περίπτωση θα καταφύγει στη χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων Πρόκειται για συσκευές μικρής εμβέλειας, που είναι σχεδιασμένες για πολεμική χρήση, ώστε να αξιοποιηθούν εναντίον στρατιωτών ή για την καταστροφή κέντρων πληροφοριών. Τα όπλα αυτά είναι πολύ μικρότερα από τις πυρηνικές κεφαλές μεγάλης εμβέλειας που είναι σχεδιασμένες για να καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις. Ωστόσο η ισχύς των μεγαλύτερων στρατηγικών πυρηνικών όπλων φτάνει έως και τους 100 κιλοτόνους (1 κιλοτόνος ισούται με 1.000 τόνους TNT), ενώ συγκριτικά η βόμβα που χτύπησε τη Χιροσίμα ήταν 15 κιλοτόνοι. Συνεπώς, ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.
Όπως δήλωσε στο Forbes ο Δρ. Rod Thornton, ειδικός ασφαλείας στο King’s College London, ο Πούτιν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα στοχεύσει εξ αρχής σε κάποια ουκρανική πόλη, ενώ αναμένεται να αποφύγει γενικά την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ένα πυρηνικό χτύπημα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως «προειδοποίηση» από τη Ρωσία, ώστε να δείξει ότι οι απειλές είναι σοβαρές και ότι είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τα εδάφη της. Μια ρωσική πυρηνική επίθεση θα ήταν απίθανο να αιφνιδιάσει εντελώς τη Δύση, σημειώνει ο Thornton. Πιθανότατα θα προϋπήρχε «πολύ παρασκήνιο» μεταξύ διαφόρων κυβερνητικών και αμυντικών υπηρεσιών. Εάν η Δύση έπιανε σήματα που έδειχναν προς πυρηνική επίθεση, θα υπήρχε «κορύφωση της διπλωματικής πίεσης που ασκείται στη Ρωσία» για να αλλάξει πορεία. Θα ασκηθεί επίσης σημαντική πίεση σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για να τηρήσουν ισχυρότερη στάση απέναντι στη Μόσχα.