Η επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου ως τις 17:30, η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Τρίτη Λυκείου και η εισαγωγή των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα (ελληνική Pisa) σε όλα τα σχολεία είναι μεταξύ των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά.
Για τις αλλαγές που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά μίλησε σε συνέντευξή του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Όπως ανέφερε ο κ. Κόπτσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «όλες οι διεργασίες για την απόλυτα ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν δρομολογηθεί».
Διευρυμένο Ολοήμερο Σχολείο
Τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει η αναβάθμιση του Ολοήμερου Σχολείου. Πιλοτικά το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια. Το ωράριο θα επεκταθεί από τις 16:00, που ίσχυε μέχρι σήμερα, έως τις 17:30.
Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν από την έναρξη των μαθημάτων, από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, εξηγεί το υπουργείο.
«Με πλούσιες νέες θεματικές, με μελέτη στο σχολείο αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα του Ολοήμερου, καθιστούμε εποικοδομητικό τον χρόνο παραμονής των μαθητών σε αυτό, και δίνουμε μία στήριξη επιπλέον στην οικογένεια», περιέγραψε ο κ. Κόπτσης.
Τράπεζα Θεμάτων
Τη χρονιά που πέρασε, εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ και Β’ τάξης όλων των τύπων Λυκείου. Φέτος θα προστεθεί και στη Γ’ Λυκείου για τις απολυτήριες εξετάσεις. «Εφαρμόσαμε με απόλυτη επιτυχία την Τράπεζα Θεμάτων, για την Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείου ως μία δεξαμενή γνώσης, εμπειρίας, διδακτικών πρακτικών και ανατροφοδότησης εκπαιδευτικών και μαθητών», επισήμανε.
Η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας αποτελεί βάση πληροφοριών από την οποία επιλέγεται με κλήρωση το 50% των θεμάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% επιλέγεται από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος. Με απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθορίζεται σε ποια μαθήματα, κατά τη διενέργεια της κλήρωσης, επιλέγονται θέματα και σε ποια μαθήματα επιλέγεται ενότητα θεμάτων.
Ελληνική Pisa
Στις εν λόγω εξετάσεις πέρσι συμμετείχαν 6.000 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου από 600 σχολεία της χώρας, 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.
Φέτος η εφαρμογή θα είναι καθολική, πάντα στην τελευταία τάξη του Δημοτικού και του Γυμνασίου, καθότι σκοπός είναι να αποτυπωθούν οι βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, «με στόχο να αξιολογήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να διαμορφώσουμε συνθήκες βελτίωσής του», τόνισε ο κ. Κόπτσης.
«Θα προσληφθούν 3.300 εκπαιδευτικοί αναπληρωτές»
Για την επέκταση του ωραρίου στα Ολοήμερα Σχολεία και τα νέα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στις σχολικές αίθουσες για την προστασία από την πανδημία μίλησε τις προηγούμενες ημέρες στα Παραπολιτικά 90,1 η υφυπουργός Παιδείας, κυρία Ζέττα Μακρή.
Ειδικότερα, αναφορικά με την επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου, η κυρία Μακρή επισήμανε ότι εκτός του ότι τα παιδιά θα προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, θα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η ρομποτική, όπως θα είναι η ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο διαδίκτυο, ο αθλητισμός, χοροί, μουσικά όργανα, διάφορες κατασκευές.
«Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5.000 τμήματα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια», πρόσθεσε.
«Θα προσληφθούν 3.300 εκπαιδευτικοί αναπληρωτές, ώστε να λειτουργήσει επαρκέστατα. Φιλοδοξία μας είναι αυτό όχι μόνο να λειτουργήσει μέχρι τις 17:30 να επεκταθεί ενδεχομένως μέχρι τις 18:00 από την καινούργια χρονιά, αλλά φέτος με τη λειτουργία καταγράφεται η διάθεση των γονιών και των οικογενειών να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό και εν συνεχεία ανάλογες θα είναι και οι κινήσεις μας για την επόμενη σχολική χρονιά», συμπλήρωσε.