Νέες προκλήσεις από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και απείλησε εκ νέου την Αθήνα ζητώντας παράλληλα «κοινή εκμετάλλευση του Αιγαίου».
Στον τηλεοπτικό σταθμό Haber Global μίλησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την Άγκυρα. Μεταξύ αυτών και οι σχέσεις με την Ελλάδα, όπου ο Χουλουσί Ακάρ ακολούθησε εκ νέου επιθετική ρητορική και προκλητικό λόγο.
Ο Ακάρ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας ως «ντροπή» όσα έγιναν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ειδικότερα όσα ανέφερε στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να απειλήσει εκ νέου τη χώρα μας για το θέμα των νησιών.
Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, ενώ εμπρηστικά ήταν τα λόγια του και για το Κυπριακό ζήτημα. Μάλιστα, παρά τις διαρκείς αναθεωρητικές απόψεις και τις απειλές, ο Χουλουσί Ακάρ δεν δίστασε να μιλήσει για… διάλογο και ειρήνη, ζητώντας από την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι με την Άγκυρα, να «μιλήσουν σαν άνδρες» και να εκμεταλλευτούν από κοινού τον πλούτο του Αιγαίου…
Στη διάρκεια της συνέντευξής του ο Χουλουσί Ακάρ αφιέρωσε μεγάλο μέρος στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και οργανώσεων όπως οι FETO, PKK, YPG κλπ., αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για τις ΗΠΑ. «Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό. Έχουμε διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ, δεν επιθυμούμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Εκφράζουμε σε κάθε πλατφόρμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν το YPG», απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με αμερικανικά στρατεύματα σε πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση.
Ακολούθησαν οι θέσεις του Ακάρ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με επόμενη ερώτηση να είναι αυτή για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. «Αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης ήταν μεγάλη ντροπή. Έκανε αυτή την ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να σταματήσουν όλοι να δουλεύουν και να δουν τι λέει ο Μητσοτάκης;», απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει ζήτημα με το πρόγραμμα των F-16 και πόσο έχουν επηρεάσει οι ελληνικές θέσεις την πιθανότητα να μην προχωρήσει για την Άγκυρα.
«Πιστεύουμε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, θα λάβει τη σωστή απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις με την Τουρκία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι θετικές εξελίξεις σχετικά με τα F-16 και τον εκσυγχρονισμό θα συνεχιστούν», είπε μεταξύ άλλων.
«Μην βασίζεστε σε άλλους σαν κακομαθημένοι»
Ακολούθως, ο Ακάρ απάντησε για το θέμα των νησιών και τη θέση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση. «Κάναμε τα σχέδιά μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Η Ελλάδα δεν θα φτάσει πουθενά με οπλισμό. Παρά τις παραβιάσεις και τις παρενοχλήσεις, λέμε να μιλήσουμε, λέμε να λύσουμε το πρόβλημα ειρηνικά. Ειρήνη λέμε, αλλά κανείς δεν πρέπει να το αντιλαμβάνεται αυτό ως αδυναμία», σχολίασε.
«Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους», ανέφερε ο Ακάρ και πρόσθεσε:
«Δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά ούτε με οπλισμό ούτε με συμμαχίες. Έχουμε απόλυτο δίκιο. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, είμαστε αποφασισμένοι και είμαστε ικανοί για αυτό. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε σαν άντρες. Ας επωφεληθούν εξίσου οι χώρες μας από τα πλούτη του Αιγαίου».
«Είμαστε εγγύηση για την Κύπρο, η λύση είναι αυτή που έχουμε συμφωνήσει»
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση λύση δυο κρατών στην Κύπρο. «Η μεγαλύτερη συμβολή που έχουμε κάνει για να συμβάλουμε στην ειρήνη στην Κύπρο είναι η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μετά από αυτή την επιχείρηση, βλέπουμε ότι η Κύπρος ζει ειρηνικά», σχολίασε.
Επιπλέον, ο Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε: «Είπαν επίσης «όχι» στο σχέδιο Ανάν. Όχι, κύριε, δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε πλέον τις ίδιες διαπραγματεύσεις. Δύο κυρίαρχα και εξίσου ανεξάρτητα κράτη. Αυτή είναι η λύση που έχουν συμφωνήσει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Εμείς είμαστε ο εγγυητής, οι άλλοι εγγυητές ξέρουν τι κάνουν. Έχουμε έγκυρη εγγύηση βάσει του διεθνούς δικαίου. Θα εκπληρώσουμε όλες μας τις ευθύνες όσον αφορά την εγγύηση μας».