Το κινητό τηλέφωνο είναι πιθανότατα ο πιο αχώριστος σύντροφός μας. Όμως, ενδέχεται να κάνουμε εσφαλμένες ενέργειες που μειώνουν την απόδοση του, καθώς και να θεωρούμε πως οι προδιαγραφές αιχμής που ανεβάζουν το κόστος αγοράς είναι χρήσιμες.
Οι έρευνες αναφέρουν ότι ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του περίπου 55 φορές την ημέρα, και είναι πολύ πιθανό μικρά πράγματα που κάνει καθημερινά να προκαλέσουν ζημιά στο smartphone με διάφορους τρόπους.
Ως εκ τούτου, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιο επιβλαβείς καθημερινές συνήθειες που μειώνουν την απόδοση του κινητού μας πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε.
Χειροκίνητος καθαρισμός εφαρμογών παρασκηνίου
Κλείνουμε συχνά όλες τις εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο στο κινητό τηλέφωνό μας για να βελτιώσουμε την απόδοσή του? Αν ναι, κάνουμε κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο, και μπορεί ακόμη και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Φυσικά, είναι λογικό να θεωρήσει κανείς ότι η εκτέλεση πολλών εφαρμογών στο παρασκήνιο, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, μπορεί να επιβραδύνει το κινητό τηλέφωνo.
Ωστόσο, τα περισσότερα σύγχρονα smartphone έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται τέτοιους φόρτους εργασίας, διατηρώντας τις ανοικτές εφαρμογές σε κατάσταση χαμηλής ενέργειας, μέχρι να τις χρειαστούν.
Έτσι, είναι καλύτερα να τις αφήνουμε να τρέχουν στο παρασκήνιο παρά να τις κλείνουμε κάθε λίγο και λιγάκι χειροκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούμε το κινητό τηλέφωνο μας να ασκεί λιγότερη πίεση.
Με άλλα λόγια, το smartphone δεν θα χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ για να επανεκκινήσει μια εφαρμογή από την αρχή, καθώς θα την επαναφέρει από την κατάσταση χαμηλής ενέργειας χωρίς να καταπονηθεί.
Παρατεταμένη έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες
Όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο οδηγό, οι μπαταρίες λιθίου που διαθέτουν τα σύγχρονα smartphone μπορούν να υποβαθμιστούν πολύ πιο σύντομα όταν φορτίζουμε το κινητό την ώρα που υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας. Οι 40°C είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο.
- Εκτός από την ταχύτερη εξάντληση της μπαταρίας, η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσής της ή να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο κινητό τηλέφωνο.
Έχοντας αυτό υπόψη, είναι καλύτερο να αποφύγουμε τη συνεχή χρήση της συσκευής σε άμεσο ηλιακό φως ή οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Εάν παρατηρήσουμε ότι το smartphone ζεσταίνεται ενώ το χρησιμοποιούμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Κακές συνήθειες φόρτισης
Αν και η χωρητικότητα της μπαταρίας θα υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες κακές συνήθειες φόρτισης μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.
- Για παράδειγμα, το να αφήσουμε την μπαταρία να εξαντληθεί ή να φορτιστεί πλήρως στο 100% δεν είναι ιδανικό για την υγεία της. Αυτό συμβαίνει επειδή η μπαταρία έχει περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης. H επανάληψη αυτής της διαδικασίας με την πάροδο του χρόνου μειώνει την απόδοσή της.
Ιδανικά, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το κινητό τηλέφωνό μας φορτισμένο μεταξύ 30%-80%, όπως έχουμε δείξει αναλυτικά σε σχετικό οδηγό για την μπαταρία του smartphone.
Παράβλεψη ενημερώσεων
Πιθανότατα δεν μας αρέσουν αυτές οι ενοχλητικές ειδοποιήσεις που μας λένε ότι μια νέα ενημέρωση λογισμικού είναι διαθέσιμη για το κινητό τηλέφωνό μας, ή ακόμη και για συγκεκριμένες εφαρμογές.
Ωστόσο, αυτές είναι απαραίτητες ενέργειες που θα βοηθήσουν τη συσκευή μας να λειτουργεί ομαλά και με ασφάλεια.
Γενικά, αυτές οι ενημερώσεις δεν επικεντρώνονται μόνο στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη, αλλά συχνά περιλαμβάνουν ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν ευπάθειες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Αγνοώντας τις, ουσιαστικά εκθέτουμε το smartphone σε σοβαρές απειλές.
Επιπλέον, οι ενημερώσεις συχνά διορθώνουν σφάλματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία ή αργή απόδοση του smartphone. Επομένως, την επόμενη φορά που θα λάβουμε αυτήν την ειδοποίηση, πρέπει να κάνουμε λήψη και εγκατάσταση της ενημέρωσης το συντομότερο δυνατό.
Σπασμένες εφαρμογές
Για να λειτουργήσουν οι σπασμένες εφαρμογές Android, πρέπει κάποιος να αποσπάσει τον πηγαίο κώδικα ενός app από το Google Play και να τον τροποποιήσει, έτσι ώστε να ξεκλειδώνονται οι premium λειτουργίες του.
Είναι λοιπόν κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι αν ο χάκερ μπορεί να τροποποιήσει μια φημισμένη και καλά προστατευμένη εφαρμογή, τότε σίγουρα μπορεί να κάνει το ίδιο στην Android συσκευή μας μέσω του σπασμένου app.
- Δυστυχώς, από τη στιγμή που έχει παραβιάσει την εφαρμογή, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στα πάντα μέσα στο κινητό τηλέφωνο, άπαξ και την εγκαταστήσουμε.
Ως εκ τούτου, είναι ασφαλέστερο να κάνουμε λήψη των εφαρμογών από επίσημα καταστήματα, επειδή έχουν μια διαδικασία ελέγχου για να αποτρέψουν την εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού στις λίστες τους, δίνοντάς μας περισσότερες πιθανότητες να το αποφύγουμε.
ΠΗΓΗ: wifinews.gr