Δεν λέει να… χωνέψει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.
Μπορεί να κοντεύει να κλείσει μήνας από την ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να βγάζει… χολή για τον κ. Μητσοτάκη. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλα, Νίκολας Μαδούρο, στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατέληξε να μιλά ακόμα μία φορά για την Ελλάδα: “Έχουν εννέα αμερικανικές βάσεις. Λέμε “γιατί το κάνετε αυτό; Για ποιον το κάνετε;”. Λένε για τη Ρωσία. Συγγνώμη, δεν τα τρώμε αυτά”. Η Ελλάδα χρωστάει 400 δισ. ευρώ στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν οπλική υποστήριξη και αεροπλάνα (σ.σ. “καρφιά” για τη συμφωνία Ελλάδας – Γερμανία). Παρόλο που ο Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να διευθετήσουμε το θέμα μεταξύ μας και να μην επεμβαίνουν τρίτες χώρες, στην ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο μίλησε κατά της Τουρκίας σαν να μην είχαμε μιλήσει μεταξύ μας. Μετά έκανε τα ίδια στο Νταβός…”.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόβασης σε βραχονησίδα
Η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει στο “κόκκινο” την ένταση με την Ελλάδα, την ώρα που -σύμφωνα με δημοσιεύματα στη χώρα μας- γίνονται διαρκείς συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή και στελεχών του ΥΠΕΘΑ και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της απόβασης σε βραχονησίδα.
Σε δήλωση του από την Πρίστινα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ερωτηθείς για το μπαράζ προκλητικών δηλώσων από Τούρκους αξιωματούχους και του Τούρκου ομολόγου του, ο Νίκος Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. «Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας» διαμήνυσε.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως έχει πάντοτε την εντύπωση ότι μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα.