Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους τραυματίστηκαν, έχουν απομακρυνθεί από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη και παραχώρησαν τον έλεγχο της πόλης στη Ρωσία μετά από 83 ημέρες βομβαρδισμών.
Οι Ουκρανοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z», ενώ οι σύντροφοί τους που παρέμεναν στις στοές διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους αναφέρουν οι New York Times.
Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις μάχες στο εργοστάσιο χάλυβα μετά από 83 ημέρες δίνει στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.
Τι αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Διακόσιοι εξήντα πέντε Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι από χθες, Δευτέρα, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και θεωρούνται αιχμάλωτοι, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση για την κατάσταση της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.
«Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ», σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών», διευκρίνισε.
Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με την Ουκρανία.
Η ανταλλαγή «θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό αυτοί οι Ουκρανοί ήρωες», ανέφερε στο Telegram το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως οι άνδρες αυτοί, που «εκπλήρωσαν» την αποστολή τους, βρίσκονται πράγματι στα χέρια των Ρώσων.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ έκανε επίσης λόγο για ανταλλαγή, η οποία όμως θα αφορά μόνο «52 στρατιωτικούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά».
«Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου», ανέφερε στο Telegram.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να πει αν αυτοί οι στρατιώτες θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».
«Υπενθυμίζω τη δήλωση του Πούτιν, θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης, εκτίμησε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».
«Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.
Για ανταλλαγή κάνει λόγο το Κίεβο
“Οι 83 ημέρες άμυνας της Μαριούπολης θα μείνουν στην ιστορία ως οι Θερμοπύλες του XXI αιώνα. Οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ κατέστρεψαν το σχέδιο των Ρώσων να καταλάβουν την ανατολική Ουκρανία, τους γύρισε μπούμερανγκ και απέδειξε την πραγματική “μαχητική ικανότητα” των Ρώσων… Αυτό άλλαξε εντελώς την πορεία του πολέμου” σχολίασε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε νωρίτερα ότι 53 βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Νοβοαζόφσκ και ότι περισσότεροι από 200 άλλοι μεταφέρθηκαν μέσω ενός διαδρόμου στην Ολενίβκα. «Θα πραγματοποιηθεί μια διαδικασία ανταλλαγής» για να φέρει τους εκκενώμενους στο σπίτι, είπε.
Δεν ήταν σαφές πόσοι στρατιώτες παρέμειναν στο εργοστάσιο χάλυβα, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: «Ελπίζουμε να σώσουμε τις ζωές των αγοριών μας». «Θέλω να υπογραμμίσω: Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωές της ζωντανούς. Αυτή είναι η αρχή μας», είπε σε μια δήλωση βίντεο.
Η εκκένωση σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης και αιματηρότερης μάχης του πολέμου της Ουκρανίας και μια σημαντική ήττα για τη χώρα.
Η Μαριούπολη είναι πλέον ερειπωμένη μετά από τη ρωσική πολιορκία, στην οποία η Ουκρανία λέει ότι σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Για τους Ουκρανούς, το εργοστάσιο Αζοφστάλ έχει γίνει σύμβολο αντίστασης, με εκατοντάδες στρατιώτες να συνεχίζουν να πολεμούν εκεί ακόμη και μετά την πτώση της υπόλοιπης πόλης στις ρωσικές δυνάμεις.
Εξακόσιοι (600) στρατιώτες πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο. Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι οι στρατιώτες που υπερασπίζονταν το εργοστάσιο χάλυβα είχαν εκπληρώσει την αποστολή μάχης τους.
«Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους διοικητές των μονάδων στο Αζοφστάλ να σώσουν τις ζωές του προσωπικού», ανέφερε το γενικό επιτελείο σε δήλωση στον λογαριασμό του στο Facebook. «Οι προσπάθειες για τη διάσωση υπερασπιστών που παραμένουν στο έδαφος του Αζοφστάλ συνεχίζονται».
Για “παράδοση όπλων” από τους Ουκρανούς κάνουν λόγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές
Νωρίτερα σήμερα Τρίτη (17/05) το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε πως διακόσιοι πενήντα έξι (256) ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 51 τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έφυγαν από αυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα.
Το επιβεβαίωσαν πριν από λίγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές που έκαναν λόγο για “παράδοση”, ενώ και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
“Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία εργάζεται για τα “επόμενα στάδια” της απομάκρυνσης των ουκρανών μαχητών στο Αζοφστάλ, δήλωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.
Η Βερεσούκ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες στην ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αλλά έγραψε: “Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά”.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.
ΠΗΓΗ: news247.gr