Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπει σε κατάσταση συναγερμού όσον αφορά τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, παρακολουθώντας «πολύ στενά την κατάσταση».
Σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε σχετική ερώτηση που της έγινε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του σώματος των Επιτρόπων της Κομισιόν, η κατάσταση με την ηπατίτιδα σε παιδιά είναι «ανησυχητική».
«Μέχρι τώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένες 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη. Είναι άγνωστης προέλευσης. Επιπλέον 110-112 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την αρχή το παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτή είναι η ευθύνη μας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, να είμαστε ικανοί, να είμαστε σε επαφή με όλες τις αρχές», τόνισε η κυρία Κυριακίδου.
ΚΟΣΜΟΣ 27/04/2022 15:47
Παιδική ηπατίτιδα: Ποιες χώρες έχουν κρούσματα και πόσα -Εντοπίστηκαν και σε Καναδά-Ιαπωνία
ΚΟΣΜΟΣ 26/04/2022 12:58
Βρετανοί ειδικοί: Η έξαρση ηπατίτιδας ίσως οφείλεται στα… lockdown -Τι υποστηρίζουν
Ηπατίτιδα σε παιδιά: Από ενός μήνα μέχρι 16 ετών τα κρούσματα
Η επίτροπος συμπλήρωσε επί του θέματος, λέγοντας: «Το ECDC εργάζεται στενά με τον ΠΟΥ και με τα κράτη-μέλη για να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες», για να προσθέσει ότι «οι περιπτώσεις που έχουμε φαίνεται ότι αφορούν σε παιδιά που είναι ενός μήνα, πραγματικά μωρά, μέχρι 16 ετών».
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 26 Απριλίου, ότι σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά.
Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Περίπου 40 περιστατικά περιλαμβάνονταν μέχρι το προηγούμενο 24ωρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Αμόν.
Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Παιδική ηπατίτιδα: Τα κρούσματα ανά χώρα που έχει εντοπιστεί
Ύποπτες κρούσματα της μυστηριώδους ηπατίτιδας που σαρώνει τον κόσμο έχουν πλέον εντοπιστεί σε παιδιά και σε Ιαπωνία και Καναδά.
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά αποκάλυψε χθες ότι «γνώριζε αναφορές για σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης» στη χώρα. Και το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ένας ασθενής κάτω των 16 ετών νοσηλεύτηκε με ηπατίτιδα στις 21 Απριλίου.
Οι αξιωματούχοι των χωρών δεν αποκάλυψαν την ηλικία, το φύλο ή την τοποθεσία των ασθενών, αλλά είπαν ότι τα παιδιά βρέθηκαν αρνητικά σε τεστ για αδενοϊό, που πιστεύεται ότι είναι ο «ένοχος» της παγκόσμιας επιδημίας, και Covid-19.
Ο ασθενής πληροί της προϋποθέσεις για να είναι ένα «πιθανό κρούσμα» της ηπατίτιδας που έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Σχεδόν 200 παιδιά έχουν αρρωστήσει από την πάθηση σε όλο τον κόσμο σε έως και 14 χώρες από τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα από αυτά πέθανε και 17 χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.
Τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά ανά τον κόσμο
Μ. Βρετανία: 112
Νορβηγία: 2
Δανία: 6
Ολλανδία: 4
Ρουμανία: 1
Ισραήλ: 12
Ιταλία: 4
Γαλλία: 2
Ισπανία: 13
Βέλγιο: 1
Ιρλανδία: 5
ΗΠΑ: 14
Καναδάς (αδιευκρίνιστο)
Ιαπωνία: 1
Μόσιαλος: Τα νεότερα στοιχεία και τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας σε παιδιά
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, παρέθεσε τα επιδημιολογικά στοιχεία και κάποια βασικά συμπεράσματα έρευνας για την υπατίτιδα σε παιδιά, ενώ ανέλυσε και τα πιθανά αίτια.
Αναλυτικά το κείμενο του Ηλία Μόσιαλου:
Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Εχθές, δημοσιοποιήθηκε μια έκθεση της βρετανικών υγειονομικών αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.
Θα παραθέσω τα επιδημιολογικά στοιχεία και κάποια βασικά αποτελέσματα και συμπεράσματα από την αναφορά.
Οι ασθενείς είναι κατά κύριο λόγο κάτω των 5 ετών
Τα παιδιά είναι κατά κύριο λόγο ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια.
Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
Oι περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους
H γεωγραφική διασπορά δεν περιορίζεται σε κάποια περιοχή αλλά αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο
10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση
Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, και αναφορικά με τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας:
Έχει ανιχνευθεί κορωνοϊός σε 10 από τους 60 ασθενείς που ελέγχθηκαν, επί του παρόντος.
7 από αυτά τα παιδιά είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά ως προς τον κορωνοϊό κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες 6 εβδομάδες, πριν νοσηλευτούν.
40 από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά.
Η προκαταρκτική ανάλυση του αδενοϊού δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς) αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού.
Τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).
Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι υγειονομικοί φορείς επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορωνοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορωνοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό. Τα δεδομένα επί του παρόντος δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022 υπήρξε αύξηση τόσο των προηγούμενων όσο και των δευτερογενών λοιμώξεων σε παιδιά κάτω των 10 ετών. (Παρόμοιες αυξήσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί και για άλλες παιδικές λοιμώξεις).
Επίσης, εδώ να αναφέρουμε πως και στο Ισραήλ διερευνάται η χρονική συσχέτιση της ηπατίτιδας και της λοίμωξης του κορωνοϊού στα παιδιά. Έχει αναφερθεί πως μεγάλο ποσοστό των παιδιών που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει 3.5 μήνες πριν με κορωνοϊό.
Επίσης, αν και η πλειονότητα των περιστατικών που έχει καταγραφεί αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά που νόσησαν με οξεία ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας επί του παρόντος έχουν αναφερθεί και στην Ολλανδία (3), την Αμερική (2), την Ιταλία (2) και την Ισπανία (1).
Συμπερασματικά, οι υποθέσεις εργασίας των βρετανών ερευνητών σύμφωνα με την έκθεση (με σειρά από την πιθανότερη προς την λιγότερο πιθανή) με τα ισχύοντα δεδομένα είναι οι εξής:
1. Κάποιος -ακόμα αδιευκρίνιστος- παράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ό,τι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι
Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Β. Προηγούμενη λοίμωξη κορωνοϊού ή άλλη λοίμωξη
Γ. Διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη, π.χ. με κορωνοϊό
Δ. Εκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
2. Μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιο ενισχυτικό παράγοντα
3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη
4. Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.
Αναμένουμε νεότερα σύντομα, και ελπίζουμε σε αντίστοιχα λεπτομερή στοιχεία ιστορικού και νόσησης και από τις άλλες χώρες που έχουν επίσης ταυτοποιήσει περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά.
Γκάγκα: Κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα, μέσω τηλεοπτικής της παρέμβασης την Τρίτη (26/4), ανέφερε πως πρόκειται για μία νέα νόσο, την οποία ερευνά ακόμη η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται για πανδημία και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα.
«Συζητείται πως πρόκειται για αδενοϊό, χωρίς ωστόσο να έχει κατασταλάξει κανείς πως αυτή είναι η αιτία», είπε. Επίσης, τόνισε πως είναι καλό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με μικρόβια, ώστε να είναι έτοιμα ανοσολογικά να αντιμετωπίσουν τη νόσο.
«Θα ήθελα, πάντως, να ηρεμήσω τους γονείς. Δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή κάποιο ύποπτο περιστατικό στην Ελλάδα. Μπορεί και να μην έχουμε καθόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε πως εάν τα παιδιά έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, «βλέπουμε τα ούρα να χρωματίζονται σκούρα, ας δούμε τον γιατρό». Συμπλήρωσε ότι, το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Η κ. Γκάγκα ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή των παιδιών αν διαγνωσθούν με τη νόσο, να αποφεύγουν τα κράτα, τα λιπαρά, τα βούτυρα και τα τυριά και να προτιμούν φαγητά με ζάχαρη, όπως κομπόστες.