Η Ρωσία προχώρησε νωρίτερα στη δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πύραυλος Sarmat εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ που βρίσκεται στη Βόρεια Ρωσία και πέτυχε όλους τους στόχους που είχε προγραμματίσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σημειώνεται πως ο στόχος βρισκόταν στη χερσόνησο Καμτσάτκα, σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων ανατολικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου θα πρέπει να αποτελέσει «τροφή για σκέψη, για όσους απειλούν τη Ρωσία». Σημειώνεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πύραυλος Sarmat έχει διευρύνει το εύρος του εξοπλισμού μάχης και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, που του επιτρέπουν να ξεπερνά κάθε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
«Οι εργασίες εκτόξευσης έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα στάδια της πτήσης του. Οι εκπαιδευτικές κεφαλές έχουν φτάσει σε μια δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Kura, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα», αναφέρει από την πλευρά του το πρακτορείο RIA Novosti. Έπειτα από την ολοκλήρωση των δοκιμών το «Sarmat» αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις.
Ο Sarmat έχει γίνει γνωστός και ως RS-28 βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια και προορίζεται ως αναβάθμιση του σημερινού αποθέματος βαλλιστικών του Κρεμλίνου. Είναι ικανός να εκτοξεύσει έως και 15 κεφαλές που στοχεύουν σε διαφορετικούς στόχους, όπως αναφέρει το protothema.gr.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ. Παράλληλα επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.
Μάλιστα υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις με βάση τις οποίες η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων. Το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει το τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».