Από 1η Ιουνίου 2022, η μάσκα δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό.
Ωστόσο, όπως τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποψρεωτική στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία, στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Φροντίδας.
Για το Πάσχα σημείωσε ότι «φέτος έχουμε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί και βρισκόμαστε σε μια στιγμή που ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο τουλάχιστον στους εμβολιασμένους. Έτσι θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας, θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την τήρηση των πολύ απλών μέτρων όπως είναι η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν δούμε τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς μας θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά και με ασφάλεια».
O αριθμός των θανάτων σημείωσε ότι δεν έχει μειωθεί με τον κυλιόμενο μέσο του 7ημέρου να είναι στους 60 περίπου θανάτους. Σημείωσε ότι: «Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της επιτροπής σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή σε υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό νοσηλευόμενοι για το υποκείμενο νόσημά τους. Είναι προφανές ότι αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνονται, όμως φαίνεται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ασθενείς αυτοί καταγράφονται ως θάνατοι Covid ενώ δεν ευθύνεται ο ιός για την απώλειά τους. Πρόκειται δηλαδή για συνανθρώπους μας που χάνονται με Covid και όχι από λοίμωξη με κορονοϊό. Γίνονται προσπάθειες για να μπορέσει να ξεκαθαριστεί αυτό το φαινόμενο και να αποτυπωθεί στις αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αλλά πιστέψτε με δεν είναι και τόσο απλό όσο ακούγεται».
Ακόμα η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι ένας σημαντικός παράγοντας για τους ενήλικες άνω των 75 ετών είναι και η σταδιακή μείωση της προστασίας του εμβολίου όταν παρέλθουν 4 με 6 μήνες μετά την τρίτη δόση. Αναφέρθηκε σε πολύ πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ (με δεδομένα από 180.000 άτομα με μια διάμεση ηλικία 72 ετών) που επιβεβαιώνει ότι η χορήγηση της 4ης δόσης – για το μικρό διάστημα που κράτησε η μελέτη, τις πρώτες 30 μέρες μετά τον εμβολιασμό – προστατεύει κατά 68% έναντι ανάγκης νοσηλείας και κατά 74% έναντι θανάτου.
«Είναι σαφές ότι σε όλο τον δυτικό κόσμο έχουμε μετακινηθεί από τα περιοριστικά μέτρα σε μια επόμενη φάση όπου οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν για τον καθένα από εμάς τον βαθμό έκθεσής του στον ιό. Η πανδημία όμως είναι εδώ, ο ιός κυκλοφορεί και φαίνεται ότι θα κυκλοφορεί αρκετά ακόμα ανάμεσά μας και συνεπώς ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του».
Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας