Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Τρίτη στη ΔΕΠΑ Διεθνών – Παρών και ο Σκρέκας – Το διπλό μήνυμα για τους πόρους της χώρας – Πότε θα ξεκινήσουν οι εξορύξεις
Ο πρωθυπουργός θα κάνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις την Τρίτη από τη ΔΕΠΑ Διεθνών, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τους εμπλεκόμενους φορείς, με μια διπλή στόχευση: αφενός να υπογραμμίσει ότι η χώρα μας δεν θα αφήσει υπαρκτούς πόρους ανεκμετάλλευτους, αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα στις εταιρίες που ήδη έχουν πάρει άδειες για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων blocks στο Ιόνιο, αλλά και νότια και δυτικά της Κρήτης, ότι θα πρέπει να «βάλουν λεφτά», ενώ από τη μεριά του το ελληνικό κράτος θα «βάλει πλάτη», προκειμένου να καμφθούν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ήδη, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», τα πράγματα είναι πιο ώριμα στο Ιόνιο, όπου έγιναν τους προηγούμενους μήνες θαλάσσιες έρευνες και θα μπορούσε να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία των σεισμογραφικών ερευνών, ίσως και τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα, μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον, με βάση τα πρόδρομα στοιχεία, για την περιοχή νότια της Κρήτης, όπου συνεργάζονται η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ. Αρμόδιες πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή άλλων εταιριών, με τις οποίες έχουν γίνει τροχιοδεικτικές επαφές τους προηγούμενους μήνες, ιδίως σε περίπτωση απόσυρσης κάποιας εκ των αναδόχων εταιριών.
Ρεαλιστικά, πάντως, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα κρατήσει κάποια χρόνια, ακόμα και στο καλό σενάριο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, κάτι που θα κρατήσει ως το 2024, ενώ σειρά έχουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια μεσοσταθμικά.
Από εκεί και μετά, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, θα μπορέσουμε να περάσουμε σε φάση παραγωγής και εξορύξεων, με την εκτίμηση των αρμοδίων παραγόντων να είναι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει την περίοδο 2028-2029, σε ορισμένες περιοχές των αδειοδοτημένων blocks, όπου τα πράγματα είναι πιο ώριμα.