Ξεκίνησε ο τέταρτος γύρος των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την εύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στα ουκρανικά εδάφη.
Οι νέες συνομιλίες διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη, ενώ σύμφωνα με όσα έγραψε στο Twitter το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχάιλο Ποντόλιακ οι συζητήσεις γίνονται «για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση αποχώρηση στρατευμάτων & τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σκληρή συζήτηση. Αν και η Ρωσία συνειδητοποιεί την ανοησία των επιθετικών της ενεργειών, εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι 19 ημέρες βίας εναντίον ουκρανικών ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική».
Νωρίτερα, σε νέα δήλωσή του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε πως «οι αντιπρόσωποι των αντιπροσωπειών των χωρών μας διαπραγματεύονται καθημερινά σε ηλεκτρονική μορφή. Η αντιπροσωπεία μας έχει ένα ξεκάθαρο καθήκον, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να οργανώσει την προεδρική συνάντηση με τον Πούτιν, η οποία, είμαι βέβαιος, αναμένεται από όλους. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι μια περίπλοκη ιστορία, καθώς και μια δύσκολη, αλλά εξαιρετικά αναγκαία διαδρομή».
«Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα και αυτής της δύσκολης διαπραγματευτικής διαδικασίας η Ουκρανία να πάρει το απαραίτητο αποτέλεσμα, το οποίο είναι απαραίτητο για όλους μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια, για να έχουμε κανονικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ανησυχία στη Δύση από τον βομβαρδισμό στη δυτική Ουκρανία
Ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις σε μία περιοχή στη δυτική Ουκρανία, κοντά στην πόλη Λβιβ, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, προκάλεσε σοκ την Κυριακή στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας μία νέα διπλωματική κινητικότητα για τον τερματισμό του πολέμου. Αφενός με τις νέες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας- Ουκρανίας, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξια αυτή τη φορά και αφετέρου με επαφές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ είναι πάντα ενεργή η μεσολάβηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένετ, ο οποίος συνομιλεί και με Μόσχα και με Κίεβο, ενώ στο τραπέζι είναι και οι πρωτοβουλίες των ευρωπαίων ηγετών Μακρόν και Σολτς.
Οι ειρηνευτικές προσπάθειες εντείνονται, λόγω και του κινδύνου να γενικευτεί ο πόλεμος και να αναγκαστεί το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά, δεν δείχνει απίθανος όσο περνούν οι μέρες. Οι εκτιμήσεις ότι η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας θα αφορούν μόνο στην ανατολική Ουκρανία μέχρι το Κίεβο και έως την Οδησσό στο νότο φαίνεται να διαψεύδονται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει ανάφλεξη, που να εμπλέξει άμεσα και τη Δύση.