Την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να εξετάσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη οι ειδικοί επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας, καθώς το βασικό θέμα της σημερινή συνεδρίασης είναι η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Η πτώση όλων των δεικτών της πανδημίας κορονοϊού, πιθανότητα θα ανοίξει σήμερα διάπλατη την “πόρτα” για την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ένα θέμα που τέθηκε από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν έτυχε θετικής εισήγησης από την πλευρά των ειδικών.
Σήμερα, ωστόσο, η αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” δεν αποκλείεται να φέρει την απελευθέρωση του μέτρου, το οποίο πολλοί πολίτες ιδιαίτερα νεαρότερης ηλικίας δεν τηρούν, ενώ αντίθετα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εφαρμόζουν με μεγαλύτερη συνέπεια.
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους θα συνεχίζει να θεωρείται υποχρεωτική.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε, πως κατά την τελευταία εβδομάδα όλοι οι δείκτες της πανδημίας στους κινούμενους μέσους όρους των 7 ημερών, παρουσιάζουν πτώση. Αναλυτικά:
Κινούμενοι Μέσοι Όροι 7 ημερών (σε σχέση με ΚΜΟ 7 ημερών Τρίτης 22/2/2022)
- PCR: 20.078 (-2.672). Rapid: 271.686 (-16.540). Σύνολο: 291.764 (-19.212)
- Κρούσματα: 14.608 (-2.564)
- Θετικότητα: 5,01% (-0,52%) ✔
- Εισαγωγές Ασθενών: 303 (-61) ✔
- Διασωληνωμένοι: 430 (-40) ✔
- Θάνατοι: 61 (-20) ✔
Αμερικανικό CDC – Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας
Νέες συστάσεις, ωστόσο, για τη χρήση της μάσκας εξέδωσε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC). Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου, το 70% των Αμερικανών μπορούν πλέον να διακόψουν τη χρήση της, ενώ δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις ή να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.
Οι νέες οδηγίες κατευθύνουν τους επιστήμονες στην εξέταση τριών βασικών παραμέτρων για την αξιολόγηση του κινδύνου:
- νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με COVID-19 την προηγούμενη εβδομάδα,
- ποσοστό νοσοκομειακών κλινών που καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19,
- νέα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 άτομα την προηγούμενη εβδομάδα.
Με βάση τις τρεις αυτές παραμέτρους, μπορεί να υπολογιστεί εάν ο κίνδυνος για τους κατοίκους μιας περιοχής είναι χαμηλός, μέτριος ή υψηλός. Σύμφωνα με το CDC μόνο οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να απαιτούν από όλους να φορούν μάσκα.
Επιπρόσθετα, όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της ηλικίας, της κατάστασης υγείας ή του επαγγέλματός τους μπορούν να επιλέξουν να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου στην κοινότητά τους.
Ποια άλλα μέτρα θα χαλαρώσουν με ορίζοντα μέχρι το Πάσχα
Στη σημερινή συνεδρίαση, οι επιστήμονες θα καταρτίσουν έναν πρώτο οδικό χάρτη για την επιστροφή μας στην κανονικότητα. Το χρονοδιάγραμμα για την χαλάρωση των μέτρων έχει χρονικό ορίζοντα το Πάσχα.
Φέτος, άλλωστε – σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη – αναμένεται να γιορτάσουμε ένα Πάσχα περισσότερο “κανονικό” από αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, χάρη στον εμβολιασμό και στη λιγότερο νοσηρή μετάλλαξη Όμικρον, που δημιουργεί μεγαλύτερη αισιοδοξία για την επιστροφή μας στον φυσιολογικό τρόπο ζωής.
«Βλέπουμε ότι σιγά-σιγά και η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, συγκριτικά με το επίπεδο του Σεπτεμβρίου, κατά την εκτίμηση και των ειδικών, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες συνεχώς θα ερχόμαστε κοντά στην κανονικότητα. Ήδη, μέσα στον Μάρτιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που υπάρχουν και θα πάμε σε ένα «κανονικό» Πάσχα και καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να γυρίσει η πανδημία το φθινόπωρο», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Στις πιο δραστικές αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα τέλη Απριλίου και μέσα στο καλοκαίρι περιλαμβάνονται αλλαγές στην πολιτική των τεστ, πιθανή καταγραφή μόνο των συμπτωματικών περιστατικών στο Μητρώο Ασθενών Covid-19 του ΕΟΔΥ, αλλά και ενδεχόμενη σταδιακή κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Ειδικότερα, ωστόσο, για το τελευταίο οι επιστήμονες στην Ελλάδα δηλώνουν προβληματισμένοι και αντίθετοι στην κατάργησή του, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί ξανά να εφαρμοστεί από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά, εάν απαιτηθεί να επανέλθει ο εμβολιασμός.
Να σημειωθεί, πάντως, πως για όσους πολίτες έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr