Η «αειθαλής» μονάρχης διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό την Κυριακή – Για «ήπια συμπτώματα ελαφρού κρυολογήματος» κάνει λόγο η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ – Δεν αναβάλλεται η αυριανή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον – Τα απανωτά «χτυπήματα εκ των έσω» που έχει δεχθεί η μονάρχης την τελευταία διετία
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Ελισάβετ θα εξακολουθεί να ασχολείται «με τα επίσημα έγγραφα που την ακολουθούν παντού» και θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την προγραμματισμένη της ενημέρωση.
Πάντως, στις 16 Φεβρουαρίου, όταν η βασίλισσα υποδέχθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους έδειχνε αδύναμη και στηριζόταν σε μπαστούνι ενώ και η ίδια παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να κινηθεί. Έτσι, παραμένει άγνωστο αν θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας μια σειρά επίσημων καθηκόντων που θα πρέπει να εκτελέσει στο προσεχές μέλλον.
Στις 2 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί επίσημη δεξίωση στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου η μονάρχης αναμένεται να υποδεχτεί εκατοντάδες μέλη του Διπλωματικού Σώματος. Επίσης, στις 14 Μαρτίου η βασίλισσα θα πρέπει να παραστεί στο αββαείο του Ουέστμινστερ για την λειτουργία προς τιμήν της Κοινοπολιτείας ενώ στις 29 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η προγραμματισμένη λειτουργία προς τιμήν της μνήμης του πρίγκιπα Φίλιππου, αφού πλησιάζει ένα έτος από τον θάνατό του.
Κορυφώνεται η ανησυχία για την υγεία της 95χρονης βασίλισσας
Η πορεία της υγείας της «αειθαλούς» βασίλισσας παρακολουθείται από την ιατρική ομάδα των Ανακτόρων με επικεφαλής τον καθηγητή Σερ Χιου Τόμας ενώ την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ τονίζει πως η μονάρχης θα εκτελεί «ελαφρά» καθήκοντα.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελισάβετ νοσεί από Covid, αν και τριπλά εμβολιασμένη. Δεν έχει διευκρινιστεί αν κόλλησε από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος νόσησε την περασμένη εβδομάδα ή από το προσωπικό στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Όταν ξέσπασε η πανδημία στη Βρετανία η μονάρχης, μετά από οδηγία των γιατρών της, μετακόμισε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου εργάζονται 500 άτομα, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, για να είναι περισσότερο ασφαλής μέσα σε μια «φούσκα» με λίγους εργαζόμενους.
Η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο θα γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο (70 χρόνια στον θρόνο) τον προσεχή Ιούνιο με τετραήμερες φαντασμαγορικές εκδηλώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, η ανησυχία για την υγεία της Ελισάβετ κορυφώνεται μετά την είδηση πως βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Τον περασμένο Οκτώβριο η μονάρχης είχε ακυρώσει μια σειρά επίσημων εμφανίσεων και πέρασε 24 ώρες σε νοσοκομείο του Λονδίνου με το παλάτι να κάνει μια λακωνική ανακοίνωση για «προληπτικές εξετάσεις».
Απανωτά χτυπήματα εκ των έσω για την 95χρονη Ελισάβετ
Είναι γεγονός πως τα δύο τελευταία χρόνια η βασίλισσα βίωσε απανωτά «χτυπήματα» εκ των έσω. Το 2020 ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ «ταρακούνησαν» το παλάτι με το Megxit και την παραίτησή τους από τα βασιλικά καθήκοντα. Η εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου στο σκάνδαλο «Επστάιν» έφερε «πονοκέφαλο» στο Μπάκιγχαμ. Μόλις, την περασμένη Τρίτη ο δούκας του Γιορκ ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Αμερικανίδα Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιούφρε, που τον κατηγορεί πως την κακοποίησε τρεις φορές σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικη.
Αν και το ποσό που θα καταβάλει ο «αγαπημένος» γιος της Ελισάβετ στην Τζιούφρε για να σταματήσει να διασύρει τον ίδιο και κατά συνέπεια το Στέμμα, δεν έγινε επίσημα γνωστό, η Telegraph υποστηρίζει πως ο Άντριου θα πληρώσει 12 εκατ. λίρες στην Αμερικανίδα και στην φιλανθρωπική οργάνωση για κακοποιημένες γυναίκες που εκείνη έχει ιδρύσει, με την Ελισάβετ να βάζει «βαθιά το χέρι στην τσέπη» και να δίνει στον γιο της 2 εκατ. λίρες ενώ την ίδια στιγμή ο βρετανικός Τύπος και πολιτικοί κύκλοι ζητούν επίμονα «διαφάνεια» για τις πηγές από όπου θα αντληθούν τα χρήματα με τα οποία η Τζιούφρε θα «ξεχάσει» όλα όσα προσάπτει στον Βρετανό γαλαζοαίματο.
Όμως, τα προβλήματα για την υπέργηρη Ελισάβετ δεν σταματούν εδώ. Πρόσφατα, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Κάρολου, αφού δέχθηκε καταγγελίες πως Σαουδάραβας κροίσος έχει κάνει χορηγίες χιλιάδων λιρών με αντάλλαγμα την βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του Ιππότη. Πάντως, η Ελισάβετ έδωσε «σάρκα και οστά» στο μεγάλο όνειρο του πρωτότοκου γιου της να δει την Καμίλα «βασίλισσα» στο πλευρό του και στις 6 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συμπλήρωσε 70 χρόνια στον θρόνο της Γηραιάς Αλβιόνας, ανακοίνωσε πως όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο Κάρολος γίνει βασιλιάς επιθυμεί η Καμίλα να λάβει τον τίτλο της «βασίλισσας συζύγου» στο πλάι του.
Βέβαια, να μην ξεχνάμε πως τον περασμένο Απρίλιο έφυγε από τη ζωή ο 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος, ο «βράχος» της βασίλισσας από την ημέρα που εκείνη ανέβηκε στο θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου του 1952. Αν και ο δούκας του Εδιμβούργου έχει κατηγορηθεί ως «κατά συρροή» άπιστος σύζυγος, ήταν πάντα στο πλευρό της στα δύσκολα για να στηρίξει την «Λίλιμπετ», όπως ο ίδιος την αποκαλούσε χαϊδευτικά. Μετά τον θάνατό του η Ελισάβετ έμεινε μόνη αφού μετά την πανδημία το ζευγάρι ζούσε μαζί στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Προ πανδημίας η βασίλισσα περνούσε τον περισσότερο χρόνο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ενώ ο δούκας του Εδιμβούργου, μετά την παραίτησή του από τα βασιλικά καθήκοντα, τον Οκτώβριο του 2017, ζούσε στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ.