Στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και τη βελτίωση της εικόνας στις εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία στηρίχθηκε κατά βάση η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων έναντι του κορωνοϊού που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν λόγω της ανόδου των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον, υπό τη δέσμευση ότι θα παραμείνουν για το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα.
«Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας αναφορικώς με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία παραμένει, αλλά υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων και τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, όπου ο χρόνος νοσηλείας της και η νοσηρότητά της είναι μικρότερη από το χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη Δέλτα, με εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων αποφασίσαμε την αποκλιμάκωση των περιοριστικών
Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ρωτήθηκε σχετικά με την εισήγηση για τη χαλάρωση των μέτρων, υπό το πρίσμα ότι οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας απάντησε πως «η σταδιακή αποκλιμάκωση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον οφείλεται στη συμπεριφορά όλων».
Σημείωσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα σε ότι αφορά τα κρούσματα και πως οι σκληροί δείκτες θα ακολουθήσουν μεν, αλλά θα αργήσουν να αποκλιμακωθούν.
Επισήμανε ότι οι άνθρωποι που είτε χάνουν τη ζωή τους, είτε είναι διασωληνωμένοι νοσούν περίπου από την περίοδο των Χριστουγέννων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι νέες περιπτώσεις. Υπογράμμισε, δε, πως εκείνοι που χάνουν τη ζωή τους είναι είτε μη εμβολιασμένοι, είτε ασθενείς άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ο ιός παραμένει και συνέστησε εμβολιασμό, χρήση μάσκας και των άλλων μέτρων προστασίας. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα [σε ό,τι αφορά τα μέτρα].
Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι 8 στις 10 εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν μετάλλαξη Όμικρον, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι οι βάσει των μελετών διεθνώς και των όσων βλέπουμε και στην Ελλάδα, η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρές νοσηλείες και μικρότερες σε χρονικό διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σταδιακά θα αποκλιμακωθεί και η πίεση στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες του CNN Greece κατά κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ των ειδικών, καθώς κάποιοι διατύπωσαν τη θέση ότι «με 100 νεκρούς την ημέρα, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για άνοιγμα».
Οι ανακοινώσεις για την χαλάρωση των μέτρων:
Στη διασκέδαση και την εστίαση επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο. Παραμένει όμως ωστόσο η καθήμενη διασκέδαση.
Αναφορικώς με τους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, το μέτρο θα παραμείνει ως έχει. Θα επανεξεταστεί όμως την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.