Σε μία από τις βασικές αγορές της Amazon Web Services στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης εξελίσσεται η Ελλάδα με τον αμερικανικό κολοσσό να σχεδιάζει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, ιδίως όσον αφορά στον τομέα των συνεργασιών με τοπικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών.
«Αναπτυσσόμαστε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς με τη ζήτηση να προέρχεται από όλους τους κλάδους της οικονομίας» επισημαίνει στο CNN Greece ο Przemek Szuder, γενικός διευθυντής της AWS για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ο οποίος σπεύδει να προσθέσει ότι μάλλον δεν περίμεναν να υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση. «Έχουμε χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι πελάτες στην Ελλάδα, η οποία είναι εκ των βασικών αγορών μας στην ευρύτερη περιοχή» τονίζει ο κ. Szuder. «Πρόκειται για μία αγορά με μεγάλες προοπτικές λόγω της αλλαγής νοοτροπίας που υπάρχει πλέον αλλά και της προσέγγισης που υπάρχει από την κυβέρνηση» σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της AWS, η οποία είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» παγκοσμίως όσον αφορά στις cloud υποδομές. «Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι πως υπάρχει επιτάχυνση σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της ψηφιοποίησης» αναφέρει ο κ. Szuder, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης με ξεκάθαρη ψηφιακή ατζέντα.
Οι προοπτικές που έχει η Ελλάδα αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο πελατολόγιο είναι και ο λόγος άλλωστε που η ΑWS ανακοίνωσε πως η χώρα μας θα είναι μεταξύ αυτών όπου μέσα στο 2022 θα δημιουργήσει ένα local zone. Σημειώνεται πως τα local zones είναι φυσικές υποδομές για υποστήριξη και παροχή όλων των cloud υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και την παροχή υπολογιστικής ισχύς.
Η επένδυση για το local zone εκτιμάται πως θα είναι αρκετά μεγάλη, αλλά η AWS δεν πρόκειται να σταματήσει σε αυτήν. Βασικό κομμάτι της στρατηγικής της AWS είναι και η διεύρυνση των συνεργασιών που έχει με ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσα στο οικοσύστημα της. Αυτή τη στιγμή, οι συνεργάτες ανέρχονται σε 143, εκ των οποίων οι 49 είναι παροχείς εφαρμογών λογισμικού (ISVs). «Οι ISVs είναι πολύ σημαντικοί συνεργάτες για εμάς και γενικότερα θέλουμε να ενισχύσουμε το δίκτυο μας στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Szuder, σημειώνοντας ότι στα πλάνα είναι η δημιουργία ειδικής ομάδας στην ελληνική θυγατρική που θα ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα.
Πέραν των συνεργατών, το πελατολόγιο της AWS στην Ελλάδα αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα και λόγω της στροφής των επιχειρήσεων προς το cloud. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι κάπου κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στη διείσδυση του cloud, αλλά η εκτίμηση της AWS είναι πως θα κινηθεί πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονιστούν όσο και από μικρότερες» αναφέρει ο γενικός διευθυντής της AWS, προσθέτοντας πως το cloud είναι ιδανικό για εταιρίες που θέλουν να αναπτυχθούν και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Ένας άλλος τομέας που η AWS θέλει να δώσει έμφαση είναι αυτός του ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Szuder αναφέρει ότι ένας από τους λόγους που η AWS δημιούργησε γραφείο στην Ελλάδα ήταν και η αναζήτηση ταλέντου με τη θυγατρική εδώ να μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο προσέλκυσης εργαζομένων που θα έχουν διεθνείς ρόλους αλλά θα εργάζονται από την χώρα μας. Επιπλέον, στα πλάνα της AWS είναι να συνεισφέρει και αυτή στον τομέα της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Η ενίσχυση των δεξιοτήτων αφορά πάντως και τον τομέα του διαστήματος, καθώς η AWS έχει υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση. «Η Ελλάδα έχει ήδη παρουσία στο χώρο του διαστήματος και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας» επισημαίνει ο κ. Szuder.
ΠΗΓΗ: cnn.gr