Περισσότερες χρήσιμες από ποτέ μπορούν να φανούν σε χιλιάδες νοικοκυριά οι συμβουλές για την ενεργειακή εξοικονόμηση εντός της οικίας, οι οποίες εφόσον εφαρμοστούν μπορούν να μειώσουν αθροιστικά το κόστος της ενέργειας κατά 25%.
Οι πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για το βαρύ χειμώνα που έρχεται και την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη δίνονται από τον καθηγητή Ενεργειακών Συστημάτων στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ κ. Άγι Παπαδόπουλο, πρόεδρο της ΕΥΑΘ, ο οποίος μίλησε για το θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πώς θα δείτε μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος:
1η Οδηγία: Ταυτόχρονος καθολικός αερισμός του σπιτιού. Ο αερισμός του σπιτιού για λόγους υγιεινής θα πρέπει να γίνεται για 20 λεπτά, κάθε μέρα και ταυτόχρονα για όλο την οικία. Με αυτόν το τρόπο, αφενός ανανεώνεται ο αέρας του σπιτιού, αφετέρου, ο αερισμός των 20 λεπτών δεν απαιτεί επαναθέρμανση του χώρου καθώς δεν αποτελεί ικανό χρόνο για να παγώσουν τα δομικά στοιχεία του σπιτιού.
2η Οδηγία: Δεν ανοιγοκλείνονται οι διακόπτες στο σύστημα θέρμανσης. Είτε στην περίπτωση που το σπίτι είναι θερμομονωμένο, είτε όχι, δεν πρέπει να «κρυώσει» τελείως. Η θερμοκρασία ρυθμίζεται στους 16 βαθμούς, ούτως ώστε, όταν οι ένοικοι επιστρέψουν στο σπίτι τους, να την ανεβάσουν στους 22 για να μη χρειαστεί να δουλέψει περισσότερο ο λέβητας για να θερμανθεί ο χώρος.
3η Οδηγία: Δεν καλύπτονται τα θερμαντικά σώματα με έπιπλα ή καλύμματα. Η πρακτική αυτή οδηγεί σε σημαντική μείωση της απόδοσής τους. Επιπροσθέτως, η τοποθέτηση σκληρών «φύλλων» από ανακλαστικό υλικό που τοποθετούνται ανάμεσα στο θερμαντικό σώμα και τον τοίχο και μειώνουν τις απώλειες θερμότητας μέσα από τον τοίχο.
4η Οδηγία: Να μένουν ανοιχτά τα παντζούρια στη διάρκεια της ημέρας, ούτως ώστε να εισχωρεί το φως του ήλιου. Οι ειδικοί μιλούν για εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ανέρχεται έως κα 20%, όταν το φως του ηλίου βλέπει μία κατοικία.
5ης Οδηγία. Αντίθετα το βράδυ, πρέπει να κλείνονται ερμητικά παράθυρα, πόρτες και παντζούρια. Συνίσταται επίσης η χρήση θερμομονωτικών κουρτινών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, οι οποίες δεν διαφέρουν oπτικά από τις κοινές και μπορούν να τοποθετηθούν επιπρόσθετα προς αυτές, προκειμένου να διατηρείται ο χώρος ζεστός. Οι θερμομονωτικές κουρτίνες μπορούν να τοποθετηθούν και σε κρύους τοίχους για να αμβλυνθεί το πρόβλημα του ψύχους.
7η Οδηγία: Απαραίτητη κρίνεται η ετήσια συντήρηση του καυστήρα. Ένας καυστήρας που δεν έχει συντηρηθεί καίει έως και 15% περισσότερο και χωρίς τις ίδιες αποδόσεις. Επίσης, ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλά νοικοκυριά, είναι να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία εξόδου του νερού από το λέβητα, κάτι που αναγκάζει το σύστημα να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.
8η Οδηγία: Να μη χαμηλώνεται από τα νοικοκυριά τη θερμοκρασία εξόδου του νερού από το λέβητα, κάτι που αναγκάζει το σύστημα να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.
9η Οδηγία: Όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία του κλιματιστικού τόσο πιο πολύ αυξάνεται η κατανάλωση. Συστήνεται η θερμοκρασία του κλιματιστικού να μην ξεπερνάει τους 24 με 25 βαθμούς
10η Οδηγία: Για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, η λύση είναι η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών, η χρήση των οποίων μπορεί να καλύψει ηλιακά έως και 80% των απαιτήσεων σε ζεστό νερό.
Πηγή: dikaiologitika.gr