Ζωηρή ανησυχία αποπνέει η επιδημιολογική εικόνα της Βορείου Ελλάδας. Τα λύματα δείχνουν αυξημένη συγκέντρωση του ιού, τα νοσοκομεία παρουσιάζουν έντονη συμφόρηση και οι αρχές έχουν επιδοθεί σε περιπολίες για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα που επιτάσσει το μίνι lockdown.
Το σκηνικό που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη θυμίζει τους προ ολίγων μηνών περιορισμούς που είχαν επιβληθεί σε όλη τη χώρα, τότε που η κυκλοφορία απαγορευόταν μετά τα μεσάνυχτα.
Η επέλαση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται γεγονός που αποδεικνύεται και από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ που έδειξε 262 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα μαρτυρά ότι υπήρξε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών με την κυβέρνηση τέθηκε να υπάρξουν πιο εντατικοί έλεγχοι, ειδικά στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων.
Η πίεση που δέχεται ήδη το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τους ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και η ταχύτητα στην κάλυψη των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) covid στα δημόσια νοσοκομεία καθόρισαν την εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων για «κοκκίνισμα» άλλων τεσσάρων περιοχών, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, όπως και τη σχετική απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Το κύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία γίνεται ολοένα και πιο ορμητικό στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών να αποτελεί την κύρια αιτία για την έντασή του.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κιλκίς, που χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» όπως και η Χαλκιδική, είναι ανεμβολίαστο το 60% των πολιτών.
Η σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε στις ΜΕΘ πέρυσι τον Νοέμβριο, καθώς δυνάμωνε το δεύτερο επιδημικό κύμα που «έπνιξε» τη Βόρεια Ελλάδα και εξαπλώθηκε απειλητικό σε όλη την επικράτεια, είναι αποκαλυπτική για το πως θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το νέο κύμα. Τότε οι διασωληνωμένοι ήταν στους 87 – 204 ήταν οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες. Πλέον και με το επιδημικό κύμα να βρίσκεται στην αρχή του, οι διασωληνωμένοι στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυξημένοι κατά 35% σε σχέση με τον περσινό δύσκολο Νοέμβριο, αποτελώντας έναν κακό οιωνό για την πορεία της επιδημίας και την επίπτωσή της στις αντιοχές του ΕΣΥ για το επόμενο διάστημα.
Τι μέτρα ισχύουν:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.