Η οικολογική καταστροφή που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας από τις φωτιές, θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και μάλιστα πολλαπλές και στην οικονομία.
Η πρώτη αφορά το κόστος στήριξης των πληγέντων, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με την μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας για τις περιοχές εκείνες που υπάρχει σημαντική ζημιά στον αγροτικό τομέα.
Την στιγμή αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογίσει κάποιος ποιο θα είναι αυτό το ποσό και αυτό διότι η καταγραφή των ζημιών και των πληγέντων δεν έχει καν ξεκινήσει. Από την πλευρά της η Πολιτεία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα σταθεί αρωγός στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
Στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας είναι στην αναζήτηση ενός σημαντικού κονδυλίου που σε πρώτη φάση μπορεί να φτάνει ακόμη και το 1 δις., χωρίς να αποκλείεται είτε να αυξηθεί.
Την ίδια στιγμή έχουν υπάρξει οι πρώτες επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ, έτσι να εξασφαλιστούν κονδύλια από τις Βρυξέλλες, που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές.
Το θετικό στην υπόθεση, όσο αυτό είναι εφικτό, είναι το γεγονός ότι η οικολογική καταστροφή έρχεται σε μία περίοδο που υπάρχει, λόγω της πανδημίας μία δημοσιονομική χαλαρότητα.
Βέβαια αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημάνει εφησυχασμό, δεδομένο ότι η Ελλάδα ήδη έχει επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της για την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας στην περίοδο της πανδημίας.
Ας δούμε τα πρώτα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί:
-Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων: Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες. Ειδικότερα, με έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης προβλέπονται οι σχετικές λεπτομέρειες για την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων των περιοχών – εντός αυστηρής περιμέτρου – οι οποίες πλήττονται από την πυρκαγιά.
-Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, (β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.
-Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.