Δείτε την ανάρτηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, κου Άγγελου Βάκαλου, που αναλύει τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στον νομό Σερρών, μέχρι σήμερα
“Μετά από διάφορους χαρακτηρισμούς εμβολίων ως “σαπάκια, αστραχάν, σαμπουάν, μουλάρια κλπ” και τις συζητήσεις για τα επίπεδα αντισωμάτων που διαβάζουμε, θα παραθέσω ορισμένα στοιχεία για την μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στην περιοχή μας, τα οποία προέκυψαν από παρατηρήσεις του υπεύθυνου Covid-19 του Νοσοκομείου Σερρών και Διευθυντή Παθολογίας κ. Καλλινικίδη (και δικές μου):
Πράγματι μέχρι χθες (29/4) νοσηλεύθηκαν ή νοσηλεύονται στις κλινικές Covid-19 του Νοσοκομείου Σερρών περίπου δέκα ασθενείς οι οποίοι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer ή της Astra-Zeneca. Ένας από αυτούς μάλιστα κατέληξε.
Από το ιστορικό των ασθενών αυτών προκύπτει ότι όλοι ήρθαν σε επαφή με τον ιό σε διάστημα έως επτά – το πολύ δέκα ημερών από την πρώτη δόση του εμβολίου. Εκτός από μία εξαίρεση (την οποία θα αναφέρω παρακάτω), μέχρι στιγμής κανένας (επαναλαμβάνω, μέχρι στιγμής κανένας) δεν χρειάσθηκε νοσηλεία ερχόμενος σε επαφή με τον κορωνοϊό δέκα ή περισσότερες μέρες μετά την πρώτη (επαναλαμβάνω: πρώτη) δόση του εμβολίου. Και αυτό ισχύει εξίσου και για τα δύο εμβόλια.
Και η εξαίρεση: Γυναίκα ηλικίας 86 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύθηκε αφού είχε πάρει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer (δεν γνωρίζω πόσες μέρες ακριβώς μετά τη δεύτερη δόση). Η γυναίκα δεν είχε (επαναλαμβάνω: δεν είχε) ανεβασμένο τίτλο αντισωμάτων. Παρόλα αυτά, πήρε εξιτήριο για το σπίτι της σε τέσσερις ημέρες.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι:
(α) Ακόμη και η πρώτη δόση του εμβολίου (ανεξαρτήτως κατασκευαστή) παρέχει ικανοποιητική προστασία από σοβαρή νόσηση μετά από επτά έως δέκα περίπου μέρες.
(β) Τα μετρήσιμα αντισώματα αποτελούν μέρος μόνο της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού.
(γ) Δεν υπάρχει αισθητή διαφορά στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των διαφόρων τύπων εμβολίων.
(δ) Δεν εμφανίσθηκε καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια (ούτε οφειλόμενη σε αλλεργία, ούτε οφειλόμενη σε διαταραχή αιμοπεταλίων, ούτε καμία άλλη) με κανένα τύπο εμβολίου.
Φυσικά τα στοιχεία αυτά απηχούν την πρόσφατη εμπειρία στις Σέρρες και είναι δυνατό να αλλάξουν, όπως είναι δυνατό να υπάρξουν και εξαιρέσεις.
Ας μη ξεχνούμε ότι μέχρι στιγμής (30/4) 36000 άτομα (20% του πληθυσμού, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – ηλικιωμένοι – ή ομάδες υψηλού κινδύνου – υγειονομικοί κλπ) έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στο Νομό και από αυτούς 9000 έχουν λάβει και τη δεύτερη.
Παρακαλώ λοιπόν τους Ιατρούς να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας, να παραμένουμε στα επιστημονικά δεδομένα και να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι αποθαρρύνουν τον εμβολιασμό, την εμπάθεια, τον πανικό, το φανατισμό και τις “εξυπνάδες”…
Δρ Άγγελος Ευγ. Βάκαλος, πρόεδρος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Σερρών”