Μία πολύ παράξενη κατάσταση έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο αμέσως μετά το τέλος του δεύτερου κύματος έπαψε να δέχεται ασθενείς με Covid -19 καθώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός εντατικολόγων προκειμένου να λειτουργήσει την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας…
Συγκεκριμένα, η ΜΕΘ του νοσοκομείου για να επαναλειτουργήσει και να εξυπηρετήσει ασθενείς μιας περιοχής που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα κατά τα δύο πρώτα κύματα του ιού στη χώρα, χρειάζεται τέσσερις εντατικολόγους, ωστόσο αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις δύο.
«Ο ένας είναι ασθενής και έχει βγει σε αναρρωτική άδεια, ενώ κατά το δεύτερο κύμα, η ΜΕΘ λειτούργησε με γιατρούς που αποσπάστηκαν από άλλα νοσοκομεία, οπότε τώρα έχουν επιστρέψει. Πρόσφατα, ένας εντατικολόγος εκδήλωσε ενδιαφέρον να εργαστεί στο νοσοκομείο, ωστόσο κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε, διότι προτίμησε τον ιδιωτικό τομέα, που προσφέρει περισσότερα χρήματα» τονίζει στο grtimes.gr, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης (ΕΙΝΚΥΞ), Γιώργος Γεωργίου.
Να σημειωθεί ότι η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης, διαθέτει 7 κλίνες, με πλήρη εξοπλισμό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την περιοχή, όπως το έκαναν και στο παρελθόν.
Ωστόσο, «οι φιλοδοξίες που υπάρχουν στο ΕΣΥ είναι δυσανάλογες από αυτές του ιδιωτικού τομέα τόσο στον οικονομικό κομμάτι, όσο και για το μέλλον ενός εργαζόμενου στον υγειονομικό τομέα. Στο πλαίσιο, αυτό αρκετοί επιλέγουν να μην εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία ή ακόμη και να παραιτηθούν για να βρουν κάτι καλύτερο για το μέλλον τους» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος.
Αυτή τη στιγμή σε περίπτωση που χρειαστεί ασθενής από την Ξάνθη να διασωληνωθεί, θα πρέπει να διακομιστεί στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης το οποίο απέχει 103 χλμ. από την Ξάνθη.
«Προς το παρόν, στο τρίτο κύμα του κορoνοϊού η Ξάνθη δεν δείχνει να δέχεται μεγάλο ιικό φορτίο (χθες είχε 11 κρούσματα, την Τρίτη είχε 22). Aν χρειαστεί ωστόσο, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ότι χρειαστεί για να ανοίξουμε και την κλινική Covid αλλά και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» σημειώνει ο Γιώργος Γεωργίου.